Skocz do zawartości

Problem z silnikiem, odma, katalizator ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich mam poważny problem :/ Moja Bunia na wolnych obrotach zasysa korek od wlewu oleju zaś na wysokich robi ciśnienie i go podnosi wyrzucając olej przez niego, Byłem u kilku mechaników i nie wiedzą co to morze być ponieważ odma jest oki i ciśnienie na cylindrach oki. Dodam ze tydzień temu wymieniłem Katalizator ponieważ wcześniej zablokował układ i czy na wolnych czy na szybkich wyrzucało olej przez wlew oleju. Czy to moze być wina podciśnienia i zaworu arg?? Już nie wiem co robić macie jakieś pomysły co sprawdzić czym to może być spowodowane ?? Mój silnik to 1.9 benzyna + lpg :( z 99r Edytowane przez hindus
Opublikowano
Witam wszystkich mam poważny problem :/ Moja Bunia na wolnych obrotach zasysa korek od wlewu oleju zaś na wysokich robi ciśnienie i go podnosi wyrzucając olej przez niego, Byłem u kilku mechaników i nie wiedzą co to morze być ponieważ odma jest oki i ciśnienie na cylindrach oki. Dodam ze tydzień temu wymieniłem Katalizator ponieważ wcześniej zablokował układ i czy na wolnych czy na szybkich wyrzucało olej przez wlew oleju. Czy to moze być wina podciśnienia i zaworu arg?? Już nie wiem co robić macie jakieś pomysły co sprawdzić czym to może być spowodowane ?? Mój silnik to 1.9 benzyna + lpg :( z 99r

Sprawdz dobrze tą odme-separator może przewody od niej trzeba przeczyścić.

Opublikowano
Trochę buczało na początku tak przy 3 tys obrotów i dalej nie wchodziła na obroty a przeglądając internet stwierdziłem trafna decyzje ze to katalizator ale nie zdążyłem na czas wymienić i jak zapchał cały układ bo się ustawił ukośnie spaliny jakimś cudem poszły na silnik i podnosiły korek od oleju i zaczęło wyrzucać olej w spalinami. Po wymianie katalizatora wszystko się uspokoiło Bunia wkręca się na obroty równo pracuje ale powyżej 4 tys tworzy się ciśnienie w silniku i znów wyrzuca olej przez korek wlewu podnosząc go troszkę zaś na niskich jak sobie pracuje zasysa korek ze są małe trudności żeby go odkręcić. Dziś mechanik doszedł ze są pozamieniane przewody od odmy mianowicie ten od głowicy odmy był podłączony do kolektora ssącego a do odmy co się znajduje w kolektorze było podłączone serwo ale nadal nic się nie zmieniło. Ma ktoś jakieś pomysły co sprawdzić ??
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Usterka naprawiona okazało się że padła odma odpowietrzenia skrzyni korbowej oraz ze był straszny syf pod pokrywą zaworów. Po wymianie i wyczyszczeniu wszystkiego włącznie z zaworem ERG autko wreszcie jeździ. Ale mam jeszcze jedno pytanko czy mógł by ktoś sprawdzić lub mi powiedzieć czy w króćcu odmy który wychodzi z pokrywy zaworów oryginalnie znajduję się jakaś dysza?? Bo u mnie się znajdowała zmniejszając otwór o większa połowę i mechanik ja wyjął mówiąc ze to nie jest oryginalne i nie powinno tego być.
Opublikowano
Usterka naprawiona okazało się że padła odma odpowietrzenia skrzyni korbowej oraz ze był straszny syf pod pokrywą zaworów. Po wymianie i wyczyszczeniu wszystkiego włącznie z zaworem ERG autko wreszcie jeździ. Ale mam jeszcze jedno pytanko czy mógł by ktoś sprawdzić lub mi powiedzieć czy w króćcu odmy który wychodzi z pokrywy zaworów oryginalnie znajduję się jakaś dysza?? Bo u mnie się znajdowała zmniejszając otwór o większa połowę i mechanik ja wyjął mówiąc ze to nie jest oryginalne i nie powinno tego być.

Zawór egr w 316i ? wow a wystepuje taki w ogóle pytam bo tez mam ten model... i mam problem z uszczelką przy korpusie niewiem co sie stalo ale wycisło mi ją z lewej strony i mam lekkie pocenie..