Skocz do zawartości

Kolejny temat z serii "Jaki olej do M54B30" ? proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem że takich tematów już jest multum, ale jakoś mimo ich przeczytania nie mogę zdecydować się jaki olej zalać sobie do silnika.

Nie wiem jaki był zalany do tej pory(niedawno kupiłem 530i 2003r) ale wiem że jest go za mało a dolewać nie chcę.

Chciałbym wymienić ten olej ale nie mogę zdecydować się który zalać. Jedno wiem- że pomimo tego że silnik ten na zegarach ma już 190k to i tak będę tam lał syntetyk- tylko jaki?

Najbardziej skłaniam się do Castrola ....magnateka? 5w40?

Prosiłbym o podanie jakichś nazw i ocenę który będzie dobry. Nie chodzi o to żeby to był najtańszy, ale też żeby nie był to najdroższy- taki w sam raz.

Gdyby ktoś mógł to prosiłbym także o numer filtra jaki tam pasuje.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

PS: co to za oleje MOTUL?

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

motul bardzo dobre oleje, tak samo valvoline, lepsze od castrola

ja będę w ten weekend wlewał valvoline maxlife 5w40

polecam motul albo valvoline, nie jest to tylko moja opinia, ale dużo użytkowników m54 wlewa te oleje i są zadowoleni

Opublikowano (edytowane)

Tam gdzie mam "dojście" niestety nie mają ani motula, ani valvolina. Mają natomiast castrola, platiunum i mobila.

Na którym forum bmw wyczytałem że polecany był też olej castrol edge ale jak to jest na prawdę- tego chciałbym się dowiedzieć.

Ewentualnie może coś z mobila? Słyszałem bardzo pozytywne opinie o mobilu 5w50 - nawet lepsze niż o castrolu- przypuszczam że będę się skłaniał właśnie na ten olej.

Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze oleju,ewentualnie skierowanie mnie do odpowiedniego tematu, linku itp, gdyż oleju w silniku mam nie za wiele a z racji tego że nie wiem co było tam wcześniej nie chce dolewać żeby jakieś masło się nie zrobiło.

No i gdyby ktoś sobie przypomniał jaki filtr tam idzie....

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Edytowane przez dash4

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

filtry np. knecht oleju - OX154/1D

powietrza - LX343

paliwa - KL96

kabiny z węglem aktywnym - LAK73/S

olej według uznania mechanika lub szanownego forum :norty:

Opublikowano

Cholera nadal nie zdecydowałem się który olej brać. Do wyboru mam 3:

http://moto.allegro.pl/item955611776_mobil_1_5w50_5w_50_4l_promocja_niemiecki_fv.html -MOBIL 1 5W50

http://moto.allegro.pl/item958388903_castrol_edge_5w30_5l_507_00_dpf_mega_promocja_fvat.html - Castrol EDGE 5W30

Teoria głosi że Castrol 5w30 jest polecany do tego samochodu i pewnie go zaleję..

a także MOTUL ale z racji że nie za bardzo znam ten olej, a jedynie naczytałem się o nim (pozytywnych opinii) nie wiem o jakich parametrach mogę go zalać- tzn potrzebuję syntetyka.

Proszę o pomoc w wyborze.

Z góry dziękuję.

PZDR

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

jest troszke olejow do wyboru JA mam do wymiany jakies 4000 km wiec juz tez rozpoznaje temat dla mojego M54B30 siedziacego w e46:) patrzyłem i wypisuje liste produktow prosze o wypowiedzi

VALVOLINE MAXLIFE 5W40

VALVOLINE SYNPOWER 5X30 LUB OW40

VALVOLINE VR1RACING 10W60 LUB 5W50

MOTUL SPECIFIC 5W30 LUB 5W40

MOTUL 8100 X-CESS 5W40

CASTROL EDGE 5W30 LUB 0W40

Moje auto na blacie ma 117 000 km. przebieg potwierdzony z przedladami w niemczech ASO. przejechalem nia okolo 10 000 km niestety musialem mu dolac jakie 2l (CE 5w30) podczas tego przebiegu ale ponoć M54 lubia troszke go luknać

Opublikowano
Chyba się zdecyduje na ten olej Valvoline: VR1 Racing 5W50 dobry wybor Panowie ??? Ktoś się wypowie??
Opublikowano
czyli widze ze bedziemy mieli olej o tych samych parametrach tylko innej firmy: spróboje tego Valvoline bo go ludzie mocno chwala i ciekawy jestem jak bedzie z zużyciem oleju: M54 lubia popic juz sie przyzwyczailem zeby to 2000-3000 tysiacach zajrzec do stanu ale wczesniejsza 530d diesel nie brala nic prze 22000 tyl na castrolu. No ale zakres obrotow silnika znacznie inny. Do wymiany jeszcze 4000tys jakies 2 miesiace. Afiltry w Aso brales czy jak: wymieniacie Filtr paliwa co inspekcje czy nie.
Opublikowano

W poprzednim dislu (320d) miałem zalany castrol -nie pamiętam nazwy ale o tej specyfikacji 505.01 czy jakoś tak-i też nic nie pił przez 22tys.

Filtr do M54 kupiłem BOSCHA ale zastrzel mnie a nie podam Ci teraz nazwy bo nie pamiętam...nie w aso tylko w jakimś sklepie motoryzacyjnym.

Valvoline miałem zalany do e36 2.0 -półsyntetyk- powiem że bardzo dobrze się jeździło i nie pamiętam żeby coś ubywało.

Teraz spróbuje Mobila- zobaczę czy wszystko będzie ok.

PZDR

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano
czy tego valvoline bede musial wymieniac co np 15 tys czy tak jak castrola co 22tys km
Opublikowano
będziesz musiał wymienić co 15 tys. km, poza tym osobiście zalecam wymieniać każdy olej co około 15 tys bo 22 tys to zdecydowanie za długo na jednym oleju, nawet jak ma LL-04
Opublikowano
będziesz musiał wymienić co 15 tys. km, poza tym osobiście zalecam wymieniać każdy olej co około 15 tys bo 22 tys to zdecydowanie za długo na jednym oleju, nawet jak ma LL-04

Słyszalem nawet kiedys opinie ze ta cala wymiana oleju jest nagoniona przez korporacje produkujace olej. Ale nie bede wyrykowal na samochodzie takich opini. Widze że mamy ten sam silnik w samochodach- podalbys mi swój przebieg jakie masz zużycie oleju jesli wogole masz. I dlaczego zdecydowales sie na

ja będę w ten weekend wlewał valvoline maxlife 5w40
a nie np na ten olej o ktorym ja mysle VALVOLINE VR1RACING 5W50 . Jesli możesz podalbyś mi oznaczania fitrów jakie kupowaleś przy wymianie (oleju/ paliwa / powietrze/) zastanawiam sie czy odrazu nie wymienic odmy ale musze jakiegos ogarnietego fachowca znaleźć bo sam próbowalem się do niej dostać(zobaczeniu jakim stanie jest) ale nie moglem zdjąć kolektora ssącego odkecilem wszystkie cholerne śrubki od glowicy ale coś go trzymalo od spodu i dalem sobie spokoj potem męczylem sie chyba z godzine przykręceniem tych śrubek bo dostęp tragedia.
Opublikowano

kupiłem ten olej bo na innym forum polecali do m54, podobno zużycie oleju się zmniejszyło, dlatego sam chciałem sprawdzić, wczoraj zalałem silnik tym maxlifem

wybrałem go także bo jest do silników z większym przebiegiem, ja mam aktualnie 196200

jak się samemu nie sprawdzi to się nie dowiem hehe :)

u mnie zużycie na castrolu było między 0,2 na 1000km nawet do ok 0,5 litra jak auto mocno traktowałem

filtr oleju kupiłem firmy mann HU 925/4x

filtr paliwa mann WK 532/1

http://img248.imageshack.us/img248/9981/20100307.jpg

a tutaj stary filtr paliwa, chyba był od nowości...

http://img248.imageshack.us/img248/8963/20100309.jpg

filtr przeciwpyłkowy filtron K 1136A (z aktywnym węglem)

filtr powietrza - sportowa wkładka SIMOTA, dedykowana do e46

http://img248.imageshack.us/img248/918/20100307002.jpg

olej valvoline maxlife 5W40

http://img52.imageshack.us/img52/4854/20100307003.jpg

odma zmieniona, w serwisie, który zajmuje się tylko BMW, także musisz dać komuś rozgarniętemu, idzie zmienić bez zdejmowania kolektora, tylko trzeba uważać, bo jest mało tam miejsca. a wężyki które odprowadzają olej do odmy są kruche i łatwo połamać je, a koszt nowych to ok 100zł

http://img146.imageshack.us/img146/9696/20100307001.jpg

Opublikowano

Co do kilometrów to ok a jak jest z czasem? jesli nie zrobie 15 tys km w rok? Bo przez rok zrobiłem ok. 6000. to moge wymienic po 2 latach - bede miał okolo 12-13 tys km?

Czy koniecznie po roku? Olej Mobil1 5W50

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
teoria głosi że olej wymienia się co określony przebieg (w tym przypadku 15 tys.) albo raz w roku....życie

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano
dzięki za odpowiedź sszczegółową odpowiedź ppatryk, powiedz mi jeszcze ile zapłaciles za wymianę odmy(robocizna) jeszcze mozesz mi napisać ile za wymianę fitrów i oleju bo jestem mlody a jak widza młodego zawsze chcą naciąć na większą kasę. Robileś aso czy prywatnie??
Opublikowano
dzięki za odpowiedź sszczegółową odpowiedź ppatryk, powiedz mi jeszcze ile zapłaciles za wymianę odmy(robocizna) jeszcze mozesz mi napisać ile za wymianę fitrów i oleju bo jestem mlody a jak widza młodego zawsze chcą naciąć na większą kasę. Robileś aso czy prywatnie??

Przecież olej i wszystkie filtry możesz bez problemu wymienić sam jeśli masz gdzieś dostęp do kanału.

Ppatryk odczuwasz jakąś różnicę w jeździe po wymianie odmy i filtra paliwa czy wymieniałeś bo było coś nie tak ?

Opublikowano

filtr paliwa wymieniłem ponieważ jak podejrzewałem był on już stary, do tego czasem na zimnym potrafił po odpaleniu troszkę zatrząś silnik, teraz tego nie ma

odmę wymieniłem ponieważ chcę zminimalizować zużycie oleju, jak na razie od wymiany zrobiłem z 600km i nie jestem w stanie nic powiedzieć, jak przejadę z 2 tys km będę mógł coś napisać konkretnego

wszystkie filtry wymieniałem sam, olej także, inspekcję też skasowałem instrukcją znalezioną na necie, korzystałem z kanału w garażu mojego ojca, jeżeli ktoś użyczy Ci kanału na pewno zrobisz to we własnym zakresie

za wymianę odmy + przeczyszczenie tych plastikowych rurek zapłaciłem 100 zł, w serwisie specjalizującym się w BMW

odmę kupiłem w ASO

a olej wymieniać radzę co ok 15 tys km lub co roku, ponieważ później traci już swoje właściwości

pozdrawiam

Opublikowano
u mnie za wymianę wzięli 20zł -gdybym miał kanał sam bym to zrobił bo to żadna filozofia. Trzeba tylko pamiętać żeby starego oleju nie wylewać gdzie się da a oddać go do utylizacji...

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano
wlasnie nie mam dostępu do kanału :( ale musze pogrzebać w głowcze czy jakis znajomy nie ma. Najgorsza to ta wymiana odmy sam nie chce się za to brać gościo z wawy krzysztof Seweryn (co robi bmw dobre opinie)powiedział mi 400zl trochę drogo jeszcze zapyam się na forum bmw z mojego miasta. Może ktoś zna jakis dobry warsztat w okolicach radomia do 100km
Opublikowano

dokładnie starego oleju nie wylewać nigdy gdzieś na trawę czy do kanalizacji!!! czasem serwisy przyjmują olej lub na stacjach benzynowych

za tą odmę to niezłą Ci zaśpiewał cenę, w innych warsztatach u mnie chcieli ok 200zł

Opublikowano
za 3 filtry knecht (paliwa, powietrza, i oleju) + Filtron przeciwpylkowy = 329zl Rozsadnie mnie to wynioslo Oliwa 4Lx2szt valvoline vr1 5w50- 270zl