Skocz do zawartości

odma. plyny hamulcowy, wspomagania - wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Przymierzam sie do wymiany kilku płynow i czesci i w zwiazku z tym mam kilka pytan zeby uniknac pozniejszych problemow:

1. Odma - u mnie jest plastikowy element bez filtra czy ten separator tez sie wymienia, czy tylko np czysci i jak mozna sprawdzic czy dziala jak nalezy?

2. Wentylator chlodnicy czytalem kilka juz postow ale nigdzie dokladnie nie jest to opisane tylko podlozyc kluczz 32 ale co dalej?

3.Płyn do wspomagania gdzie jest spust, ile wchodzi,czy jest cos na co trzeba uwazac podczas wymiany czy normalnie jak olej w silniku

4. Płyn do chłodnicy - ile, gdzie spust

5. Płyn hamulcowy wymiana - czytalem gdzies ze nie wolno pompowac podczas wymiany tylko pozwolic zeby nowy samowolnie przepchal stary ponoc trwa to ok 20-25minut czy to prawda? i jeszcze wymienia sie przy czterech kolach i w sprzegle ale gdzie dokladnie jest to odpowietrzenie sprzegla? a i czy plyn to dot4 czy dot 5.1

6. Ręczny czy regulacja ta przy kole jest tylko po jednej stronie?

Okej to chyba wszystko :)) chociaz mysle ze cos pomiąłem :D

Z góry dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1.Serarator ten plastikowy o którym piszesz mozesz wymienic osobno a mozesz wymienic cala odme. Jesli jeszcez nie wymieniałaec proponuje wymienic całosc. A co do sprawdzenia czy działa hmmm to jest tak samo jak z filtrami wymienia sie je po przejechaniu jakiejs ilosci km.

Co do reszty pytan dobrze by było jak byc podał jaki masz silniczek

6. Wydaje mi sie ze jest z jednej jak i z drugiej strony.

A tu link moze w czyms pomoże http://www.castrol.com/castrol/castrolhomepage.do?categoryId=3175

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Sorkli zapomnialem autko to 320d po lifcie 150km 2003r

a co do tej stronki castrola to za duzo nie mowia o tym co i jak tylko jakie oleje i na przyklad do wspomagania niema nic ale wiem ze atf wiec niema problemu ale dzieki

Opublikowano

Wspomagania nie przerabialem jeszcze i raczej nie widzę potrzeby.

Poz.

Wspomagania chcem zmienic bo niunka ma juz 250tys a jak wiadomo wbrew temu co mowia zaden olej nie jest "wieczny" i wole wymienic tak dla siwetego spokoju :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie no masz rację ja też mam 250kkm+ i przymierzam się do wymiany.

Mam dodatkowo mały wyciek, wilgotne węże, który też będę chciał wyeliminować.

Wcześniej napisałem tak trochę przekornie bo sam nie mogę się za to zabrać ;).

Jak ktoś ma TIS to mógłby zerknąć co "biblia" piszę o wymianie płynie wspomagnia.

Opublikowano

5. Jak planujesz wymienić płyn hamulcowy zrób od razu inspekcję zacisków hamulcowych i siłownika sprzegła.

Rzeczy przydatne:

Środek do mycia hamulców - przydatne przy czyszczeniu cylinderków

Papier ścierny wodny 2000

Smar do tłoczków hydraulicznych np. ATE Bremszylinder do dostania w intercarsie - w innych sklepach jak pytałem to panowie robili takie oczy :shock:

Nowe uszczelki + samr do układu hamulcowego np. ATE Plastitube.

Wymieniałem wcześniej sam płyn przed inspekcją zacisków i powiem że w zaciskach zostało sporo syfu.

Opublikowano

Ja bede zmienial caly komplet hamulcow przod i tyl bede tez czyscil i malowal wszystko bo jest dosc duzo rdzy bo bede zakaladal 18tki na wiosne przez ktore bedzie duzo widac wiec chcem zeby jakos to wygladalo ale dziekuje za sugestie napewno sie przydadza.

A co do tego silownika sprzegal to mozna poprosic jakies dokladniejsze info jak go odpowietrzyc bo na tej fotce tak troche malo widze :D :D

Opublikowano

okej wielkie dzieki teraz czekam na weekend i mam nadzieje ze bedzie ładny wtedy biore sie za robote

dzieki i pozdrawiam