Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam niebawem bede musiał wymienic z tyłu tarcze i tak patrzyłem po necie i czy firma Ate to dobry wybór? Postanowiłem że wymienie tył i przód tzn przód Ate power disc tarcze nacinane i klocki razem koszt 600zł oraz tył ate tarcze z klockami koszt rowniez 600zł. Czy ten zestaw bedzie ok jest to moja pierwsza wymiana klocków a aucie wogole wiec nie mam duzego pojecia. Zalezy mi zeby dobreze hamowaly przy silniku 3L. A i zdalo by sie tez wymienic pewnie płyn hamulcowy ile musze kupic tego plynu litrow? Jesli macie jakies lepsze rozwiazania to prosilbym w tej granicy cenowej :). Dziekuje i prosze o wasze opinie. Pzdr.
Opublikowano

cześć,

wg mnie, opinii o klockach/tarczach ATE będzie, porównywalnie tyle co użytkowników tego forum.

ja u siebie w tamtym roku (lato) założyłem zarówno na przednią jak i na tylną oś tarcze Zimmermann nawiercane.

na razie (tfuu, tfuu :mrgreen:) jestem zadowolony, bo hamulce kosa :norty:

poważanko :cool2:

Opublikowano
Aha tez ogladalem tarcze zimmermann a czy kolcki tez zimmermann moga byc? Czy te Jurid to "cos lepszego"?
Opublikowano

Tez wlasnie szukam tarcz i klockow do mojej 330d.

Niestety klockow Jurid nie mozna dostac na polskim rynku do e46 330 :(

Duzo forumowiczow wypowiada sie, ze tarcze zimmermann + klocki Jurid to dobre połączenie więc próbuję je zdobyć.

Ja najprawdopodobniej kupię w tym warsztacie w anglii:

http://www.motormec.co.uk/brake.html

Za tarcze i klocki Jurid z wysyłką do polski chcą 187 funtów (z Vat), czyli jakieś 800zł z groszami. Ale chyba kupię u nich tylko klocki bo tarcze u nas są... i do tego tańsze. Przynajmniej na przód. Na tył tarczy w polsce nie widziałem. Oni mają gdyby ktoś potrzebował.

Zastanawiam się nad zestawem:

Tarcze Jurid + klocki Jurid

Tarcze Zimmermann + klocki Jurid

Ktos wie która konfiguracja będzie lepsza?

Ogólnie polecam rozejrzenie się po europie za produktami których nie ma w polsce lub są drogie. Kupowałem już różne rzeczy na litwie, w anglii, w stanach. Można zaoszczędzić sporo pieniędzy.

Czytałem trochę o Firmie Jurid. To chęść koncernu Honeywell produkującego układy hamulcowe, elementy cierne do nich, turbosprężarki i inne rzeczy pod różnymi nazwami jak np. Jurid dla tarcz i klocków hamulcowych. Teoretycznie produkują na pierwszy montaż do wielu aut w tym BMW. Dlatego rozważam tarcze i klocki Jurid. Ktoś brał taki zestaw? Ktoś potwierdzi, że Jurid jest montowany fabrycznie?

O ATE czytałem same złe komentarze. Nie mam doświadczenia, ale patrząc na to co piszą forumowicze odradzam!!!

Pozdr

.v

.valdek
Opublikowano
A ja odradzam Zimmermanny przynajmniej standardowe ... na poczatku bylo OK ale po kilku tys km sie skrzywily i to przy jezdzie glownie w trasie gdzie przegrzanie im raczej nie grozilo ... nastepnym razem bedzie Textar.
Opublikowano

Podobno klocki textar do tarcz zimmermann to zły pomysł, gdyż klocki są zbyt twarde w stosunku do tarcz.

Tomaszf, jakie miałeś klocki do tych zimmermanów?

I podłączam się pod pytnie liska -> ile płynu wchodzi do układu?

.valdek
Opublikowano

Lisek, litr płynu w zupełności wystarczy. w aso 48zł. Na rynku np. Jurid około 20zł/litr.

.v

.valdek
Opublikowano
ja zmieniłem tarcze na ATE a klocki na jurid chyba najgorsza z nich para strasznie piszczą jestem nie zadowolony ale hamują super
Opublikowano
Zamówiłem już tarcze Jurid na iParts (202zł/szt), i lada dzień zamawiam klocki Jurid w anglii. Koszt klocków z wysyłką do polski to 86 funciaków, czyli jakieś 380zł. całość będzie mnie kosztowała 780zł, czyli mniej wiecej tyle ile komplet Textara w polsce. Jurid podobno jest the best i trudno o lepszy aftermarket. Dam znać po montażu i ewentualnie za jakiś rok/dwa czy było warto. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. W końcu to Jurid by Honeywell stosowany jako ori w BMW.... we'll see...
.valdek
Opublikowano

czesc

a ja kupiłem klocki ate i narazie jeżdżę. nic nie piszczy. zobaczymy co będzie za kilka tysi.

mam jednak pytanko. przed wymianą klocków zapalił mi się czujnik od klocków hamulcowych

po wymianie pali się nadal. wymieniłem czujnik na nowy i nie pomogło.

czy to trzeba wykasować przez vaga?

Opublikowano
czesc

a ja kupiłem klocki ate i narazie jeżdżę. nic nie piszczy. zobaczymy co będzie za kilka tysi.

mam jednak pytanko. przed wymianą klocków zapalił mi się czujnik od klocków hamulcowych

po wymianie pali się nadal. wymieniłem czujnik na nowy i nie pomogło.

czy to trzeba wykasować przez vaga?

Wcisnij pedal hamulca, przekrec zaplon i ciagle trzymajac hamulec poczekaj chwile, kontrolka zgasnie. Jesli czujnik jest walniety zapali sie ponownie, jesli jest ok to bedziesz mial juz spokoj.

Mariusz
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tarcze i klocki Jurid - tuż po zamontowaniu okay. Nic nie piszczy i wszystko pięknie. Muszę przyznać, że trzymając te tarcze i klocki Jurida w rękach miałem poczucie, że są porządne, nawet znaczek Jurid był wygrawerowany na klockach. Jak zmieniałem tył rok temu i trzymałem Ferodo premiere to były takie zwykłe a juridy wyglądały very nice. Wiem, że to tylko wygląd, ale zrobil na mnie wrażenie. Oby działanie tarcz i klocków Jurida było równie dobre jak wygląd przez najbliższe kilkadziesiąt tysięcy kilomertrów.

Dam znać za rok lub dwa jak się sprawują.

Pozdro

.valdek
Opublikowano
Witam powiedz mi ile kosztuje komplet tych jurid klocki i tarcze na przod i tyl bo rozumiem ze sa one sprowadzane z Anglii. A tak sie sklada ze niebawem jade moim BMW do Londynu na dluzszy czas i na wakacje planuje wymiane calego ukladu hamulcowego i tak sie sklada ze moj kolega pracuje w garazu w londynie to moge miec taniej te czesci a nie chce przeplacac i ineteresuje mnie cena rynkowa tego w UK. Dziekuje i pozdrawiam forumowiczow.
Opublikowano

Tarcze kupiłęm w polsce na http://www.iparts.pl. kosztowały 202zł/sztukę.

W anglii ceny są następujące:

tarcze (komplet przód): £86.06 + vat 17,5% = 101,1 * 4,4 (waluta) = około 450 zł. Czyli w polsce troszkę taniej.

klocki: 45 + vat 17,5% * 4,4 = jakieś 240zł.

Klocków w polsce nie dostaniesz dlatego kupowałem w anglii.

Przesyłka kosztowała mnie chyba 33 funty kurierem, czyli sporo, ale napewno w obrębie anglii (czyli np londyn gdzie się wybierasz) będzie dużo taniej.

Znajdziesz ich tutaj:

http://www.motormec.co.uk/brake.html

- oni są gdzieś na prawym wybrzeżu.

Ja tyłu nie wymieniałem, ale wiem, że jest na odwrót: klocki dostaniesz w polsce (np. na Iparts.pl) a tarcz niespecjalnie, choć przyznam, że dużo nie szukałem bo mi nie były potrzebne.

Dobra osługa, byłem zadowolony. Polecam Motormec! Płaciłem kartą kredytową przez telefon i wszystko było okay.

Pozdro

.valdek