Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
przyszly roztopy i oczywiscie drogi w oplakanym stanie, wpadlem dzis w dziure przy ok 50kmh i zaswiecily mi sie na zolto kontroliki, abs, hamulca, dsc na zolto i w check jeszcze cisnienia w oponach, podpialem do inpy i pisze mi ze jest electrical fault prawego przedniego czujnika (sprawdzalem w menu DSC w inpie), czytalem troche na forum i wskazuje tez na ten czujnik, moglo sie to stac od wjechania w dziure, czy moze to byc cos innego jeszcze? ogolnie umowilem sie juz do serwisu na piatek ale nie mam pojecia ile mnie ta przyjemnosc wyjdzie, drogi jest taki czujnik? moge do piatku wogole auto uzywac czy lepiej zostawic? kurde jak nie urok to sraczka , przez tydzien zrobilem prawie 3500km i nic, wjechalem do polski i 2 dnia juz taka [BAD], bede wdzieczny za jakies info, probowal ktos wyciagnac odszkodowanie od zarzadu drog po czyms takim da sie?
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak jest z czujnikiem jesli chodzi o odszkodowanie, bo ciezko bedzie udowodnic ze to od wpadniecia w dziure. Duzo latwiej idzie walka o $$$ jak masz rozcieta opone na dziurze, wtedy wolasz policje aby spisali notatke sluzbowa i dalej juz pozostaje tylko walka o odszkodowanie.

Co do poruszania sie, to jezeli nie draznia Cie te kontrolki to jezdzic mozna, choc musisz pamietac ze wtedy systemy bezpieczenstwa nie dzialaja.

Co do ceny czujnika, to jakbym wiedzial wczesniej to zapytalbym sie u "Foty" bo ostatnio jestem tam czestym gosciem.

Jako info podam ze od 1 marca 2010 "Fota" znow ma autoryzacje BMW.

Napisz pozniej co to bylo jak juz naprawisz, bo zaobserwowalem ze BMW lubi swiecic sobie kontrolkami ABS, DSC, DTC i nie zawsze przyczyna lezy w tych systemach.

Edytowane przez AndiT

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano

no wlasnie z opona jest wszytko ok, myslalem na poczatku ze kapcia zlapalem ale to by mi takiej choinki nie wyswietlilo tylko ze mam przebita opone, a policji nie wezwalem bo nie wiedzialem co i jak wiec juz pewnie po ptakach....

aha i teraz w marcu mam wymiane plynu hamulcowego w aucie mi wyswietla , ale to raczej chyba nie wplywa jedno na drugie prawda?

Opublikowano
Nie. Jesli masz plyn na marzec to kontrolki odezwa sie w marcu. Swoja droga jak juz jedziesz z autem na serwis to zmien tez plyn albo skasuj ta inspekcje, bo za tydz znow zaswieca Ci sie kontrolki.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

Opublikowano
Oby to bylo cos niegroznego. Tak czy inaczej chetnie sie dowiem co miales, bo jak wiesz ja ze swoja choinka na desce walcze caly czas i na razie nie wiadomo o co chodzi. Jak tak dalej pojdzie to bede mogl doktorat napisac z elektroniki w BMW.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

Opublikowano
Możesz napisać w którym miejscu się przetarła ta wiązka i gdzie jest ten czujnik, wczoraj tez mi się to wszystko zapaliło ale wyłączyłem zapłon/włączyłem i na razie jest ok! Ale może się powtórzyć może też się przeciera gdzies tam... napisz gdzie szukać! Dzięki!! Pozdrawiam!
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano
Dzięki! Popatrzę w wolnej chwili na razie przejechałem 200 km i problem nie powrócił! Pozdrawiam!
arti200. Pozdrawiam!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki! Popatrzę w wolnej chwili na razie przejechałem 200 km i problem nie powrócił! Pozdrawiam!

Takie objawy nie zawsze występują jak się przetrze kabelek. U mnie też pojawiał się zestaw kontrolek jak w pierwszym poście, z czasem świeciły się częściej i na dłużej. Ostatecznie włączyły się na stałe. Więc każdą z wtyczek przewodu od czujnika abs popryskałem WD40 i problem ustąpił i tak już od 6 miesięcy.

Opublikowano
Przy zmianie kół na letnie zrobie sobie przegląd instalacji! Dzięki za rady! Pozdrawiam!
arti200. Pozdrawiam!