Skocz do zawartości

cisnienie z pompy wspomagania

jedynakk

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich - moje pytanie jest takie czy jezeli ujme podkladek z zaworu przelewowego pompy wspomagania to wzrosnie cisnienie czy spadnie. tam od spodu od strony sprezyny jest sroba m11 i pod nia te podklaki - o nie mi chodzi. pytam bo juz zglupialem. rozmawialem w tym tygodniu z dwoma mechanikami jeden powiedzial ze jak ujme podkladek to zwieksze cisnienie a drugi ze zmniejsze. ma ktorys racje czy obaj sie myla. ja cisnienie podnioslem przez wmiane sprezyny na mocniejsza tak mi sie wydaje ze wzroslo ale kierownica dalej obraca sie z oporem :?: :?: :?:
jedynakk

• Zasłużeni forumowicze
Nie rozbierałem tego ale jeżeli te podkładki spowodują że sprężyna się ściśnie mocniej(rozumiem że wygląda to tak;zawór sprężyna podkładki śruba)to ciśnienie wzrośnie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

ten zaworek wyglada tak - od strony sprezyny jest nawiercony i z boku w polowie gdzies jest otworek moze o srednicy 0.25mm i w srodku znajduje sie sprezynka dociskajaca taki stozek ktory przytyka otworek w srubie M11- wydaje mi sie ze olej po osiagnieciu odpowiedniego cisnienia przedostaje sie do srodka zaworku poprzez stozek i wraca bocznym otworem do ulkadu. wyciagajac podkladki z pod tej srobki zwiekszam nacisk sprezyny na stozek i cisnienie oleju musi byc wieksze zeby pokonac ten opor. nie wiem czy dobze rozomoje to takie moje chlopskie myslenie. ale pytam bo mam dwie sprzeczne informacje. chyba ze kros mi moze powiedziec jak to powinno byc ustawione po przejechnych co najmniej 350tys km
jedynakk