Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kiedy kupywałem swoją e46 330d sprzedawca podkreślał że autko zostało sprowadzone prosto z Bawarii, tam zostało wyprodukowane, tam jezdziło a co za tym idzie jest solidniejsze niż z innych miejsc.

Przy zakupie nie brałem tego pod uwagę co sprzedawca mi kituje. Beemka spełniała moje oczekiwania czyli była zadbana, w bardzo dobrym stanie technicznym, z bogatym wyposażeniem i po delikatnym dzwonku więc dokonałem transakcji. :mrgreen:

Pytam o to pochodzenie samochodu bo ostatnio usłyszałem podobną tezę o której mówił mi sprzedawca.

Co wy tym myślicie ? czy w przypadku BMW jakość wykonania ma znaczenie od tego z jakiego miejsca samochód pochodzi ? :think:

Opublikowano
Bzdura. Tak samo jak niektórzy twierdzą, że we wschodnich landach są gorsze drogi. !0-15 lat temu może tak. Ja zawsze zwracałem uwagę na to co gada sprzedający, nim więcej kłapie nie pytany, tym wydawał się bardziej niewiarygodny. Kiedyś słyszałem taki tekst, ten samochód odpala nawet w zimie, i już byłem pewny, że na pewno nie odpali.
Opublikowano
bmw sprzedawane na polski rynek sa skladane w specjalnym miejscu, gdzie obnizaja moc, krzywo skrecaja bude i pluja ci na fotel. tak slyszalem.

No to kolego widzę że dałeś upust swojej złośliwości w tej wypowiedzi. Dzięki bardzo za rzetelne i wyczerpujące informację na ten temat, kto by pomyślał że coś takiego może mieć miejsce. :duh:

Dałeś przykład w jaki sposób na tym forum można wyrażać się w sposób arogancki, złośliwy, niechlujny ale im więcej zagłębiam się w różne tematy to widzę że to tutaj norma i standard.

W sumie nic dziwnego jak moderator daje taki przykład głupoty, nietolerancji i braku kultury. :mad2:

Nic mi nie pozostało tylko pogratulować !!

Opublikowano

Oj to chyba normalne że gdzie usytuowana jest fabryka to wpływa to na jakośc wykonanych rzeczy. Przykładów jest wiele gdy np. silniki montowane w danej fabryce były bardziej awaryjne niż w innej.

Wątpię aby pracownicy byli złośliwi, ale każdy naród ma jakąś swoją wadę/zaletę , wiadomo że japończyk lepiej złoży tę samą elektronikę niż tajwańczyk czy chińczyk. Oczywiście generalizuję, ale chyba jasne co i jak.

Wystarczy kupić używanego laptopa z allegro lub z ebay.de i widać co to znaczy niemiecka solidność i polskie kombinowanie. Podobnie jest z autami używanymi.

Opublikowano
bmw sprzedawane na polski rynek sa skladane w specjalnym miejscu, gdzie obnizaja moc, krzywo skrecaja bude i pluja ci na fotel. tak slyszalem.

No to kolego widzę że dałeś upust swojej złośliwości w tej wypowiedzi. Dzięki bardzo za rzetelne i wyczerpujące informację na ten temat, kto by pomyślał że coś takiego może mieć miejsce. :duh:

Dałeś przykład w jaki sposób na tym forum można wyrażać się w sposób arogancki, złośliwy, niechlujny ale im więcej zagłębiam się w różne tematy to widzę że to tutaj norma i standard.

W sumie nic dziwnego jak moderator daje taki przykład głupoty, nietolerancji i braku kultury. :mad2:

Nic mi nie pozostało tylko pogratulować !!

ok, juz dobrze.

a moderuje tylko youngtimery.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bzdura. Tak samo jak niektórzy twierdzą, że we wschodnich landach są gorsze drogi. !0-15 lat temu może tak. Ja zawsze zwracałem uwagę na to co gada sprzedający, nim więcej kłapie nie pytany, tym wydawał się bardziej niewiarygodny. Kiedyś słyszałem taki tekst, ten samochód odpala nawet w zimie, i już byłem pewny, że na pewno nie odpali.

Nie do końca bzdura. Bo to z tym miejscem produkcji to taki pic na wodę, ale użytkowanie na Bawarii to zdecydowany plus w stosunku do np północnych Niemiec czy byłego DDR.

Co do dróg we wschodnich landach to chyba nigdy nie zjechałeś z autostrady w byłym DDR. Przejedź się kiedyś to się zdziwisz. :)

Opublikowano
Tak samo się zdziwiłem w zachodnich landach. Nie wszędzie jest gładko. Poza tym każdy Niemiec jest opodatkowany na sumę ok.170euro, na rzecz infrastruktury wschodnich landów. Trochę zaczynają się burzyć bo miało to trwać 10 lat, a jest już 20, i końca nie widać.Samochody są teraz składane, silnik produkowany gdzie indziej, inne elementy też, a to wszystko do kupy jeszcze gdzie indziej. Zapewne wiesz,że np. w ostatnim modelu Toyoty Avensis jest silnik diesla z Renault. Więc jak to jest, chyba na zasadzie autosugestii, że ten sam silnik dwa różne modele, a jeden niby lepszy od drugiego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co nie zmienia faktu, że wschodnie landy to ciągle wschodnie landy i wystarczy pojechać gdzieś do mniejszych miejscowości albo wiosek i jest to ciągle inny świat, który dzieli przepaść w stosunku do starych Niemiec, czuć tam ciągle głęboki DDR. Zresztą sami Niemcy widzą ten duży problem w rozwoju wschodnich landów, bo co ambitniejsza i zdolniejsza młodzież wyjeżdża do zachodnich landów przez co w byłym DDR nic się nie dzieje do przodu.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A moim zdaniem właśnie ma znaczenie,gdzie kupujesz auto .

Przykładowo jeśli auto będzie kupowane w Brandenburgii , blisko naszej granicy , to możesz mieć 99% pewności,że to auto jeździło na polskiej ropie czy benzynie , gdyż mieszkańcy przygranicznych miejscowości i nie tylko tankują w Polsce .

Jakby nie patrzeć paliwo jest u nas gorszej jakości i z tym chyba nikt nie polemizuje .

A jakość paliwa znacząco przekłada się na zużycie silnika np. wtrysków.