Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie w jaki sposób zdemontować spryskiwacz reflektorów aby móc wyciągnąć listwę pod lampą???

pzdr

Opublikowano
Kolego, wystarczy go naprawdę mocno pociągnąć i wyskoczy. Jak będziesz wkładał z powrotem to mocno go dociśnij aby zaskoczył bo w przeciwnym razie wyleci podczas mycia lamp i nawet się nie zorientujesz. Pozdrawiam.
Opublikowano
Ok, a w którym miejscy się wyczepi??? Zaraz tu przy listwie lampy czy może gdzieś dalej??? Aha i pewnie dobrze było by spuścić płyn do spryskiwaczy czy jest tam jakiś zaworek kulowy czy coś takiego który uniemożliwia wyciek płynu??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ze środka spryskiwacza pod lampą wychodzi rurka /ramie/ na którą na zatrzask wchodzą spryskiwacze i ten dekiel maskujący. Płyn nie powinien uciekać bo sam zawór jest w spryskiwaczu.

Ja mam inne pytanie bo jeden spryskiwacz mi cieknie pośrodku na łączeniu - czy to cholerstwo się rozbiera? Niby składa się z dwóch połówek ale nie wiem jak to jest poskładane.

Opublikowano

Płyn wyleci po wyjęciu tego spryskiwacza więc najlepiej byłoby go jakoś wcześniej spuścić. Ciągnąc za spryskiwacz wyjmiesz część 8 i 10 lub 7 i 9 z tego schematu w zależności czy będzie to lewy czy prawy.

Ja mam inne pytanie bo jeden spryskiwacz mi cieknie pośrodku na łączeniu - czy to cholerstwo się rozbiera? Niby składa się z dwóch połówek ale nie wiem jak to jest poskładane.

Nie wiem dokładnie, w którym miejscu Ci to cieknie ale jeśli chodzi o część nr 6 z tego schematu to musisz wyjąć całą lampę gdyż ta pompka jest zamontowana w uchwycie przymocowanym od spodu reflektora, nr 10 na tym schemacie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem dokładnie, w którym miejscu Ci to cieknie ale jeśli chodzi o część nr 6 z tego schematu to musisz wyjąć całą lampę gdyż ta pompka jest zamontowana w uchwycie przymocowanym od spodu reflektora, nr 10 na tym schemacie.

Spryskiwacz cieknie dokładnie za tymi "uszami" na zgrubieniu, tam to jest składane. /w połowie długości/. Raczej nie ma potrzeby wyciągać lampy bo cały uchwyt jest przymocowany do lampy dwoma śrubami i po ich odkreceniu i zdjęciu wężyka powinien wejść do środka auta. /w teorii bo w praktyce nie wiem jak jest z miejscem/ Pewnie prościej zdejmując lampe ale niestety żeby zdjąc lampę trzeba jeszcze zdjąć zderzak. :duh:

Opublikowano

Zderzaka nie trzeba zdejmować aby wyciągnąć lampy. Dzisiaj w 320d touring własnie je wyciągałem, dlatego pytałem o ten spryskiwacz. 4 śrubki i odkręcona, wyciągasz bez problemu.

pzdr

• 7 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wiem że odgrzewam... ale czy ktoś poradził sobie z cieknącym spryskiwaczem? jest na to jakiś sposób czy lepiej wymienić?

Zależy gdzie cieknie, ja wymieniłem na nowe bo dostałem 'gratisa' :mrgreen: ale on sam w sobie jest nierozbieralny. Jedynym elementem odczepianym jest dysza.

Aha, jak się zdejmie dysze to płyn ucieknie, jakoś tak to jest dziwnie skonstruowane.

Opublikowano
wydaje mi się ze cieknie z tego małego otworu na dole... są takie 2 przeciwległe... w 3-4 dni wycieka mi 5l płynu a zima idzie i bez spryskiwaczy będzie ciężko...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mi wlasnie zaczal uciekac plyn z dyszy, zauwazlem ze wydostaje sie na polaczeniu dyszy z dysza teleskopowa czesci nr 6 i 7. Pytanie ktory element wymienic a moze da sie to uszczelnic ????
  • 7 lat później...
Opublikowano
Witam!!!

Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie w jaki sposób zdemontować spryskiwacz reflektorów aby móc wyciągnąć listwę pod lampą???

pzdr