Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Mam pytanie jak w temacie, ponieważ muszę kupic wycieraczki do E46. I jej uzytkownicy zapewne wiedzą, że mają one troszkę innej wielkosci i grubosci uchwyty i wiadomo, że standardowe wycieraczki nie pasują.

Oczywiście najprostszym wyjściem jest kupić standardowe BOSCH-e TWIN, ale ciekawi mnie również skuteczność i jakość montażu BOSCH AREO TWIN. Jak ściągają, jak się zachowują przy wiekszych prędkosciach i co ważne jak się trzymają na swoich mocowaniach? Ktoś ich używa ?

:

http://moto.allegro.pl/item920916192_wycieraczki_bosch_aerotwin_bmw_serie_3_e46_promo.html

Oraz czy tańsze wersje jakoś się spisują ? jeśli ktoś używał będę wdzięczny za podpowiedzi ?

http://moto.allegro.pl/item895965803_wycieraczki_plaskie_aero_bmw_3_e46_e_46_580_500.html

http://moto.allegro.pl/item898200759_plaskie_wycieraczki_rimo_bmw_3_e46.html

http://moto.allegro.pl/item920662234_wycieraczki_samochodowe_aero_bmw_3_e46_twin_set.html

Opublikowano

Witam

Polecam lekturę tego tematu;

viewtopic.php?f=69&t=115755&hilit=wycieraczki

Kuzyn ma w E46 Bosch Aero Twin i wymiatają. Jedyną wadą jest wspomniana w powyższym temacie kwestia minimalnego odstawiania końca wycieraczki po stronie pasażera.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy jak maja sie wycieraczki areo w e39?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Ja polecam oryginalne gumki z ASO, podkreślam GUMKI - bez piór.

Są naprawdę dobre i kosztują w granicach 60zł za komplet.

Nie dajcie sobie tylko wcisnąć kitu w aso, że najlepiej całe pióra wymieniać, bo się rozlatują te stare, że bla.bla.bla...

Wymiana gumek to kwestia kilku minut. Oczywiscie musisz posiadac oryginalne pióra bmw na swoim autku by gumki z ASO pasowały...

A z innej beczki to piora wycieraczek są idealnym przykladem dobrego nakręcenia społeczeństwa... można kupić gumki, które są w pełni wymienne, ale nie, 90% ludzi kupuje kilka razy droższe pióra bo sprzedawcy mówią, że tak być powinno... paranoja!!!! Zacznijmy myśleć kupując rzeczy i pamiętajmy, dzisiaj sprzedawcy w zdecydowanej większości nie są doradcami tylko sprzedawcami. Im chodzi o to bys wydał jak najwięcej! a nie o to byś miał jak najlepiej jak najniższym kosztem :mad2:

Kupujmy gumki ;) Trochę dwuznaczne, ale nowe gumki każdego rodzaju czasem się przydają :D

Pozdrawiam

.v

.valdek
  • 2 lata później...
Opublikowano
Ja miałem zawsze grafitowe różnych firm, bo pracowały cichutko. W zeszłym roku kupiłem Bosch Aero Twin i się bardzo zawiodłem. Zgarniają średnio, a po 1 sezonie są do wymiany, bo złamany jest uchwyt montażowy.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Niestety dołączam się do grona osób, które nigdy więcej nie założą AeroTwin Boscha - wzór A728S. Jakkolwiek po stronie pasażera jest OK z każdym przejściem i to na całej długości, tak wycieraczka kierowcy to totalna masakra. Kleszczy się w oryginalnej prowadnicy na ramieniu, przez co odstaje przy powrocie w ogóle nie zbiera tego co przyniosła mała wycieraczka, a przy kolejnym podnoszeniu się z łomotem wraca na swoje miejsce, aby na górze znów się podnieść. Przejścia skuteczne to doświadczalnie stwierdzone 20% (czyli 4 udane powroty na 20 prób). Podejrzewam, że gdyby nie ten feler, to przynajmniej start byłby udany. Cicho pracują i jak zbierają, to robią to dokładnie. Z podobnymi objawami notorycznie omijanych miejsc kolega walczył z Valeo, więc chyba daruję sobie pióra tego typu...

Odkąd posiadam autko, nie było już oryginalnych wycieraczek, były zwykłe Boscha i chyba do tego wrócę.

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja swoje AeroTwin Bosch wyp........em po 3 miesiącach letniego użytkowania-więcej tego nie kupię :nienie:

Zaczęły robić się mazy,produkcja rumuńska-dziadostwo :nienie:

Opublikowano
Mija 3 tydzień powrotu do zwykłych Aero Boscha i jest tak jak być powinno. Do tego jeszcze trafił się test z opadami śniegu i też jest w porządku. Zatem u mnie koniec z kombinacjami. Ciekawe tylko ile na nich pojeżdżę. Poprzednie kupiłem z samochodem dwa lata temu i przelatałem na nich 60k km. Pożyjemy, zobaczymy...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Już ponad dwa miesiące i żadnej skuchy... są powody do zadowolenia, oby tak dalej.
  • 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja polecam oryginalne gumki z ASO, podkreślam GUMKI - bez piór.

Są naprawdę dobre i kosztują w granicach 60zł za komplet.

Nie dajcie sobie tylko wcisnąć kitu w aso, że najlepiej całe pióra wymieniać, bo się rozlatują te stare, że bla.bla.bla...

Wymiana gumek to kwestia kilku minut. Oczywiscie musisz posiadac oryginalne pióra bmw na swoim autku by gumki z ASO pasowały...

A z innej beczki to piora wycieraczek są idealnym przykladem dobrego nakręcenia społeczeństwa... można kupić gumki, które są w pełni wymienne, ale nie, 90% ludzi kupuje kilka razy droższe pióra bo sprzedawcy mówią, że tak być powinno... paranoja!!!! Zacznijmy myśleć kupując rzeczy i pamiętajmy, dzisiaj sprzedawcy w zdecydowanej większości nie są doradcami tylko sprzedawcami. Im chodzi o to bys wydał jak najwięcej! a nie o to byś miał jak najlepiej jak najniższym kosztem :mad2:

Kupujmy gumki ;) Trochę dwuznaczne, ale nowe gumki każdego rodzaju czasem się przydają :D

Pozdrawiam

.v

o to spoko tego nie wiedzialem ze mozna kupic w ASO same gumki, to natepnym razem tak zrobie.

A moge sie wypowiedziec co do Valeo, po drugim deszczu (wiosna) zaczely zostawiac pasek wody akurat na wysokosci oczu no niedalo sie jechac :duh: takze dolaczam do grona tych co valeo juz nie kupia.

Ale na wymiane w sklepie dostalem wycieraczki tez za 100zl polskiej produkcji na licencji valeo - wygladaly identycznie i juz dobrze chodzily.

Po tej glupiej przygodzie z Valeo i procedurze reklamacyjnej i jak sie naczytal ma forum ze nie tylko ja mialem problem z markowymi wycieraczkami postanowilem sprawdzic patent ktory znalazlem na innym forum bmw. Patent z gliceryna - buteleczka w aptece kosztuje 3-4zl. Wycieraczki ori BMW ktore juz zaczely pierdziec niemilosiernie udalo mi sie doprowadzic do stanu ze dzialaja cicho i dobrze zbieraja wode. Przeciez to tak naprawde guma a guma czasem parcieje i sie starzeje, a dobre czyszczenie i natarcie gliceryna zciaga zuzyta warstwe gumy i po szybie znow smiga "swierza" guma. Cala operacja to koszt zakupu buteleczki 30-50ml gliceryny 3-4zl i 1h pracy.

1. Zciagamy poira i bierzemy do domu. Tylko trzeba uwazac zeby ktos na policje nie zadzwonil :)

2. Lodwik albo jakis inny plyn + jakas gabka albo scierka i czyscimy gumy, nie zdajecie sobie sprawy jak dlugo bedziecie je czyscic i caly czas brod bedzie lecial. Trzeba dokladnie wyczyscic przed zaaplikowaniem gliceryny

3. Nakladamy gliceryne, chusteczka albo srajtasma troche wcierajac, potem delikatnie polewamy gumy tak zeby byla warstwa gliceryny na gumie. Ja to robilem na wieczor i zostawilem na noc.

4. Po paru godzinach bierzemy sucha chusteczke albo srajtasme i wycieramy wszystko

5. zakladamy wycieraczki

Pierwsze pare machniec moze pierdziec ale potem juz chodza idealnie. Ostatnio pociskalem autostrada w deszcz, jechalem 120km/h przy silnych opadach (bylo 2 kamikaze ktorzy mnie wyprzedzili moze mieli valeo albo bosha :twisted: :twisted: ) ale generalnie wycieraszki zasowaly i zgarnialy co trzeba.

Jesli pierdzenie dalej wystepuje to znaczy ze zle wykonaliscie punkt nr 2. i gliceryna zamiast reagowac ze sparciala guma reagowala z brudem, wiec trzeba powtorzyc operacje, a jak ktos nie ma cierpliwosci to kupic nowe gumy :).

pozdro

Tomek