Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dylemat

Mianowicie w Allianz wycenili mi samochód na 76tys. stała wartość przez rok i składka 2906 plus ochrona DAS i pakiet szyba oraz samochód zastępczy.

Ale miałem spotkanie z multi agentem z PZU, i oczom nie wierzyłem jak mi wycenił samochód mianowicie - cena wyjściowa 76tys ale po dodaniu wyposażenia, cena auta wzrosła do 88300 również stała wartość przez rok :shock: a składka 2637 za rok. jest samochód zastępczy na cały okres naprawy, ale nie ma ochrony prawnej DAS i pakiet szyba jest, ale zamiennik JAAN. Teraz to dopiero mam do myślenia :mrgreen:

Muszę się zastanowić do jutra.

Raczej wszystko wskazuję na korzyść PZU, co o tym sądzicie ?

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na Twoim miejscu zadałbym im kilka pytań:

1. Czy PZU ma gwarantowaną sumę ubezpieczenia? Jeżlei tak to ok. możesz być spokojny że będą odpowiadać do 88 tys zł , jeżlei nie jest zagwarantowana to będa odpowiadać do wartości rynkowej w dniu szkody i może cię spotkać niemiła niespodzianka że w dniu skzody samochód jest o wiele mniej warty bo zrobią wycenę wg. innego katalogu lub z innymi parametrami. Jeżeli 88 tys wydaje ci sie dziwnie wysoko najlepiej zażadaj dołączenia do polisy wyceny i jej podstawy (Eurotax/Info-expert/Audatex/DEKRA) Inaczej zapłacisz tylko większa składkę od wyższej sumy a przy nikomu nie życze szkodzie całkowitej okaże się że wartośc rynkowa została pomyłkowo oszacowana i w najlepszym wypadku jak się wykłócisz zwrócą ci skladkę od różnicy w sumie. Jak nie będziesz miał szkody to poprostu orżną cię na składce od różnicy między rzeczywistą sumą a wydumaną przez agenta, której nigdy nie otrzymasz. Wszystko dlatego że wg. OWU i kodeksu cywilnego prawidłowe oszacowanie sumy spoczywa na tobie a nie Ubezpieczycielu, który tylko "pomaga" w jej oszacowaniu. Jak trafisz na nieuczciwego agenta to wykorzysta to i świadomie zawyży Ci sumę bo on ma więcej prowizji od wyższej składki, którą ty zapłacisz.

2. Auto Szyby JAAN/Pakiet szyby - wypytaj dokładnie. Szyby masz ubezpieczeone w standardzie AC tylko z utratą zniżek w razie szkody. Jeżeli jest większe BUM to pakiet jest nieprzydatny gdyż i tak tracisz zniżki z tytułu szkody. Pakiety szybowe są przydatne gdy jest tylko odprysk lub peknięcie. JAAN daje gwarancje na kljenie, że jak pęknie to wymieniają szybę gratis. Oczywiście pekniętą szybę bez uszkodzenia nadwozia możesz likwidować z AC w ASO bez tych pakietów ale tracisz zniżkę. Przy zamiennikach jest mała pułapka. Załóżmy że miałeś pęknięcie i zdecydowałeś się na zamiennik bez utraty zniżek. Wtedy jesteś już skazany na zamienniki przy kolejnych szkodach. I jak za jakiś czas zdarzyłaby Ci się stłuczka i uszkodzenie szyby, to mimo utraty zniżek za naprawę stłuczki nie bedziesz mógł wymienić szyby na orginalną. Wróć - to znaczy bedziesz mógl ale odszkdoowanie za szybę obetną Ci do ceny zaminnika. Dodatkowo jak stłuczkę będziesz naprawiał w ASO to jak nie będą mieli dobrego zarobku na naprawie blacharskiej to policzą Ci za transport auta tam gdzie Ci zamiennik wsadzą i polisa tego też nie pokryje. Dlatego sprawdź czy jeden lub drugi pakiet szybowy reguluje te kwestie.

3. Samochód zastępczy - czy przysługuje tylko w przypadku szkody AC czy też w razie awarii mechanicznej. Jeżlei w przypadku awarii mechanicznej czy jest jakiś limit kilometrów oddalenia od domu. Przykładowo jak jest limit odpowiedzialnoiści za awarię pow. 25 km od domu to musisz stanąć na drodze żeby Ci dali auto zastępcze, jak pakiet jest full bez limitów, to możesz zgłosić że auto jest na chodzie ale jutro oddajesz auto do serwisu np. na wymianę turbo lub naprawę skrzyni i mają ci podstawić zastępczy. Często jest tylko limit ilościowy np. 4 razy w roku. Ważne jest też czy auto jest na technologiczny czas naprawy czy rzeczywisty. Jak na technologiczny, to nie policzą Ci czasu na sprowadzenie części, kolejkę w serwisie czy inne opóźnienia. Tylko czas naprawy jaki przewiduje cennik - jeżlei np. czas czynności naprawczych wg cennika będzie wynosi 68h to podzielą to przez ilość godzin otwarcia serwisu np. 10h dziennie i auto zastępcze opłaca tylko za tydzień, mimo że rzeczywsta napraw potrwa np. dwa tygodnie.

Opublikowano

Witam,

zostałem przy Allianz :)

zrezygnowałem z PZU tylko dlatego że się okazało że mam bałagan w zniżkach, mianowicie pogubili moje polisy w historii z wcześniejszych ubezpieczeń :duh: i musiałem wszystko po kolei odkręcać. Dzięki bogu moja żona trzyma wszystkie stare polisy na wszelki wypadek, bo tak miałbym lipę....

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wszyscy polecacie ALLIANZ, mam tylko pytanie czy jak wezmę w ALLIANZ DIRECT to będę mógł też liczyć na taką jakość jaką opisujecie? bo niby allianz direct jest jakby kanałem dystrybuowania usług jakim jest ubezpieczenie samochodu czy mieszkania firmy allianz ... ale jak zapytałem pani w bmw która oferuje ubezpieczenia dilerskie w firmie allianz to nie odpowiedziała mi na pytanie co do allianz direct.

Czy ktoś miał ubezpieczenie w ALLIANZ DIRECT i likwidował szkody tam i było faktycznie bez problemu?

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

Opublikowano

Nikt jednozancznie nie odpowie na takie pytanie, musisz porównać Ogólne Warunki Ubzepieczenia "klasycznej" oferty Allianz z Allianz Direct i wtedy będziesz wiedział dlaczego są różnice w cenie, jeżeli są jakiekolwiek.

Osobiście nigdy nie zwracam uwagi na opinie osób odnośnie ubezpieczenia ponieważ każdemu przy ubezpieczeniu zależy na innym stopniu ochrony. Jedni ubezpieczając auto wybierają potrącenia przy odszkodowaniu w wyskosości 10, 20, 30 %, inni nie chcą utrzymania wartości fakturowanej/wartości z dnia ubezpiecznia przez następny rok, jeszcze inni rezygują z dodatkowego ubezpieczeni szyby i dodatkowego wyposażenia, etc. Każde ubezpiecznie jest indywidualne skrojone dla każdego użytkownika a tylko od Ciebie zależy w jakim stopniu zadbasz o swoje mienie.

Zawsze wybieram opcje najbardziej komfortowe dla mnie, nie żałując paruset złotych, które mógłbym zaoszczędzić i nigdy nie miałem żadnych kłopotów z jakimkoliwk ubezpieczycielem. Z reguły najbardziej płaczą i narzekają osoby, które nie wiedzą co podpisują, nieśwadome licznych wyłaczeń i definicji w umowie. Osoba świadoma i wiedząca co, z czym i jak nie będzie miała kłopotow z jakimkolwiek ubezpieczycielem ponieważ w Warunkach ubzepieczeniowych jest wszystko jasno napisane...

Opublikowano

OWU na pewno przeczytam przed przystąpieniem do danego towarzystwa, ale nie dokładnie o to mi chodzi.

Tak samo nie chodzi mi o zakres ochrony, bo to wszystko sobie wyczytam i dostosuje do własnych potrzeb.

Chodzi mi o takie różne sytuacje, że ubezpieczyciel nie zapłaci Ci np. za np. jakieś rzeczy pod maską bo np. w wyniku wypadku jego zdaniem np. prędkość była za mała

żeby uderzenie "doszło" tak daleko i rozwaliło jakąś tam część, albo jakieś przypadku z odmową zapłacenia za szybę bo twierdzą że była wcześniej uszkodzona...itd itd.

Różne są sytuacje, albo że np. ubezpieczyciel opóźnia wypłatę odszkodowania wymyślając powody. O takie opinie mi chodzi pytając o allianz direct.

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

Opublikowano
Nie da się wszystkiego przewidzieć. Przeniosłem się z Uniqi do Allianz, bo koszty tego pierwszego było ogromne. Przy takich samych założeniach różnica na korzyść tego drugiego wyniosła 600 zł. W Allianz Direct nie ma opcji auto szyba. Ten pakiet w Uniqa miałem wykupiony i po przeczytaniu OWU wyszło, że mógłbym liczyć na zamiennik, więc 60 zł było nonsensownym wydatkiem. Innych różnic nie odnotowałem.
Opublikowano
Chodzi mi o takie różne sytuacje, że ubezpieczyciel nie zapłaci Ci np. za np. jakieś rzeczy pod maską bo np. w wyniku wypadku jego zdaniem np. prędkość była za mała

żeby uderzenie "doszło" tak daleko i rozwaliło jakąś tam część, albo jakieś przypadku z odmową zapłacenia za szybę bo twierdzą że była wcześniej uszkodzona...itd itd.

Różne są sytuacje, albo że np. ubezpieczyciel opóźnia wypłatę odszkodowania wymyślając powody. O takie opinie mi chodzi pytając o allianz direct.

oczekujesz rzeczy niemożlwych, odpowiecdź jest taka że jak masz pecha to w każdej ubezpieczalni mozesz trafić na likwidatora co mu się robota myli z pracą w policji śledczej i będa problemy. Tak samo jak w ASO Mercedesa lub BMW mozesz trafić na idiotę mechanika. Nie ma na to patentu. Osobiście wydaje mi sie że w dużych ubepzieczalniach jest łatwiej się odwołać od nieslusznej decyzji. W małych idą raczej w zaparte do końca.

CO do wspominanego ubepzieczenia szyb to nie prezeenialbym tego. Towrazystwa kusza tym że nie traci sie zniżek przy uszkodzeniu samej szyby, tylko mało kto wpsomina o tym że to ubezpieczenie polega na naprawianiu szyb lub wymianie na nieoryginalne. Jeżeli raz to zrobicie i jak za jakiś czass będziecie mieli szkodę blacharską razem z szybą to juz jesteście skazani na zaminnik do końca żywota auta. Nikt Wam już ori szyby nie przyzna, mimi że i tak tracicie zniżkę za stłuczkę. Dodatkowo przklina Was warsztat bo przy stłuczce musi pakowac auto na lawete i gonić do jakiegoś nordglasa czy auto jaana na wymianę szyby.

Podobna sprawa jest z tzw. zestawami naprawczymi do przednich lamp (uchwyty), jak się raz zgodzicie na taki zestaw naprawczy bo tylko uchwyt się urwał, to przy drugiej szkodzie jak lampa będzie rozbita to przyznają Wam zamiennik a nie ori lampę. Każdy kij ma dwa końce.