Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po wymianie akumulatora nie moge włączyć webasta, przed wymiana dzialalo ladnie . Posiadam pełne webasto znajduje sie z prawej strony na dole kolo zderzaka. Webasto nie rusza wcale nie slychac pieca i wetylatora jakby nie dochodzil prad, taksamo nie moge go wlaczyc pilotem. Na szybie kolo lusterka mam jakis czujnik od webasto. W GT1 nie pokazuje zadnych bledów. Czy ktos sie orietuje gdzie moge znalesc jakies bezpieczniki od webasto? Moze poprostu prad nie dochodzi i to jest wina bezpiecznika? Prosze o jakies odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Bezpieczniki od webasto mogą być za schowkiem po stronie pasażera - taka podstawka na 3 bezpieczniki. W instrukcji podają żeby wyciągnąć z tamtąd bezpiecznik F1 - 1A, następnie włożyć z powrotem i w ciągu 5 sek. nacisnąć OFF na pilocie. Jeżeli tylko pilot się rozprogramował to powinno pomóc.

Jak nie chce ci się rozkręcać schowka to możesz, zamiast wyciągać ten bezpiecznik, spróbować odłączyć na moment cały akumulator, podłączyć i nacisnąć OFF na pilocie. Czytałem, że komuś tak też zadziałało.

Ja musiałem dokupić nowego pilota i programowanie z wyciąganiem bezpiecznika 1A zadziałało.

Ten czujnik koło lusterka to antenka do centralki.

U mnie przewód diagnostyczny od webasta nie jest połączony z autem, za schowkiem pasażera "pałęta" się po prostu żółty przewodzik z izolowanym konektorkiem.

Ja u siebie nie mam czujnika temperatury zewnętrznej do webasta i nie działa mi automatyczne dogrzewanie silnika, tylko i wyłącznie z pilota.

Opublikowano
Witam po wymianie akumulatora nie moge włączyć webasta, przed wymiana dzialalo ladnie . Posiadam pełne webasto znajduje sie z prawej strony na dole kolo zderzaka. Webasto nie rusza wcale nie slychac pieca i wetylatora jakby nie dochodzil prad, taksamo nie moge go wlaczyc pilotem. Na szybie kolo lusterka mam jakis czujnik od webasto. W GT1 nie pokazuje zadnych bledów. Czy ktos sie orietuje gdzie moge znalesc jakies bezpieczniki od webasto? Moze poprostu prad nie dochodzi i to jest wina bezpiecznika? Prosze o jakies odpowiedzi.

Pozdrawiam

a sprawdź czy na wtyczce 2 pinowej do webasta jest +12 V ... tam powinno być cały czas napięcie! po prostu ją odepnij i zmierz!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
dzis znalazlem bezpieczniki od webasto, wszystkie byly dobre. Po wyjeciu bezpiecznika 20A srodkowego problem sie ponownie pojawil jak po odłączeniu akumulatora i znów po zgaszeniu zapłonu chodzi mi nawiew klimatronika, pilotem od webasta tez nie moge go zgasic. Webasto dalej sie nie wlancza. Inpa nie moge zdiagnozować webasta bo nie chce sie z nim połaczyć. Juz nie wiem o co tu chodzi, a to wszystko przez wymiane akumulatora. Ma ktoś jakies pomysły???????????????
Opublikowano

Nie do końca rozumiem twój opis.

Przypadkiem nie przełączyłeś na tryb przewietrzania wnętrza. Jaki pilot? Jak T80, to czerwona dioda miga na nim jak w trybie ogrzewania a zielona jak w trybie przewietrzania, w którym załącza się tylko nadmuch z klimatronika, bez piecyka.

A jeżeli klimatronik się nie wyłącza/blokuje (bez włączania webasta) to raczej szukaj tematów o jeżu.

Opublikowano (edytowane)
hej kolego sprawdze w poniedzialek jak bede mial kanal bo inaczej to nie zerkne bo webasto mam na dole kolo prawego nadkola. jak sprawdze to dam znac.A co do pilota to pilot T70 prawdopodobnie dioda na zielono sie swieci.A moze jez, tylko webasto nie moge wlaczyc nawet na wyswietlaczu ktory znajduje sie w schowku. Edytowane przez waski9227
Opublikowano
hej kolego sprawdze w poniedzialek jak bede mial kanal bo inaczej to nie zerkne bo webasto mam na dole kolo prawego nadkola. jak sprawdze to dam znac

to standardowe umiejscowienie webasta? jeśli będzie napięcie , to ja obstawiam coś ze sterownikiem webasto....

Chiptuning Łódź

Opublikowano

Jeżeli nie załącza się z programatora to nie brzmi dobrze :( , na pewno nic nie powinno się rozprogramowywać po odłączeniu napięcia.

TC - ja też mam piecyk z przodu, za/pod prawą lampą. Ewentualnie może być we wnęce na prawym nadkolu, ale ja tam mam akurat elektryczny dogrzewacz.

Opublikowano
Ciagle mi to spokoju nie daje. Znalazlem 3 bezpieczniki od webasto i przekaznik przy tych bezpiecznikach. jak wyciagne bezpieczniki lub przekaznik to gdy wylacze zaplon nawiew w klimatroniku nie chodzi czyli jest dobrze. Jak tylko bezpieczniki lub przekaznik wkladam odrazu zalancza sie wetylator w klimatroniku czyli tak jakby go przewietrzal natomiast tego przewietrzenia nie moge wylaczyc. Jeszcze 2 tygodnie temu takie przewietrzanie moglem sobie wlaczyc i wylaczyc pilotem ktory mam do webasta lecz teraz niby pilot dziala bo blyska na nim dioda po wcisnieciu off na pilocie pilot juz nie dziala a nawiew dalej chodzi. Moze dlatego nie chce zadzialac webasto. Moze elektryk cos zepsul jak podlanczal mi alarm ampio can?? Bylem u niego on twierdzi ze wszystko powinno byc dobrze ze w taki sam sposób podlancza w innych autach.
Opublikowano
moim zdaniem masz coś uwalone !!! klimatronic się załącza ponieważ dostaje sygnał z przekaźnika , natomiast przekaźnik dostaje sygnał z centralki od pilota ..... więc teraz musisz szukać !!! ale moim zdaniem to wina elektryka który robił Ci alarm , jeśli auto nie działa to ja bym oddał niech naprawia... zdradź tajemnicę jeszcze u kogo robiłeś?

Chiptuning Łódź

Opublikowano

Myśle że w opisanej sytuacji to może być uwalona płytka webasta. Jak dostaje zasilanie to wystawia sygnał na klimatronik i załącza go, niezależnie od tego co robi użytkownik. Klimatronik jest połączony z główną płytką webasta, a nie z centralką.

Jest ewentualnie szansa, że to programator zegarowy się uszkodził i wystawia sygnał 12V do piecyka (jeśli jest sterowany analogowo). Szansa raczej mała, bo przecież załączałby się również piecyk.

Musiałbyś zrobić "dochodzenie" czy masz piecyk sterowany analogowo czy cyfrowo. Ewentualnie na próbę odpiąć programator, jeżeli znajdziesz wtyczkę, którą można by łatwo rozłączyć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

TC - ja też mam piecyk z przodu, za/pod prawą lampą. Ewentualnie może być we wnęce na prawym nadkolu, ale ja tam mam akurat elektryczny dogrzewacz.

Jestes pewien ze to podgrzewacz na tym prawym nadkolu ? Ja kiedys sie ptałem co to takiego jest to powiedzieli mi ze to własnie ten podgrzewacz ale jesli sie temu przyjzałem pisało tam DSC .

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Jest tak jak napisałem. Webasto mam dokładane. A w moim dogrzewaczu elektrycznym miałem okazję naprawiać popaloną płytkę, tyle że chyba starczyło na jedną zimę i znowu nie działa :(.
Opublikowano
Myśle że w opisanej sytuacji to może być uwalona płytka webasta. Jak dostaje zasilanie to wystawia sygnał na klimatronik i załącza go, niezależnie od tego co robi użytkownik. Klimatronik jest połączony z główną płytką webasta, a nie z centralką.

Jest ewentualnie szansa, że to programator zegarowy się uszkodził i wystawia sygnał 12V do piecyka (jeśli jest sterowany analogowo). Szansa raczej mała, bo przecież załączałby się również piecyk.

Musiałbyś zrobić "dochodzenie" czy masz piecyk sterowany analogowo czy cyfrowo. Ewentualnie na próbę odpiąć programator, jeżeli znajdziesz wtyczkę, którą można by łatwo rozłączyć.

tu bym się kłócił !!!! Ja dalej twierdzę że klimatronik jest włączany za pomocą przekaźnika .... no chyba że kolega ma sterowanie webasta na dużej navi ..... ale ja obstawiam tylko pilot i ewentualnie automatyczne załączanie zależnie od temperatury!!!

Chiptuning Łódź

Opublikowano

Zasiałeś mi wątpliwości i poszukałem schematu no i masz rację:

http://img517.imageshack.us/img517/7996/thermotopzc.th.jpg

Nie zmienia to faktu, że to webasto może wymuszać załączenie klimatronika przy wyłączonym zapłonie. Pin 4 wtyczki X1 z webasta załącza przekaźnik K3, a ten załącza klimatronik (na moim schemacie to przełączniki S1, S2 i silniczek M3). Przekaźnik K3 przełącza zasilanie klimatronika z 12V "za stacyjką" na 12V "przed stacyjką".

Jeszcze jedno pytanie: możesz wyłączyć klimatronik przez zmiejszenie siły nadmuchu do 0?

Opublikowano

ale sprawdzając ten przekaźnik można stwierdzić przez co zapala się climatronic , prawda ?

ja jeszcze spróbowałbym zaadoptować pilota jeszcze raz do centralki , może po wymianie aku coś się porąbało....

Chiptuning Łódź

Opublikowano

I ja programowanie pilota zasugerowałem na początku.

Jak nie pomoże to trzeba obadać ten przekaźnik.

Jeżeli na cewce jest 12V no to płytka webasto, jeżeli nie to może ten jeż. Ale jak problemy z jeżem to chyba "zawiesza" się sam wentylator a nie cały klimatronik? Nie jestem pewien - tego tematu nie przerabiałem.

Opublikowano

"Jeszcze jedno pytanie: możesz wyłączyć klimatronik przez zmiejszenie siły nadmuchu do 0"?

Tak na klimatroniku przez zmniejszenie sily nadmuchu wylanczam nawiewy. I tak wlasnie je wylanczam jak parkuje auto.

Kodowanie piota nic nie dalo wyciagalem bezpiecznik 1A i nic pozniej wszystko robilem z kolejnymi bezpiecznikami, bez sukcesów.

To co mam teraz najlepiej zrobic zeby rozpoznac sytuacje. Bezpieczniki , przekaznik i nie wiem co to jest chyba jakis modul od webasto taki prostokatny z napisem webasto podpieta prostokatna wtyczka i obok drugi kabel wyglada na kabel antenowy.

Opublikowano
Wczoraj odlaczylem 3 bezpieczniki od webasto. Dzis poszedlem odpalilem auto wsadzilem te bezpieczniki i webasto jakby ruszylo pochodzilo kolo minuty wiec zgasilem auto pochodzilo kolejna minute po czym przestalo jakby chodzic i slychac bylo jakies lekkie buczenie i tak czekalem jakies 3 minuty po czym wylaczylem webasto guzikiem na wyswietlaczu w schowku i zalaczyl sie znow klimatronik. Kolejne próby wyciagniecia wszystkich bezpiecznikow odpalanie auta nie przyniosly powyzszych sytuacji. Aha mam pilot T80 nie T70 jak myslalem.Wczesniej jak webasto dzialalo jak wlanczalem je pilotem to dzialalo przewietrzanie teraz wyczytalem ze przytrzymanie dwoch przyciskow zmnienia opcje na grzanie i faktycznie w moim pilocie sie to zmienia ale nic w klimatroniku nie reaguje. Moze to ten przekaznik, jak sadzicie?? Juz nie wiem co myslec ono dziala wlasnym zyciem
Opublikowano

Instrukcja serwisowa do Thermo Top Z/C

Np. na temat niemożności wyłaczenia piecyka piszą żeby sprawdzić timer i/lub centralkę.

Spróbuj odłączyć timer - od tyłu powinien mieć wpinaną wtyczkę. Wyjmij bezpieczniki, może znowu się zresetuje webasto. Sprawdź działanie pilotem. Jak będzie dalej źle to odłącz centralkę Telestart (to czarne podełko za schowkiem), nie antenę tylko tą drugą wtyczke i sprawdź czy działa z timerem (podepnij go tym razem).

Spróbuj też wyjąć ten przekaźnik i zobacz czy działa piecyk (po zresetowaniu) bez przekaźnika (nie powinien się załączać klimatronik).

Jak dasz radę to sprawdź czy na cewkę tego przekaźnika jest podawane 12V i kiedy: powinno się pojawiać jak załączysz webasto, pod warunkiem, że woda chłodnicza będzie miała powyżej 30'C. Zaraz po wyłączeniu grzania powinno być od razu 0V, pomimo, że piecyk jeszcze będzie chodził (się studził).

Daj mu popracować jak zaskoczy, cykle sterowania troche trwają zanim odpali płomień, a po wyłączeniu musi się przewietrzyć/ostudzić, więc nie wyciągaj za szybko bezpieczników, żeby się nie przegrzał.