Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem nowym użytkownikiem na tym forum, więc na początek pozdrawiam wszystkich :)

W związku z pojawieniem się pierwszych objawów wiosny zamierzam kupić nowe opony do swojego auta. Ponieważ jeździłem na letnich oponach RUN on Flat i wiem, że chcę już zmienić na zwykłe, może polecicie mi jakieś oponki.

Dodatkowo proszę o informacje jakie mogę założyć najszersze opony. W chwili obecnej letnie mam 2 rozmiarze 225/40 R18 (przód) 255/35 R18 (tył).

Pozdrawiam

sigil

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozmiar już znasz. Pozostaje wybór producenta. Myślę, że wiarygodnych opinii nie znajdziesz, bo opony w tym wymiarze kupują tylko nieliczni (polskie drogi i cena), a poza tym każdy swoje chwali. Jedni mówią Pirelli, inni Continental, ja np. Michelin, ale uzasadnic jest tudno. Niestety nie jest tak, że opona tego samego typu, ale w róznych rozmiarach ma identyczne wady i zalety. Co do szerokosci opon to jeżeli chcesz zachować stare felgi to ogranicza je ich szerokość.
Opublikowano (edytowane)
Witam. Proponował by ci BF Goodrich F1 Asymetrik mam je i nie narzekam a i cena jest przystępna nie powinieneś więcej zapłacić jak 2500 za komplet w tym rozmiarze co podałeś tylko niech ci dadzą jakiś konkretny upust, ja za tyle sobie kupiłem. I oczywiście nie daj sobie wcisnąc starego rocznika oponek max 2009 produkcja..Ja dzisiej zapłaciłem 2950zł za 225/35/19 i tył 255/30/19 . A felgi wziołem bmw performance lepij miec orginały niż ładne podróby.Pozdrawiam i udanych zakupów. Edytowane przez Mazowszak1
Opublikowano

U temat rzeka bo wiadomo, że i tak każdy swoje chwalić będzie ;)

Ja osobiście polecam Miśki Pilot Sport PS2, opony genialne i na suchą nawierzchnię i na mokrą. :cool2:

Mazowszak1 a cóż to za teoria, max 2009 rocznik? :shock:

Pzdr.

Opublikowano (edytowane)

Ilu ludzi tyle opinii, jednak mam taką jak kolega wyżej czyli Michelin PS2, polecam, przy kupnie sugierowałem się dobrymi opiniami na ten temat.

Też się przyłączam do pytania, czemu koniecznie opony z 2009, opona się nie przeterminowuje, jedynie (chyba) po 3 latach traci gwarancję. Co za tym idzie teoretycznie sprzedawca starszą opponę powinien sprzedać taniej i często dać do niej swoją gwarancję. Nie panikujmy z tymi datami produkcji. Zazwyczaj w e-sklepachg oponiarskich nie dowiemy się daty pr. bo nie ma ich na magazynach głównych sklepu tylko u producentów, a u nich to różnie.

PS. max 2009 to u wielu producentów nówki, dlatego że wielu jeszcze 2010 nie produkuje.

Edytowane przez KreniO
Opublikowano

Jeszcze jedno. czy ktoś mi doradzi jakie mogę założyć najszersze opony na felgi Star Spoke 287? i czy na nie mogę zwykłe opony założyć?

sigil

Opublikowano

Daty produkukcji Sa bite na każdej oponie wiec nie jest problemem dowiedzieć się jaka kupujemy opone. Wiec jeśli sprzedawca w e-sklepie pisze ze opona jest z 20XX to możemy to zweryfikować po otrzymaniu towaru.

Data produkcji jest ważna, nigdy nie wiemy jak opona jest lezakowana, poza tym Guma się niszczy jak leży ale tu opinie Sa podzielone to tak jak z olejami silnikowymi...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Ilu ludzi tyle opinii, jednak mam taką jak kolega wyżej czyli Michelin PS2, polecam, przy kupnie sugierowałem się dobrymi opiniami na ten temat.

Też się przyłączam do pytania, czemu koniecznie opony z 2009, opona się nie przeterminowuje, jedynie (chyba) po 3 latach traci gwarancję. Co za tym idzie teoretycznie sprzedawca starszą opponę powinien sprzedać taniej i często dać do niej swoją gwarancję. Nie panikujmy z tymi datami produkcji. Zazwyczaj w e-sklepachg oponiarskich nie dowiemy się daty pr. bo nie ma ich na magazynach głównych sklepu tylko u producentów, a u nich to różnie.

PS. max 2009 to u wielu producentów nówki, dlatego że wielu jeszcze 2010 nie produkuje.

Zgadzam sie właśnie kupiłem nowe opony Michelin PS2 RSC i 3 sztuki są z 2009 a jedna sztuka z 2007, kontaktowałem się ze sprzedawcą aby wyjaśnić ten temat, na to on zdziwiony skontaktował sie z Michelin Polska ( od nich były wysłane opony ) a oni na to:

Według polskiej normy opony jako nowe można sprzedawać do 3 lat od daty ich produkcji, za datę rozpoczęcia gwarancji traktuje się datę zakupu, także data produkcji nie ma tu nic do rzeczy. Od wielkiego halo udzielili mi rabatu w wysokości 100zł na tę oponę co przy jej detalicznej cenie około 1200zł jest śmieszną kwotą. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Z tym rocznikiem 2009 to chodzi mi o to że -Wiadomo że z magazynów wolą pozbyć się starych sztuk i często dają na nie niby większe upusty.A w rzeczywistości one są w tej samej cenie co te świeże, więc dlaczego mamy płacić tyle samo za coś starszego. Wiadomo że dużego to znaczenia nie ma dla osób jerzdzących dużo bo i tak na oponie zrobimy 40-70 tysięcy i też zależe od nogi, ale co z tymi co mają te oponki naprzykład 4 sezonki i kupi teraz z roku 2007 albo i starszą. Na akcjach przecież są o połowe tańsze, bo są rocznikowo starsze więc jeśli to nie ma znaczenia to po co ta promocja.Jest na akcji np.Yokohama 255/30/19 za 899zł a normalnie stoi 1500 ,ale pisze że rocznik 2006r. To jest nasze bezpieczeństwo a guma krachcieje, więc chyba logiczne że chcemy jak najświeższe.Na oponę jest gwarancja ok,ale co będzie ona warta jeśli spowoduje wypadek? Edytowane przez Mazowszak1
Opublikowano

Moim zdaniem najbardziej wiarygodne są testy ADAC bo sa robione w tych samych warunkach przez tych samych kierowców w tych samych autach. Opinie użytkowników np na opony.com można wziać pod uwage ale ja jednak zdaje sie bardziej na ADAC

Poniżej link do testu opon letnich 2010

http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/225_45_17/tab.asp?ComponentID=280168&SourcePageID=280689

Osobiście w wersji przystępna cena wybrałbym Goodyear Eagle F1 Asymetric a jedna z najlepszych to Continental ContiSportContact 3

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
świerze, podruby

kolego, sprawdzaj ortografię

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Jest jeszcze jeden aspekt rocznika. Opony w czasie produkcji także podlegają pewnym modyfikacjom. Może się zdarzyć, że opona tego samego typu z roku 2006 nie będzie idealnie taka sama jak opona z roku 2009 (np. skład mieszanki może zostać poprawiony) – szczególnie dotyczy to opon z początku produkcji nowego modelu. Poza tym kupując model z roku 2006 podejmujemy ryzyko, że np. w 2011 nie będzie już dostępny i w razie awarii nie będzie czym zastąpić. Przy cenie opony w granicach 1000 zł jest to istotnym argumentem. Powinniśmy kupować opony kompletami, a zatem ten sam typ i ten i okres produkcji. Pozdr. Edytowane przez multilab
Opublikowano

Ja mogę polecić dwie opony które wczesniej miałem i z których byłem bardzo zadowolony.

Tj Dunlop Sport maxx i Brigestone Potenza - rewelacyjne opony

Póxniej przesiadłem sie na Toyo Proxes T1r - niby Japonia, ale były strasznie miekkie na zakretach i zadowolony nie byłem.

Opublikowano

Ja polecam Bridgestone RE 50 A, sam takie niedawno kupiłem i wrzucam do swojej e90 .

Pozdrawiam

Opublikowano
Brigestone Potenza - rewelacyjne opony

Jak dla mnie oponki bajka, miałem i trzymały się miód malina :D Ale teraz trzymam się Runflatów...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pojeździcie na tych potenzach 2 sezony i będziecie pisać jaki to shit... Opony może i dobre ale nie na nasze drogi. Twarde w zakrętach ok ale strasznie głośne. Mi to bardzo przeszkadza i teraz rozglądam się za czymś innym i chyba już nie ROF.
Krzysztof
Opublikowano
Moim zdaniem najbardziej wiarygodne są testy ADAC bo sa robione w tych samych warunkach przez tych samych kierowców w tych samych autach

:cool2: :cool2: tylko i wylacznie testy niezaleznych i wiarygodnych zrodel, wszystkie opinie "Kowalskiego" czy "Nowaka" sa subiektywne...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak, tak a ADAC to zawsze taki obiektywny i nie kieruje sie interesem rodzimych producentów
Opublikowano
Pojeździcie na tych potenzach 2 sezony i będziecie pisać jaki to shit... Opony może i dobre ale nie na nasze drogi. Twarde w zakrętach ok ale strasznie głośne. Mi to bardzo przeszkadza i teraz rozglądam się za czymś innym i chyba już nie ROF.

Jezdziłem 3 sezony do samego konca - rewelacyjne opony i ciche. Najlepsza opobna jaką miałem w porównaniu do dziadostwa które ząbkuje typu Pirelli czy Continental

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jezdziłem 3 sezony do samego konca - rewelacyjne opony i ciche. Najlepsza opobna jaką miałem w porównaniu do dziadostwa które ząbkuje typu Pirelli czy Continental

U mnie potenza się nie sprawdziła. Opony wyząbkowały i były bardzo głośne. W tym roku zmieniam oczywiście na bez ROF i goodyear albo dunlop. Tylko te opony mnie nigdy nie zawiodły. Miałem w sumie kilkanaście kompletów z różnych półek cenowych i zawsze ok.

Opublikowano

Kazdy ma swoje zdanie i sie tego trzyma - to oczywiste.

Ja z kolei nie zwracam wiekszej uwagi na testy typu auto swiat czy inne nawet adac które ewidentnie robione sa pod "pewnych producentów". Nie pamietam teraz sezonu, ale swego czasu chyba w adac opona która np. w 2006 roku była najgorsza czy tam przedostatnia nagle przy prawie identycznej konstrukci na nastepny rok była w pierwszej trójce...

Najlepiej opierać sie na własnym doświadczeniu.

Weźmy np takie zimówki - miałem Dunlopa, Conti i nie byłem zadowolony. Kupiłem za namową Firestone Fw930 a potem jego nastepce - Winterhawk - zadnymi zimówkami nie jedziło mi sie tak dobrze i jestem wierny póki co tej marce.

Kazdy ma swoje zdanie i myśle ze nikt tu nikogo nie zmusi do jego zmiany.

Opublikowano
Podobno zakładanie zwykłych opon do aut, które fabrycznie wyjeżdżały na RF kończy się niestabilnym zachowaniem na zakrętach i nie tylko. Zawieszenie jest specjalnie zestrojone z tego typu gumą.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podobno zakładanie zwykłych opon do aut, które fabrycznie wyjeżdżały na RF kończy się niestabilnym zachowaniem na zakrętach i nie tylko. Zawieszenie jest specjalnie zestrojone z tego typu gumą.

i pewnie z tego powodu testówki bmw jeżdżą na zwykłym ogumieniu?