Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Zastanawiam się nad kupnem ringów ccfl,a raczej jaką barwę wybrać, bo fabrycznie mam xenon który mam zamiar przerobić na bi - xenon, szukałem "gotowców" jak wyszły u innych użytkowników E46 :) na youtube i znalazłem coś takiego:

Czy ktoś ma tak podłączone u siebie :?: i czy mógł by zdradzić sekret jak je podłączyć???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witaj kolego. Ja kupiłem CCFL w kolorze xenon. Montowałem sam, najlepiej wyjąc całą lampę, użyc dobrego kleju i uszczelnic klosz po montażu by nie dostawał się syf do środka. Wtyczkę z ringów podpinasz do wtyczki świateł postojowych i to wszystko. Radzę zachowac rachunek kupna bo przetwornice lubią siadac. Ja już wymieniam drugą, objaw - ring słabiej świeci.
Opublikowano
Radzę zachowac rachunek kupna bo przetwornice lubią siadac. Ja już wymieniam drugą, objaw - ring słabiej świeci.

Hej Kolego, ja się spotkałem z opiniami że przyczyną szybkiego uszkodzenia przetwornicy jest zamontowanie ringu w obudowie lampy (bardzo szybko się nagrzewają i ulegają uszkodzeniu).

Hmmm...w obudowie lampy? Mógłbyś wytłumaczyc to dokładniej bo nie do końca rozumiem co masz na myśli a zaciekawiło mnie to co napisałeś. Byc może jest to powód padniętej już drugiej przetwornicy. Ale prosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie. Z góry dziękuję. :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poszukaj tu na forum jest to pokazane jak to zrobic

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
zrobione są bardzo prosto z tym, że nie podpinasz sie pod postojówki tylko pod lampkę w kabinie.... trzeba tylko podpiąć sie dodatkowo pod zasilanie z aku i pod bezpiecznik. Daje to efekt rozjaśniania ringów po otwarciu auta. Widziałem na you tube jak to sie robi i pokazane jest wszystko bardzo dokładnie krok po kroku ale nie pamiętam linka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
zrobione są bardzo prosto z tym, że nie podpinasz sie pod postojówki tylko pod lampkę w kabinie.... trzeba tylko podpiąć sie dodatkowo pod zasilanie z aku i pod bezpiecznik. Daje to efekt rozjaśniania ringów po otwarciu auta. Widziałem na you tube jak to sie robi i pokazane jest wszystko bardzo dokładnie krok po kroku ale nie pamiętam linka

Tylko że podłączając tak jak ty tutaj napisałeś musisz się liczyc z tym że będą one się tylko zapalały jak zapal się światło w środku auta a nie jak włączysz światła.

Proponuje podpiąc do postojowych i do lampki w środku auta. Ringi rownoczenisie sa podłaczone do pozycyjnych( swieca jak sa pozycyjne zapalone) ale w tym momecie zapali się światło wewnątrz auta( wynika to z prostego połączenia równoleglego) dlatego ciagnac zasilanie od wnętrza montujemy diodę na plusie , spowoduje to ze kiedy są pozycyjne zapalone to nie zapali się swiatło w środku auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego to te nasze klosze są nieklejone :shock: (tak mi wychodzi z filmiku)

W E46 są one "na wcisk". Żadnych klejów nie używasz :cool2:

Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze sa one na zatrzaski. Kleju używasz jedynie do montażu ringów najlepiej poksipol przeźroczysty

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze sa one na zatrzaski. Kleju używasz jedynie do montażu ringów najlepiej poksipol przeźroczysty

A ja w ogóle nie używałem kleju. W ringach CCFL są dodane takie "spinacze" i półokrągłe plasterki, więc wszystko się ładnie trzyma bez klejenia :cool2:

Sa ale słyszałem ze jak bedziesz musiał wymienic ring bo bedzie z nim cos nie tak i bedziesz chciał go odkleic to ten plasterek odkleisz razem z kawałkiem lustra. Dlatego wolałem to przykleic

Sprzedam

Opublikowano

Sa ale słyszałem ze jak bedziesz musiał wymienic ring bo bedzie z nim cos nie tak i bedziesz chciał go odkleic to ten plasterek odkleisz razem z kawałkiem lustra. Dlatego wolałem to przykleic

Kolega ma rację bardzo łatwo można uszkodzic lustro. Należy więc nie przesadzic z ilością kleju i usunąc ewentualny nadmiar po dociśnięciu ringu do lampy póki nie zaschnie. Pozdro.

Opublikowano
panowie wytłumaczcie mam podłączone ringi pod postojów ki ale chciałbym mieć pod oświetlenie w środku i postojów ki jak to zrobić bo elektryk ze mnie żaden :(

http://img69.imageshack.us/img69/4769/dscf7685kopia.jpg

/// BORN ON THE RACETRACK TO LIVE ON THE STREET ///

Opublikowano
panowie wytłumaczcie mam podłączone ringi pod postojów ki ale chciałbym mieć pod oświetlenie w środku i postojów ki jak to zrobić bo elektryk ze mnie żaden :(

kolego kazikim3 jesli juz masz podlaczone ringi pod postojowki to teraz tylko musisz wyprowadzic przewody do sterowania oswietlenia wewnetrznego i dodatkowo musisz w przewod plusowy ktory idzie do sterowania swiatlem w kabinie wlutowac tak zwana diode prostownicza by po zalaczeniu postojowek nie zapalalo ci sie swiatlo na stale w kabinie. ot co cala filozofia :) nic trudnego. Pozdrawiam :cool2:

Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano

kolego kazikim3 jesli juz masz podlaczone ringi pod postojowki to teraz tylko musisz wyprowadzic przewody do sterowania oswietlenia wewnetrznego i dodatkowo musisz w przewod plusowy który idzie do sterowania swiatlem w kabinie wlutowac tak zwana diode prostownicza by po zalaczeniu postojowek nie zapalalo ci sie swiatlo na stale w kabinie. ot co cala filozofia :) nic trudnego. Pozdrawiam :cool2:

Tak kolego masz racje ale te diode musisz wluowac w odpowiedni sposob bo dioda prostownicza dziala w jedna strone normalnie a w druga zaporowo od 0.7 Volta. Czyli podlaczysz tak zeby Zaporowo dziala tylko od strony podlaczenia pradu od postojowek .

jak podlaczysz odwrotnie to niebedzie dzialac jak chcesz.

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
ja brałem u tego koleżki. Bardzo sympatyczny kontakt, BŁYSKAWICZNA wysyłka, chyba najtaniej na allegro, ringi fenomenalne, bardzo ładnie zapakowane, karta gwarancyjna, paragon.

http://www.allegro.pl/item937889231_naj ... 9_e46.html

Jak bym miał kupować to tylko u Niego! pozdr :wink:

kupione. Jak coś to będzie na Ciebie :P

LED to kaszana, słabo świecą. Jeśli chcesz ringi to tylko CCFL.

Dzięki za rade chłopaki :)