Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowy na forum i zielony w sprawch mechaniki, wiec prosze o wyrozumialosć.

Na pierwszy samochód kupiłem sobie BMW e34 2,5 TDS 92r. słysząlem wiele złych i dobrych opinii na jego tamat, ale zdecydowalem sie na kupno tego samochodu ze wzglądu na to, że należał do siostrzeńca właściciela serwisu BMW wszystkie naprawy udokumantowane robione tylko tam na oryginalnych częściach, nie spodziewalem się że 18 letni samochód może byc aż tak zadbany w środku pachnie nowością a silnika diesla wcale nei słychać, żadnych klekotów itp. ok więc przejdę do rzeczy...

Czy jest sens kupować coś takiego aby odciażyc trochę silnik i pompę?:

http://www.motoallegro.pl/item925733334_zle_odpala_omega_opel_dti_dtl_bmw_tds_td_vw_tdi.html

odpala mi nawet przy ponad -20 st. bez większych problemów, ale czasem na ciepłym silniku trzeba poczekać 2-3 sekundy żeby zalapał ale zawsze pali za pierwszym razem, nie wiem czy te 2-3 sekundy sa normalne?

Jest dosć żwawy jak na diesla, do tej pory jeździlem tylko na benzynach ale tu duzej róznicy nie poczułem, więc mam pytanie czy nie zakatuje silnika tego typu chipem?:

http://www.motoallegro.pl/item900940114_chiptuning_bmw_2_5_td_115km_2_5_tds_143km_30km.html

silnik jest w bardzo dobrym stanie nie zażynany, a ja nie chciałbym jednak żeby moje auto trafiło na liste,,, zarżnietych agrobolidów :).

Co o tym myslicie?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi

Kamil

Opublikowano
kupiles pierwszy samochod, podobno w dobrym stanie. jest to auto wiekowe, to po cholere ci chip? kupujac taki szajs na allegro daje sobie glowe uciac, ze zarżniesz silnik w kilka miesiecy. odpusc sobie te czipy, sprzedaj bmw, doloz kase i kup cos bardziej żwawego. jak juz sie bardzo uparles to zainteresuj sie jakimis powaznymi firmami, ktore sie tym zajmuja i byc moze dadza ci jakas gwarancje oraz zrobia wszystko jak nalezy. jednak cena za takie zabawy to okolo 1500zl, wiec zastanow sie, co sie bardziej oplaca. wydac 200zl i dorzuacajac kolejne 200zł na złomowanie, lub tez wcisnac kilka tysiecy w naprawy i nigdy nie dojsc do ładu z samochodem, czy zaplacic 1500zl i miec pewnosc, ze auto sie nie posypie, po kilku miesiacach. generalnie odradzam ci takie zabawy. malo to juz w programach motoryzacyjnych, gazetach, forach i innych mediach ludzie płakali, ze padły im silniki w kilkuletnich drogich autach po chip "tuningu"? dla mnie gra nie warta swieczki, a chipy na allegro omijaj szerokim łukiem.
Opublikowano

Witam

Auto piszesz, że jest idealne a już ma lekkie problemy z odpalaniem. Możliwe ze to łańcuch rozrządu, pompa wtryskowa bądź coś innego. Wiec najpierw radze się tym zająć. Co do chipów jedni sobie chwalą drudzy nie. Ja jestem zdania że wynik 143KM z 2,5 litra pojemności to bardzo dobry wynik jak na tamte czasy i silnik wydaje mi się, że i tak jest wysilony. Jeśli upierasz się przy chipie to kuknij na bmw-diesel.pl tam jest temat o chipowaniu TDSów, nawet jest forumowicz o nicku Bagor, który sprzedaje chipy, napisz do niego wiadomość z zapytaniem on rozwieje wszystkie wątpliwości.

A tak poza tym najpierw sprawdź pompę, rozrząd, koło dwumasowe, sprzęgło i inne elementy a później myśl nad takimi przeróbkami.

:cool2:

Opublikowano
odpala mi nawet przy ponad -20 st. bez większych problemów, ale czasem na ciepłym silniku trzeba poczekać 2-3 sekundy żeby zalapał ale zawsze pali za pierwszym razem, nie wiem czy te 2-3 sekundy sa normalne?

tak jak koledzy wyzej napisali, daruj sobie wszelkie chipy z allegro. poza tym diesel nie sluzy do wyscigow. dbaj o niego to sie odwdzieczy.

co do odpalania, mi rowniez bardzo dobrze odpalala w zime, doslownie od kopa. problemy zaczely sie gdy przyszla wyzsza temperatura, mniej wiecej w maju. z kazdym dniem co raz gorzej odpalala. szukalem, szukalem i znalazlem - rozszczelnienie pompy wtryskowej. naprawa w boschu: 3500pln z gwar. na 2 lata. u pana Henia uszczelnienie samej glowiczki 600-1200, cala pompa kolo 2000pln.

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920