Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zastanawiam sie czy, a sadze ze tak, mozna przeprogramowac E32 na jezyk polski tak aby kazdy komunikaty byl w PL.

Skoro to zwykle komputery, to przeprogramwac uklad nie jest problemem, mozliwe ze z poziomu nie ma dostepu do flasha komputera, ale skoro mozna odczytac wpisy to jest to mozliwe, moze ktos mial juz z czyms takim do czynienia i pochwali sie na grupie.

• Członkowie klubu
Opublikowano
MaJKel - poczytaj troche Forum, zanim zaczniesz pytac... o wiekszosci znalazl bys odpowiedz uzywajac opcji SZUKAJ w starszych postach...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
MaJKel - poczytaj troche Forum, zanim zaczniesz pytac... o wiekszosci znalazl bys odpowiedz uzywajac opcji SZUKAJ w starszych postach...

Nie był bym taki pewny, że na forum poruszano juz programowania flush'a...:)

Raczej nikt do tej pory czegoś takiego nie napisał...

Chyba, że bardzo dawno (ale w szukaj nie znalazłem)

Programuje (-łem) różne pamięci EPROM... i chętnie zobaczę co się da zrobić...

Może ktoś ma niepotrzebny komputer (raczej licznik :)) od BMW żeby sobie taką pamięć wyjąć i zobaczyć...??? (albo ktoś wie co to za pamięć ??)

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie był bym taki pewny, że na forum poruszano juz programowania flush'a...:)

Taaa..... Chyba nie doczytałem :oops:

Myślałem, że chodzi o zmianę języka komunikatów komputera - temat poruszany raz na kilka tygodni na tym Forum, to chyba przyznasz :twisted:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

niestety nie mam licznika ani komputera niepotrzebnego ale jak znajde to sie odezwe bo zchecia bym go przeprogramowal.

A tu nie chodzilo o porsta zmiane jezyka komunikatow stacyjka prawy przycisk na liczniku i 10s :))

Pozdrawiam

Ps. Przeczytalem wszystkie posty ktore mogly mnie dotyczyc.

Opublikowano

Witam.

Co do zmiany jezyka to chcialem spytac co moze byc powodem ze po nocy spowrotem przestawia sie na niemiecki, a do tego czest oresetuje sie licznik dzienny :cry: .

Pozdrawiam

Marcin

730 89.

Opublikowano

prawdopodobnie podtrzymanie zasilania komputera, bo one maja akumulatorek z tego co na grupie wyczytalem.

Tego gdzie on jest nie powiem trzeba poszperac w manualu ( ja nie mam ;( )

Opublikowano
prawdopodobnie podtrzymanie zasilania komputera, bo one maja akumulatorek z tego co na grupie wyczytalem.

Tego gdzie on jest nie powiem trzeba poszperac w manualu ( ja nie mam ;( )

jest akumulator... w liczniku przylutowany (coś jak b. duży kondensator)...

Ale z tego co napisałeś wnioskuje, że ustawienie języka zapisywane jest w EPROM (tam gdzie licznik 999,90 km) natomiast same komunikaty są we flush'u... moze nawet w tym samym co główny licznik km... ??

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano
Heh tylko pytanie gdzie jest ten akumulatorek?? Moze ktos z szanownych klubowiczow mi powie.

zamierzasz go wymienić czy chcesz pogadac gdzie on jest??

Jeśli masz ochotę to wyjmij licznik - rozkręć go i w środku znajdziesz akumulatorek...

Ciężko będzie go nie zauważyć, gdyż jest tam bardzo mało części... :)

W każdym razie wygląda tak jak bateria !!! A nie jak układ scalony (może Ci to cos pomoże..)

Opowiadanie czy jest po lewej czy po prawej stronie licznika sobie daruję... bo nie wiem jak akurat będziesz trzymał licznik w rękach..:)

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano
Zamierzam go wymienic ale odziwo rozkrecalem juz licznik bo wymienialem zaroweczki rozlozylem go na 2 czesci ale jakos bateryjki nie widzialem wiec daltego pytam