Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
jutro wrzuce fotke, niedlugo bede mial pierwszy przeglad wiec zglosze to w serwisie. Oba maja po 306 km ale diesel ma duzo wiekszy moment wiec pewnie dlatego przyspieszenie lepsze :wink:
Opublikowano
jutro wrzuce fotke, niedlugo bede mial pierwszy przeglad wiec zglosze to w serwisie. Oba maja po 306 km ale diesel ma duzo wiekszy moment wiec pewnie dlatego przyspieszenie lepsze :wink:

Moment obrotowy nie ma nic wspólnego z przyspieszaniem do tzw. setki, stawiam na specyficzną skrzynię, może ma 8 przełożeń? Co do rdzy to przecież próg ma plastikową osłonę, to gdzie ten "rudzielec" może wyłazić?

Opublikowano

Moment obrotowy nie ma nic wspólnego z przyspieszaniem do tzw. setki, stawiam na specyficzną skrzynię, może ma 8 przełożeń? Co do rdzy to przecież próg ma plastikową osłonę, to gdzie ten "rudzielec" może wyłazić?

To nie plastikowa osłona tylko aluminium...

Opublikowano
tak hehe plastikowy prog ma plastikowa oslone :lol: mialem nie komentowac ale nie moglem wytrzymac :D

Nie przyglądałem się dokładnie X6 od spodu, ale w BMW zawsze było tak, że próg metalowy ma nakładkę plastikową, lakierowaną, dlatego mnie zdziwiło gdzie ty widzisz rdzę http://bmwfans.info/parts/catalog/E71/SAC/Europe/X6_35iX-N54/LHD/A/2009/february/browse/vehicle_trim/cover_wheel_arch_footboard/ :mrgreen:

Opublikowano
U mnie wygląda to jeszcze gorzej. To raczej nie rdza skoro to aluminium tylko tlenki które się właśnie na aluminium osadzają. są różne preparaty do usówania tego typu rzeczy, jutro się do tego zabiorę i dam znać jak mi poszło.
Opublikowano

Teraz wiem o co chodzi. Sam próg ci nie koroduje, tylko ta nakładka z polerowanego alu. Kupiłem w grudniu samochód z polerowanymi felgami w DE i w tydzień zrobiły się takie jak twoje nakładki. Pomogło doraźnie polerowanie, ale wżery pozostały po rdzy :mad2: Reklamuj, bo co masz nie jeździć w zimę X6...

Opublikowano
Poszedłem zobaczyć jak to u mnie wygląda i mam bardzo drobne cętki ale raczej brudu lub smoły. Czegoś takiego jak u Ciebie nie mam. Zastanawiam się jak to możliwe, że na progu jest rdza, bo o ile wiem to te nakładki są aluminiowe....chyba
Opublikowano
wynika to także z tego , iz dośc wstrzemięźliwie korzystaleś z myjni

Jeżdzę do znajomego na myjnię kilka razy w miesiącu i zaczęła mi schodzić farba z lusterka. W ASO uzyskałem odpowiedź że to przez chemikalia stosowane na myjniach i takie coś ma prawo się dziać na pomalowanych aluminiowych elementach, czyli lusterka, relingi i coś tam jeszcze ..... :duh: Tak źle i tak nie dobrze :(

Opublikowano

Jeżdzę do znajomego na myjnię kilka razy w miesiącu i zaczęła mi schodzić farba z lusterka. W ASO uzyskałem odpowiedź że to przez chemikalia stosowane na myjniach i takie coś ma prawo się dziać na pomalowanych aluminiowych elementach, czyli lusterka, relingi i coś tam jeszcze ..... :duh: Tak źle i tak nie dobrze :(

Tak sądziłem że ASO BMW wypnie się i puści w eter bełkotliwe wytłumaczenie :duh:

Opublikowano
Takie coś to utlenianie sie aluminium. wynika to także z tego , iz dośc wstrzemięźliwie korzystaleś z myjni, czego efektem jest to, co jest.

Na Twoim miejscu bym reklamowal; laski raczej nie robią...

Ciekawe czy Ty FUX tak często jeździsz na myjnię w zimie?? Np. w sytuacji kiedy mróz 15 stopniowy utrzymuje się przez misiąc, to myjesz samochód? Swoją dogą to faktycznie takie progi powinny być zrobione z anodowanego aluminium (cena samochodu sugerowałaby dopracowanie takich szczegółów) bo przy takim soleniu jezdni jakie nam fundują to nie ma sie co dziwić że progi zmieniają kolor :P

Opublikowano
minimum raz na tydzien staralem sie zagladac, czasami czesciej. Fakt, moze to zbyt rzadko, ale wydaje mi sie, ze to nie zmienia faktu, iz w takim aucie nie powinno miec miejsca takie zjawisko.
Opublikowano
Takie coś to utlenianie sie aluminium. wynika to także z tego , iz dośc wstrzemięźliwie korzystaleś z myjni, czego efektem jest to, co jest.

Na Twoim miejscu bym reklamowal; laski raczej nie robią...

Ciekawe czy Ty FUX tak często jeździsz na myjnię w zimie?? Np. w sytuacji kiedy mróz 15 stopniowy utrzymuje się przez misiąc, to myjesz samochód? Swoją dogą to faktycznie takie progi powinny być zrobione z anodowanego aluminium (cena samochodu sugerowałaby dopracowanie takich szczegółów) bo przy takim soleniu jezdni jakie nam fundują to nie ma sie co dziwić że progi zmieniają kolor :P

Nie mam zbędnych ozdób z Al.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak sądziłem że ASO BMW wypnie się i puści w eter bełkotliwe wytłumaczenie :duh:

To nie belkot. Wiadomo, ze tzw. aktywna piana uzywana w wiekszosci myjni bardzo zle dziala na elementy aluminiowe. Zreszta zle dziala na wszystko, jesli sie jej szybko nie splucze. Nie polecam nikomu mycia auta w taki sposob. Dobry szampon samochodowy i szczotka lub gabka, nic tego nie zastapi.

No Limits With S2 Power

Audi S2 Coupe 414 KM 560 Nm, BMW 650i 367 KM 490 Nm, BMW HP4 193 KM 112 Nm :)

Opublikowano

To nie belkot. Wiadomo, ze tzw. aktywna piana uzywana w wiekszosci myjni bardzo zle dziala na elementy aluminiowe. Zreszta zle dziala na wszystko, jesli sie jej szybko nie splucze. Nie polecam nikomu mycia auta w taki sposob. Dobry szampon samochodowy i szczotka lub gabka, nic tego nie zastapi.

Nie wiem, nie korzystam z myjni, ale jak kupiłem w DE e46 na felgach polerowanych, to po przyjeździe, następnego dnia miałem takie rdzawe kropki jak na progach alu w X6. Moim zdaniem to sól na naszych drogach jest tak agresywna, a nie aktywna piana, którą sam używam ale przy pomocy własnej myjki ciśnieniowej plus oczywiście dobry szampon i mycie ręczne.

Opublikowano

Panowie,

wybaczcie może głupie pytanie ale czy rzeczy typu odpryski lakieru podlegają gwarancji ? Myłem w weekend auto i zobaczyłem , że na masce mam mały odprysk ( do białego podkładu ) . Auto - X5 35d r. 2010, kupione jako nowe w salonie .

Pozdrawiam

Opublikowano
Panowie,

wybaczcie może głupie pytanie ale czy rzeczy typu odpryski lakieru podlegają gwarancji ? Myłem w weekend auto i zobaczyłem , że na masce mam mały odprysk ( do białego podkładu ) . Auto - X5 35d r. 2010, kupione jako nowe w salonie .

Pozdrawiam

Nie jestem pewien, ale chyba będzie to podciągnięte jako uszkodzenie od kamienia, czyli mechaniczne, a nie wada fabryczna ....

Opublikowano

Astro, znając polskie ASO taka właśnie może być ich odpowiedź .

Pozdrawiam