Skocz do zawartości

E46 330 xi - DSC, ASC+T i inne systemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jak w temacie 330i 4x4 E46.

Czytałem w starych postach ale głównie piszecie o zwykłych napędach. (tylnych)

Moje pytanie: co mogę wyłączyć a czego sie nie da w X-ach?

Mój jest z 2001 roku. Nie wiem czy był to już X-Drive czy nie i czy ma to wogóle jakieś znaczenie. Na pewno go jeszcze tak nie nazywano (chyba dopiero od 2004r).

Mam przycisk DSC. Po krótkim naciśnięciu pojawia się miedzy zegarami żółty trojkąt któty ma w środku zaokrągloną strzałke. Po ponownym gaśnie.

Gdy chce długo przytrzymać to po naciśnięciu zapala się ten trójkąt a ja trzymam dalej i po kilku sekundach on gaśnie i nie da się go już zapalić.

Nic innego się nie zapala (np. pomarańczowa kontrolka od hamulca ręcznego).

Stąd moje pytanie konkretnie o 4x4. Czy może jest tak, że w tym napędzie coś musi pozostać aktywne (jakieś ASC, ASC+T, czy ADB czy inne ustrojstwo) bo wymaga tego właśnie napęd?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W X-ach nie wyłączysz wszystkiego, mówi o tym instrukcja obsługi. Zassij ją (kolega dunaj umieścił ją w Zrób to sam) i dowiesz się więcej.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

W e46 masz staly napęd na obie osie w proporcji 32przód/68 tyl.Nie ma x-drive. Można wylączyć tylko DSC. Drugi system pozostaje aktywny zawsze i bardzo dobrze, ponieważ spelnia on role quasi szper. W dużym uproszczeniu dziala to tak, że gdy system wyczuje poślizg kola shamowuje je symulując opór i oszukuje tym samym dyferecjał, który przekazuje moment obrotowy na kola które stoją w miejscu. Modelem xi i xd w śniegu nie wolno ruszać delikatnie tylko stanowczo wlaśnie po to, aby uaktywić ten system.

Efekt jest taki, że moje auto radzilo sobie lepie w śniegu niż Land rover mojego brata. Oczywiście do momentu gdy nie przykleilem się brzuchem do śniegu.