Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nabyłem E91 (320d) z 04.2008 i muszę ją teraz doprowadzić do porządku. Pierwsza rzecz, którą MUSZĘ wymienić to kierownica - mam podstawową wielofunkcyjną (koszmarnie cienka, brzydka, niewygodna). Myślę albo nad wersją sportową, albo nad M (nadal wielofunkcyjne, ale bez manetek oczywiście). I teraz pytanie to zorientowanych kolegów: czy te kierownice (sport i M) wychodziły w różnych wersjach czy od początku do modelu E90/91 były one takie same? Moje pytanie jest stąd, że na Allegro widziałem kierownice M z perforacją i bez (podejrzewam, że te "bez" to wyższa kombinatoryka sprzedawców).

Drugie niemniej ważne pytanie to czy airbag z kierownicy podstawowej pasuje do wersji sport i M? No i czy na przestrzeni lat był to ciągle ten sam airbag?

Z góry dzięki za pomoc.

P.S. Jakby ktoś poza opisami przedstawił zdjęcia poszczególnych kierownic (takie prawdziwe) byłoby super. Patrząc na wersje dostępne na Allegro sam już nie wiem co jest oryginalne, a co nie...

Opublikowano

Witaj też rozważałem zmianę kierownicy jednak wbrew pozorom nie zawsze jest to takie proste, po pierwsze skontaktuj się z serwisem - ustalisz wtedy jaki masz "pierścień" pod kierownicą i najważniejsze czy pasuje do innej kierownicy. Jeśli nie to koszt samego pierścienia to 1300zł. Następna sprawa to poduszka powietrzna która na 100% nie będzie pasowała do innej sportowej kierownicy. Na końcu dowiedz się czy nie będzie wymagane przeprogramowanie komputera.

Przerabiałem ten temat, chciałem dołożyć wielofunkcję do swojej ( tej cienkiej ) kierownicy lub wymienić ją na inną sportową również z wielofunkcją. Serwis wycenił mi koszt dołożenia wielofunkcji do mojej kierownicy na 4300zł lub zakup drugiej i pierścienia 5-6 tysięcy. Pozdrawiam

P.S. tu możesz zobaczyć akcesoria do bmw. kolorowe kierownice różnią się tylko odpowiednimi nakładkami...

http://www.bmw.com/pl/pl/owners/accessories/accessoryfinder/finder.html