Skocz do zawartości

[e46] Dane do geometrii - skąd?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Powymieniałem troche w zawieszeniu i trzeba by zrobić geometrie ale jak zwykle musi być pod górke.

Czy ktoś posiada wiarygodne dane jakie powinny być dla mojego E46 330Ci? Nowy Beissbarth u kumpla na stacji nie ma oczywiście E46 coupe, ma za to PIĘĆ compactów, limousine sport itp. :duh:

Pozdro.

Opublikowano
Witam.

Powymieniałem troche w zawieszeniu i trzeba by zrobić geometrie ale jak zwykle musi być pod górke.

Czy ktoś posiada wiarygodne dane jakie powinny być dla mojego E46 330Ci? Nowy Beissbarth u kumpla na stacji nie ma oczywiście E46 coupe, ma za to PIĘĆ compactów, limousine sport itp. :duh:

Pozdro.

BaX a sprawdzales w TIS?

"Kiedy rozum śpi, budzą się demony" - Francisco Goya

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podjedz na jakas dobra stacje diagnostyczna gdzie sie ustawia kompletna geometrie i tam sie podpytaj.

Nie ma co pytać bo wszyscy posługują się tym samym programem i zestawem danych. Mam dostęp do tego czym dysponują stacje diagnostyczne.

petrolhead: TIS-a mam po niemiecku, znalezienie czegoś w nim to dla mnie katorga. :cry2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki, pokrywa się to z jednym z ustawien Beissbarth-a. :cool2:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
i warto dodać, że podczas ustawiania geometrii samochód musi być obciążony. z przodu 2x68 kg ( powiedzmy 2 osoby z przodu na siedzeniach) tył jedna osoba, pełny zbiornik paliwa, i w bagażniku ciężar 20kg. i dopiero powinna być ustawiana zbieżność. Niestety "specjaliści mechanicy" albo tego nie wiedzą, albo nie robią z premedytacją.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To prawda z tym obciążeniem też o tym czytałem, jednak dla mnie jest to jakaś kompletna bzdura której do końca nie rozumiem, po co podawać kąty do geometrii z obciążeniem jeśli równie dobrze można by było podać kąty ale bez obciążenia, przecież to się powinno pokrywać. Może ktoś mi to wytłumaczyć.

Podam przykład kąt -3 z obciążeniem powinien być = kąt +1 bez obciążenia.

Co ciekawe łatwiej jest ustawić constans = pusty samochód i pełen zbiornik paliwa niż jakieś dziwne obciążenia.

Pozdrawiam
Opublikowano

Tu masz katy jakie maja byc:

http://i42.tinypic.com/24ywqiq.jpg

a tu masz jak sie reguluje pochylenie kol z przodu:

http://i42.tinypic.com/23j1wd4.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano

Czy ktoś może mi podać dane regulacyjne z TIS do E46 Touring 330xd

JH89209

Nie przypominam sobie żeby przy ostatnim ustawianiu geometrii ktokolwiek obciążał samochód :(

Mam dobry warsztat który zrobi mi wszystko tak jak ma być, ale ze względu na stary sprzęt nie posiada aktualnej bazy danych.

Opublikowano
Czy ktoś może mi podać dane regulacyjne z TIS do E46 Touring 330xd

JH89209

Nie przypominam sobie żeby przy ostatnim ustawianiu geometrii ktokolwiek obciążał samochód :(

Mam dobry warsztat który zrobi mi wszystko tak jak ma być, ale ze względu na stary sprzęt nie posiada aktualnej bazy danych.

Podłącze się do prośby kolegi o dane kątów 330xd touring (2004r, 204KM).

Z góry dzięki.