Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodam jeszcze, że żadne bicie u mnie nie wystąpił ani razu.

W przypadku E39 trzeba jednak wziąć też pod uwagę stan tulei gumowych w wahaczach górnych (krzywych). Jeśli te tuleje nie są już zbyt sprawne, to pojawią się bicia przy hamowaniu z powodu przestawiania się geometrii poza zakres dopuszczalny.

W E46 ma na to wpływ stan wahaczy przednich, a zwłaszcza tuleje tylne. Jednak w obydwu przypadkach takie sytuacje są odczuwalne na kierownicy nie tylko przy hamowaniu, podczas jazdy na wprost również.

Opublikowano
wydaje mi się nie możliwe, że zawsze się wszystkie krzywią,

albo masz coś z autem, albo może myłeś auto jak felgi były gorące, albo wpadłeś do kałuży, albo coś nie tak z chłodzeniem

Zawieszenie OK, chłodzenie OK, początkowo myślałem, że brud zatkał gdzieś tunele chłodzące, ale jest wszystko w porządku. Może faktycznie tak pechowe mycia, lub wjazdy w kałuże. Mimo wszystko jeszcze raz spróbuję OE BMW.

Kolego, w Lublinie na ul. Nałkowskich 5 masz AUTOEURO, którzy maja Zimmermann-a i Jurida. Nie jest to reklama, tylko sugestia. Zamiast przepłacać w ASO zapytaj w AE. Aktualnie dostawcą tracz dla BMW jest Zimmermann, widziałem te tarcze zamontowane w najnowszej X3. Serwisowe klocki do Twojego auta to Jurid 571994J-AS i takie same dostaniesz w ASO, tylko w opakowaniu BMW i 2 razy droższe. Nr tarcz nie mam, ale na pewno dobiorą.

Opublikowano
wydaje mi się nie możliwe, że zawsze się wszystkie krzywią,

albo masz coś z autem, albo może myłeś auto jak felgi były gorące, albo wpadłeś do kałuży, albo coś nie tak z chłodzeniem

Zawieszenie OK, chłodzenie OK, początkowo myślałem, że brud zatkał gdzieś tunele chłodzące, ale jest wszystko w porządku. Może faktycznie tak pechowe mycia, lub wjazdy w kałuże. Mimo wszystko jeszcze raz spróbuję OE BMW.

Kolego, w Lublinie na ul. Nałkowskich 5 masz AUTOEURO, którzy maja Zimmermann-a i Jurida. Nie jest to reklama, tylko sugestia. Zamiast przepłacać w ASO zapytaj w AE. Aktualnie dostawcą tracz dla BMW jest Zimmermann, widziałem te tarcze zamontowane w najnowszej X3. Serwisowe klocki do Twojego auta to Jurid 571994J-AS i takie same dostaniesz w ASO, tylko w opakowaniu BMW i 2 razy droższe. Nr tarcz nie mam, ale na pewno dobiorą.

Brałem u nich tarcze Jurida, i w ramach reklamacji odpowiedzieli mi, że zwichrowanie tarcz jest spowodowane tym, że w ruchu miejskim trzymam hamulec na czerwonych światłach na rozgrzanych tarczach hamulcowych. Miałem ich wyprowadzić z błędu przed sądem, ale nie mam czasu, bo swoją E46 jeżdżę tylko w trasach. Ta firma to kompromitacja i nic więcej u niech nie kupię. Dużo bardziej prawdopodobnym jest zwichrowanie tarcz na myjni. Ich odpowiedź na reklamację uznaje za prymitywną i nieprofesjonalną.

Opublikowano

Zgadzam się z Tobą, ale tarcz Jurida nie poleciłbym nikomu. Ja też kupuję w AE w Wieliczce od jakichś 8 lat, ale z Jurida tylko klocki. Zimmermann robi świetne tarcze, a jak możesz dopłacić ok. 100 zł/kpl. więcej to dostaniesz sportowe (wiercone).

Co do odpowiedzi na Twoją reklamację, to jest ona w 100% bzdurna. Wystarczyło się odwołać i postraszyć, że jak znowu odmówią to oddasz tarcze do oceny przez rzeczoznawcę PZMot. Jestem pewien, że zmiękliby od razu. Miałem już 2 odmowy reklamacji na amortyzatory, raz dawno temu do W124 amory NK (nie pamiętam sprzedawcy), a ostatnio E39 amory Sachs (InterCars). Oczywiście odmówili za każdym razem, podając jakieś bzdurne wymówki. Po odwołaniu, w którym wspomniałem o ekspertyzie PZMot, odpowiedź przyszła pozytywna i pieniądze zostały zwrócone.

Powodzenia

Opublikowano
Zgadzam się z Tobą, ale tarcz Jurida nie poleciłbym nikomu. Ja też kupuję w AE w Wieliczce od jakichś 8 lat, ale z Jurida tylko klocki. Zimmermann robi świetne tarcze, a jak możesz dopłacić ok. 100 zł/kpl. więcej to dostaniesz sportowe (wiercone).

Co do odpowiedzi na Twoją reklamację, to jest ona w 100% bzdurna. Wystarczyło się odwołać i postraszyć, że jak znowu odmówią to oddasz tarcze do oceny przez rzeczoznawcę PZMot. Jestem pewien, że zmiękliby od razu. Miałem już 2 odmowy reklamacji na amortyzatory, raz dawno temu do W124 amory NK (nie pamiętam sprzedawcy), a ostatnio E39 amory Sachs (InterCars). Oczywiście odmówili za każdym razem, podając jakieś bzdurne wymówki. Po odwołaniu, w którym wspomniałem o ekspertyzie PZMot, odpowiedź przyszła pozytywna i pieniądze zostały zwrócone.

Powodzenia

W takim razie kupię Zimmermana i Jurida jak polecasz. A występowanie przed sądem jest dla mienie kłopotliwe, bo sam jestem sądem. Cała procedura służbowa, aby sędzia mógł się procesować przed sądem jest dosyć skomplikowana. :8) Niestety nie jest to tak, że jak każdy inny obywatel można się procesować. :(

Opublikowano
Na procesowanie się szkoda czasu i pieniędzy. Zgodnie z prawem od każdej reklamacji przysługuje odwołanie i trzeba z tego korzystać. Jeśli jesteś sędzią, to zapewne wiesz, że Rzeczoznawcy PZMot mają najwyższy autorytet w naszym kraju i to oni najczęściej wykonują ekspertyzy sądowe. Sprzedawcy części również o tym wiedzą i obawiają się, że ekspertyza może być n a ich niekorzyść, a wtedy koszty są dużo większe, więc wolą nie wchodzić na drogę sądową.
Opublikowano
Tak, to wszystko prawda. Ale czy można jeździć autem przez rok z bijącą kierownicą i tracić czas dla 600 złotych ? Tak jak polecasz kupię tego zimmermana nawiercanego i dodatkowo wymienię cale zawieszenie z przodu dla pewności. Auto i tak trzymam na yongtimera, więc kusi mnie, żaby całość wymieinić na OE BMW.
Opublikowano
Pochwalam i zazdroszczę, że Cię na to stać. Kompletny zawias w ASO kosztuje majątek i dadzą Ci tylko 2 lata gwarancji, co przy naszych drogach jest zazwyczaj za mało. Pomyśl o zawieszeniu Meyle HD, o ile do E46 występuje. Oni dają 4 lata gwarancji, więc jak chcesz jeździć autem dłużej to polecam, zwłaszcza, że te części są tańsze niż w ASO. W serwisie kupisz Lemfoerdera, który jest również dostępny na aftermarkecie, jednak nawet tu jest droższy niż Meyle HD.