Skocz do zawartości

[E46] 316ti Rozbieranie glowicy i co potem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

heyka

Mam pytanie. mam auto gdzie sa dwa walki rozrzadu. Jeden nie wiem z jakiej przyczyny sie skrzywil i mechnik musial glowice silnika rozbierac...Dzis dzwonilem, wszystko poskladane juz. Powidzial tylko ze musza jeszcze wyregolowac fazy rozrzadu.

Bez regilacji faz silnik w ogole nie odpali?? Czy po skladaniu glowicy trzeba to robic?

E46 318D 180KM
Opublikowano
głowice pewnie założyli a teraz muszą złożyć rozrząd!

a nie musza regulowac faz rozrzadu?? bez tego silnik by nie odpalil?

E46 318D 180KM
Opublikowano
Kolego,co to za mechanik który do końca nie umie naprawić silnik,a uszczelkę pod głowicą nową dał?u mnie jak było podejrzenie wydmuchanej uszczelki pod głowicą między cylindrami,to mechanik od razu mówił że wiadomo trzeba nową uszczelkę ale dodatkowo trzeba planować głowicę,wiedz upewnij się czy wszystko jest z tym mechaniorem ok.
Opublikowano
Kolego,co to za mechanik który do końca nie umie naprawić silnik,a uszczelkę pod głowicą nową dał?u mnie jak było podejrzenie wydmuchanej uszczelki pod głowicą między cylindrami,to mechanik od razu mówił że wiadomo trzeba nową uszczelkę ale dodatkowo trzeba planować głowicę,wiedz upewnij się czy wszystko jest z tym mechaniorem ok.

no pewnie ze uszczelke dal nowa.

ja sie pytam tylko czy po takiej operacji zdejmowania glowicy trzeba fazy rozrzadu regulowac??

E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Rozbieranie głowicy to nie to samo co zdejmowanie głowicy silnika.

2. Wałek rozrządu można zmienić bez zdejmowania głowicy.

3. Mechanik fazy rozrządu to sobie może w majtach regulować. Fazy rozrządu reguluje mechanika/elektryka silnika, mechanik ma złożyć głowicę ustawiając poprawnie rozrząd.