Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Bardzo krótko jeżdże samochodem marki BMW i jednocześnie samochodem z tylnim napędem dlatego moje pytanko moze wam sie wydac dziwne. Otóż niedawno podczas jazdy odczuwalem dziwne wrazenie ze samochod prowadzi sie niestabilnie. zamiast jechac prosto co chwilka zmienial tor ruchu i musialem go kontrowac kierownica. Moze to byc tez wina wiaterku, lekko wialo. Wczesniej jezdzilem wozem z przednim napedem i mi sie nic takiego nie dzialo... komp nie pokazuje zadnych bledow... a ja moze jestem przewrazliwiony, moze to tak musi byc. Edytowane przez Robert144
Opublikowano

Możliwości jest sporo. Należałoby sprawdzić stan zawieszenia, zacisków, opon, przekładni kierowniczej.

Jeśli auto jest sprawne, to najczęstszą przyczyną pływania po drodze są zbyt szerokie jak na polskie drogi i dotychczasowe przyzwyczajenia kierowcy opony. I to bym w Twoim przypadku obstawiał.

PS. Wywal to tdi z tytułu :wink:

Opublikowano
do tego jesli masz opony runflat to wszystko jasne

Dziwne.. ja mam i zima (16") i lato (17") takie opony i jakoś nie rzuca :mad2:

Co do tematu.. sprawdź zawieszenie, gdzieś pewnie są luzy skoro 'pływa'. Bez znaczenia na czym jeździsz, nawet na 19" auto nie ma prawa 'pływać', nie mówię tu o koleinach bo to normalne..

W e90 nie ma tdi.. :duh:

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do tematu.. sprawdź zawieszenie, gdzieś pewnie są luzy skoro 'pływa'. Bez znaczenia na czym jeździsz, nawet na 19" auto nie ma prawa 'pływać', nie mówię tu o koleinach bo to normalne..

Pzdr.

A ja mam lato 16" a w drugim lato 17" i rzuca okrutnie na drogach z koleinami. Natomiast zimowe w tych samych rozmiarach i bez zastrzeżeń.

Widać z tego że wszysto zależy od tego po czym się jeździ.

Opublikowano

Pzdr.

A ja mam lato 16" a w drugim lato 17" i rzuca okrutnie na drogach z koleinami. Natomiast zimowe w tych samych rozmiarach i bez zastrzeżeń.

"Otóż niedawno podczas jazdy odczuwalem dziwne wrazenie ze samochod prowadzi sie niestabilnie. zamiast jechac prosto co chwilka zmienial tor ruchu i musialem go kontrowac kierownica." napisał autor wątku.

NIE JEST NAPISANE NIC O KOLEINACH, a że w nich wozi to normalna rzecz, bez względu czy masz rof czy nie. Wszystko powyżej 15" na naszych drogach pływa w koleinach. Panowie nie czepiajmy się szczegółów, drogi mamy jakie mamy, a teraz to najlepiej czołgiem jeździć po tych dziurach :mad2: :duh:

Pzdr.

Opublikowano

A ja mam inne wrażenie. Przy dużych prędkościach właśnie na oponach bez systemu RUN FLAT auto wężykuje i prowadzi się niestabilnie. Pozdrawiam

Opublikowano
kurde, moze to jest wlasnie to.... mam zimowki dunlopa ale bez runflat... runflaty wywalilem gdyz mialem tak glosne ze nie dalo sie na nich jezdzic... i wlasnie to sie dzieje przy wiekszych predkosciach... rzedu 150 -i wiecej... myslalem ze to cos z jakims systemem sie dzieje...poprzednio mialem audi w budzie b7 i prowadzila sie bardzo stabilnie... powiedzcie przy okazji... jakiej marki macie opony z ROF ze wam halas nie przeszkadza tych opon...
Opublikowano
Porównanie o którym pisałem wyżej wynikało u mnie z nowych opon DUNLOP RoF lato i nowych opon DUNLOP zima bez RoF, nie zauważyłem przy tym różnicy w głośności, niedługo będę zakładał nowe letnie Micheliny Rof i wtedy się wypowiem. Pozdrawiam
Opublikowano

Ja też nie zauważyłem, żeby było głośno (???) a problemów ze słuchem nie mam :lol: :lol: :wink:

Ja opony na zimę mam DUNLOP, a lato CONTI I BRIDGESTONE, wszystko ROF.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

"Otóż niedawno podczas jazdy odczuwalem dziwne wrazenie ze samochod prowadzi sie niestabilnie. zamiast jechac prosto co chwilka zmienial tor ruchu i musialem go kontrowac kierownica." napisał autor wątku.

NIE JEST NAPISANE NIC O KOLEINACH, a że w nich wozi to normalna rzecz, bez względu czy masz rof czy nie. Wszystko powyżej 15" na naszych drogach pływa w koleinach. Panowie nie czepiajmy się szczegółów, drogi mamy jakie mamy, a teraz to najlepiej czołgiem jeździć po tych dziurach :mad2: :duh:

Przepraszam Kolego eXiDe, ale autor wątku nie pisze także, że poruszał się po drodze gładkiej (bez kolein). Pisze, że od niedawna jeździ BMW i niepokoi go zachowanie samochodu. Najprawdopodobniej jeździ po tych samych drogach po jakich jeździł swoim poprzednim samochodem. Prawdopodobnie nie miał doczynienia z ROF (bo w jakich autach przednionapędowych jest ROF) i dlatego odpowiedzialnymi za opisane przez niego objawy mogą być ROF.

Kurcze myślę że o tych ROF to na tym forum napisano wszystko :D

Opublikowano

No kompedium wiedzy o ROF jest, nie da się ukryć ;), ale jak widać.. cały czas dowiadujemy sięczegoś nowego ;)

Wg mnie kolega ma coś z zawieszeniem i wypadałoby to sprawdzić, nie powinno go bujać na lewo i prawo, nic nie dzieje się bez powodu ;)

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może macie radio głośno ustawione, że nie słychac jak wyja ROF. Ja też mam nowe komplety na 16 i jest masakra. Zimówki pirelli sotto zero są cichsze niż letnie bridgestony turanza ale i tak dużo głośniejsze niż zwykłe. Teraz letnie kupuje zwykłe tylko większe rozmiarowo.
Krzysztof
Opublikowano
Może macie radio głośno ustawione, że nie słychac jak wyja ROF. Ja też mam nowe komplety na 16 i jest masakra. Zimówki pirelli sotto zero są cichsze niż letnie bridgestony turanza ale i tak dużo głośniejsze niż zwykłe. Teraz letnie kupuje zwykłe tylko większe rozmiarowo.

Sorry ale ja na 17" 225/45 RoF masakry nie widziałem, auto było co prawda sztywniejsze jednak na pewno nie głośniejsze.

A niech każdy wkłada co sobie chce :)

P.S. dziś założyłem na dach BOX ( trumnę ) to dopiero jest głośne. ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
moje tez wyły niemiłosiernie... bieżnika dużo a komfortu zero... glosno jak w samolocie... zalozylem nowe zimowki dunlopa zwykle.... panowie, niebo a ziemia ... nie po to tyle pieniedzy pakowalem w samochod zeby sluchac jak opony gwizdza swiszcza itd... teraz przy 130-200 km/h nie slychac nic... nawet silnika
Opublikowano

Sorry ale ja na 17" 225/45 RoF masakry nie widziałem, auto było co prawda sztywniejsze jednak na pewno nie głośniejsze.

A niech każdy wkłada co sobie chce :)

P.S. dziś założyłem na dach BOX ( trumnę ) to dopiero jest głośne. ;)

Pozdrawiam

Haha dokładnie, kolego a może do laryngologa powinniśmy się udać? :D:D:D:D ;)

Pzdr :cool2: