Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy mozna przeprogramować moduł zapalania swiateł, czujnika zmierzchu (pozycja w lewo na włączniku swiateł) aby światła zapalały sie przy odpaleniu i nie gasły. W tej chwili funkcja ta jest niepotrzebna bo jeżdzimy cały rok na światłach a warto byłoby ja jakos wykorzystać.
Opublikowano

Ustaw sobie światła na max w prawo i w iDrive zaznacz, 'jazda dzienna' coś tam ;) wtedy światła palą się w momencie rozruchu auta i nie gasną. Tylko w momencie zgaszenia auta. Ja tak mam i jest git. Światła zawsze włączone. A jak chcę, żeby działały skrętne to przełączam na 'A' - auto.

Pzdr.

Opublikowano
Dzieki wielkie. Wierzba gdybys mogl "step by step" opisac to ustawienie byłbym baaaardzo wdzięczny i napewno wiecej kolegow mogloby z tego skorzystac. :cool2:
Opublikowano

prosim bardzo, step by step najpierw wchodzisz do tego menu

http://img8.imageshack.us/img8/2830/pict0004sym.jpg

scrolluj na dol do przedostatniej opcji

http://img24.imageshack.us/img24/2519/pict0005yx.jpg

tutaj wybierasz czy w swietle dziennym swiatla maja dzialac czy nie jak nie chcesz w dzien uzywac swiatel to wybierasz

http://img17.imageshack.us/img17/9436/pict0006tf.jpg

i analogicznie jak chcesz uzywac caly czas to to 2, opcja dziala przy ustawieniu swiatel na opcje po lewej czyli auto

mam nadzieje ze pomoze:d

sorry za jakosc zdjec ale mi jakos dzis reka lata:D

Opublikowano

U mnie brak takiej pozycji w kompie przedostatnia pozycja to temperatura a ostatnia to reset :?:

zaznaczam że mam czujnik zmierzchu :roll:

Opublikowano
Na odpalonym silniku sprubuj, na postoju...

Próbowałem na odpalonym i na zgaszonym z zapłonem i bez zapłonu :|

Opublikowano
Cieszylem sie chwilke, niestety ja też nie mam tej pozycji a czujnik zmierzchu jest i działa. Wpadlem na pomysl aby go zakleic, sprawdzilem przyslaniajac i wtedy światła nie gasna.(mysla że jest noc :D ) Wiem że nie zadziala czujnik deszczu, sprawdze czy wtedy zadziałaja czasowe wycieraczki. :cry2:
Opublikowano
dziwne...moze to zalezy od wersji albo sa rozne typy czujnikow, ja w komp grzebalem przy swiatlach ustawionych na auto, moze to ma cos do rzeczy

Sprawdzałem we wszystkich możliwych pozycjach i nic :mad2:

Opublikowano
a w instrukcji patrzyles moze?

właśnie preglądałem instrukcje i niestety brak mam takiej opcji jak ustawianie swiateł

Opublikowano
A ja mam inne pytanie - po czym poznac czujnik zmierzchu i deszczu ?? Bo nawet nie wiem czy takie cuda posiadam :D
Opublikowano
A ja mam inne pytanie - po czym poznac czujnik zmierzchu i deszczu ?? Bo nawet nie wiem czy takie cuda posiadam :D

Przy lusterku wstecznym na szybie..

Opublikowano
Więc mogę juz zreferowac. Zakleiłem oczko czujnika i jest wszystko OKI. Przełacznik swiatel zostawiam na "A" i po odpaleniu zapalaja sie światla. Po jezdzie i zgaszeniu silnika swiatelka gasna, zostaja postojowki, ktore wyłacza otwarcie drzwi. Wycieraczki dzialaja w pierwszej pozycji czasowo więc wszystko OKI jak dla mnie lepiej niz z czujnikiem deszczu.
Opublikowano

Ok nic tam nie ma czyli ani zmierzchu ani deszczu nie mam tak ?

Opublikowano

Ok nic tam nie ma czyli ani zmierzchu ani deszczu nie mam tak ?

Tak. Jeśli nic nie masz na szybie tam gdzie lusterko, to niestety nie masz w/w czujników.

Pzdr.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Panowie a jak ten czujnik działa? mam takowy czujnik w lusterku wstecznym i jeśli mam włącznik ustawiony na auto to xenony zawsze po uruchomieniu się zapalają nawet w słoneczny dzień (a chyba powinny się palić tylko ringi?) czy jest inaczej?
Opublikowano
Panowie a jak ten czujnik działa? mam takowy czujnik w lusterku wstecznym i jeśli mam włącznik ustawiony na auto to xenony zawsze po uruchomieniu się zapalają nawet w słoneczny dzień (a chyba powinny się palić tylko ringi?) czy jest inaczej?

nie chce być złośliwy więc pomogę: przeczytaj instrukcję, jak nie masz to jest załączona jako jeden z pierwszych postów na naszej stronie (E9x), :mad2:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam

Panowie co może być przyczyną że kiedy światła ustawione są w pozycji auto to kiedy juz zapale silnik lub włączę zapłon światła automatycznie się włączają... nawet kiedy jest słońce ...????

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Panowie co może być przyczyną że kiedy światła ustawione są w pozycji auto to kiedy juz zapale silnik lub włączę zapłon światła automatycznie się włączają... nawet kiedy jest słońce ...????

Pozdrawiam

Może być albo uszkodzony czujnik albo włączone światła do jazdy dziennej (DRL). To drugie można łatwo sprawdzić jak masz iDrive. Jeśli nie to poszukaj na forum, bo ktoś pisał jak to ustawić przez menu w zegarach.