Skocz do zawartości

auto dla młodego - 325ci vs 328 ci a moze 330ci?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

chciałbym zmienić autko i obecnie poszukuję czegoś ze stajni w Monachium.

zwykle jeżdżę sam albo z dziewczyną - dlatego też pierwotna chęć zakupu e39 raczej już mi odeszła, chociaż nie powiem, poczucie klasy i bezpieczeństwa w tym aucie jest niesamowite; to jak płynie po drodze również.

wpadła mi w oko ładna e46 320ci z 2003 roku i zacząłem zastanawiać się nad tym modelem.

obecnie jeżdzę oplem vectra 1.6i z 1994 roku - 82 KM mocy zdecydowanie za mało, wolałbym coś mocniejszego.

mam pytanie - jakie autko będzie dla mnie najlepsze?

jeżdżę dosyć dużo bo 20-25 tys rocznie. kwestia wydatków na paliwo - obecnie mieściłem się w 400zl i gdyby tak pozostało byłoby ok

zebrałem sporą gotówkę, którą mogę na auto przeznaczyć - ok 70 tys zł.

zastanawiam się głównie nad 3 modelami - 325ci, 328ci i 330ci

jak sądzicie - który przy moim przebiegu byłby najodpowiedniejszy? który jest najlepszy = stosunek mocy do spalania i najmniej awaryjny?

i pytanie - czy jest sens np pakować tyle kasy w 330ci z 2005 roku

czy może lepiej kupić 328ci za 30-35 tys?

jak sądzicie co będzie lepszym wyborem?

pomóżcie mi - bo kto jak nie Wy może pomóc :)

reasumując - autko ma być mocne, relatywnie bezawaryjne, no i mieścić się przy przebiegu 1500-2000km miesięcznie w 500zl na paliwo.

i pytanie - czy lepiej kupić manual czy może automat? nie chce sobie narobić problemów w przypadku awarii - z którą skrzynią lepiej silniki współpracują?

Opublikowano
witajcie

chciałbym zmienić autko i obecnie poszukuję czegoś ze stajni w Monachium.

zwykle jeżdżę sam albo z dziewczyną - dlatego też pierwotna chęć zakupu e39 raczej już mi odeszła, chociaż nie powiem, poczucie klasy i bezpieczeństwa w tym aucie jest niesamowite; to jak płynie po drodze również.

wpadła mi w oko ładna e46 320ci z 2003 roku i zacząłem zastanawiać się nad tym modelem.

obecnie jeżdzę oplem vectra 1.6i z 1994 roku - 82 KM mocy zdecydowanie za mało, wolałbym coś mocniejszego.

mam pytanie - jakie autko będzie dla mnie najlepsze?

jeżdżę dosyć dużo bo 20-25 tys rocznie. kwestia wydatków na paliwo - obecnie mieściłem się w 400zl i gdyby tak pozostało byłoby ok

zebrałem sporą gotówkę, którą mogę na auto przeznaczyć - ok 70 tys zł.

zastanawiam się głównie nad 3 modelami - 325ci, 328ci i 330ci

jak sądzicie - który przy moim przebiegu byłby najodpowiedniejszy? który jest najlepszy = stosunek mocy do spalania i najmniej awaryjny?

i pytanie - czy jest sens np pakować tyle kasy w 330ci z 2005 roku

czy może lepiej kupić 328ci za 30-35 tys?

jak sądzicie co będzie lepszym wyborem?

pomóżcie mi - bo kto jak nie Wy może pomóc :)

reasumując - autko ma być mocne, relatywnie bezawaryjne, no i mieścić się przy przebiegu 1500-2000km miesięcznie w 500zl na paliwo.

i pytanie - czy lepiej kupić manual czy może automat? nie chce sobie narobić problemów w przypadku awarii - z którą skrzynią lepiej silniki współpracują?

hahaha dobre!!!! :D

bo tak licząc na szybko w kwocie 500 zł to chyba tylko 2,0 D się łapie i to przy najmniejszym czyli 1500 km/ mc

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostrożnie licząc 10l/100km * 4.20 wychodzi 42zł/100km, widzisz sam, że nie ma takiej możliwości abyć w 500zł zmieścił się z przebiegiem 1500-2000km/miesiąc.

Opublikowano (edytowane)

Kolega to ile paliła Twoja vectra skoro za 400zł robiłeś tyle kilometrów ? Była na gaz ? ;) BMW też ma być ? Bo jeśli tak to może lepiej pomyśl o dieslu ? Za 500zł robię nawet niecałe 1000km w mieście a i tak większość mojej jazdy to mało uczęszczany odcinek 15km w jedną stronę gdzie osiągam wyjątkowo niskie spalanie. W warunkach typowo miejskich spalanie rzędu 14-15 to norma.

Co do najlepszego stosunku mocy do spalania to oczywiście 330Ci bo tak naprawdę to wszystkie podane przez Ciebie egzemplarze mają zbliżone do siebie spalanie. Wspominałeś coś o e39, za 70kzł możesz kupić e60, w której zaznasz zarówno więcej klasy jak i bezpieczeństwa. Pamiętaj, że e46 i e39 to zupełnie inne auta i w coupe możesz zapomnieć o komforcie, który opisywałeś po przejażdżce piątką.

Edytowane przez ShakeIt
Opublikowano
Zgadzam się z przed mówcą ,za taką kasę to kup e 60 albo e 90 2,0 diesel 163KM,myślę że nie jest to mało,jeśli chodzi o moc a spalanie.
Opublikowano

kurcze macie wszyscy racje - moja pomylka

vectra pali 9l w miescie - 600zl miesiecznie:) sorki za pomyłke

natomiast wracajac do bmw

boje sie nieco kupowac diesla, szczegolnie do modelu e60, ktory i tak jest dosc drogi w utrzymaniu

obecnie bede nieco mniej jezdzil - 1000 km w miesiacu wiec tym bardziej sie zastanawiam czy ma to sens

myslalem tez o e90 - moze byloby niezlym kompromisem

w dieslu natomiast jest sie co psuc nie ma co kryc - obecne diesle tak wymagajace jesli chodzi o jakosc paliwa niestety nie sprawdzaja sie

hmm faktycznie jesli bylby diesel zaoszczedzilbym na ropie, natomiast w momencie kiedy cos pojdzie no to i tak koszty wychodza w skali roku podobnie.

poradzcie co robic zupelnie nie wiem jaki model z jakim silnikiem

jesli diesel to jaki?

Opublikowano

I temacik od początku... diesel czy benzyna ;) -> był o tym, poczytaj sobie tematy o e46 diesel o e90 diesel na podforach, jest kupa tematów na ten temat.

Czy diesel taki awaryjny.. ja nie miałem żadnych przygód silnikowych zarówno 330d e46, którą jeździłem przez 2 lata i natłukłem blisko 80kkm a teraz już rok minął od kiedy jeżdżę e90 320d i też nic się nie dzieje. Wszystko zależy od paliwa. I od samego egzemplarza, nikt nie powiedział, że benzyna którą kupisz nie będzie się psuła.

Chyba lepiej jednak kupić diesla niż jeździć 330ci na gazie :lol: i tankować nocami na stacjach :D Ale to moje zdanie.

Pzdr.

Opublikowano
jak przerazaja Cie koszty naprawy diesla to moze w ogole odpusc ta marke bo tutaj nic w naprawie nie jest tanie ... a ma sie co psuc :twisted:
Opublikowano
Kolego mozze kup sobie 316 bo tak z vectry to troche strach zebys sie przesiadl w 330ci jak ci wiadomo to jest auto tylnonapedowe i brak wyobrazni to najlepszy kolega mlodego kierowcy:) wiem sam jedna bunie juz rozjebalem z wlasnej niepochamowanej checi sprobowania jak to chodzi:/
NIe Jedz Szybciej Niz Twoj Anioł Stroz Potrafi Laatac
Opublikowano
A no i co do tej normy 500zl miesiecznie to 316 z gazem sie wyrobisz:) nie jestem fanem diesla ale tez mozesz sprobowac :) Pozdro
Opublikowano
Nie no zaczne tak nie mam na mysli oczywiście Cię obrażac ale chyba Cię pjebaxx bo jeżdziłeś takim zółwiem sory mój kumpel ma vectre A a jak siądziesz za sterami 330i co ma mocy jak diabeł gwoździ to możesz zrobic sobie krzywde jak ja kupiłem sobie compacta 318 ti co miał tylko 140 KM i to były tylko R4 a R6 to jest inna bajka i tym trzeba umiec jeździc a watpie zebyś miał doswiadczenie z tylnym napędem. Choc ja od kad zdałem prawko zaczołem od tylnego napedu i na inny nie zamienie :mrgreen: tak wiec jak masz olej w głowie a mało go kto ma jak kupuje 330i bo to fura do zapierdalania [<-ostrzeżenie- Mod] ale Tobie życze udanego wyboru i rozwagi jak siadziesz za stery bo wiem jak źle wpływa przyrost mocy pod maską na spadek oleju w głowie :oops:
Opublikowano
Nie no zaczne tak nie mam na mysli oczywiście Cię obrażac ale chyba Cię pjebaxx bo jeżdziłeś takim zółwiem sory mój kumpel ma vectre A a jak siądziesz za sterami 330i co ma mocy jak diabeł gwoździ to możesz zrobic sobie krzywde jak ja kupiłem sobie compacta 318 ti co miał tylko 140 KM i to były tylko R4 a R6 to jest inna bajka i tym trzeba umiec jeździc a watpie zebyś miał doswiadczenie z tylnym napędem. Choc ja od kad zdałem prawko zaczołem od tylnego napedu i na inny nie zamienie :mrgreen: tak wiec jak masz olej w głowie a mało go kto ma jak kupuje 330i bo to fura do zapierdalania ale Tobie życze udanego wyboru i rozwagi jak siadziesz za stery bo wiem jak źle wpływa przyrost mocy pod maską na spadek oleju w głowie :oops:

:cool2:

Opublikowano (edytowane)
Kolego ty tam za bardzo sie nie denerwuj czytajac co tu piszemy ale ludzie wypowiadajacy sie w wiekszosci maja doswiadczenie z autami z tylnym napedem no i jak juz pisalem moc robi swoje:):) Mysle ze takie 320I r6 To bardzo dobry i wystarczajacy silnik:) Edytowane przez xpowerr
Opublikowano

Ja majac 70tys PLN raczej bym nie patrzyl czy musze zalac za 400-500zl czy 600 zl na miesiac.

Sam nie wiesz czego chcesz. Chcesz oszczednie i mocno. SKoro tak to kup sobie 330d bo z doswiadczenia wiem , ze nie kupuje sie 330ci zeby patrzec na kompa czy zmieszcze sie w normie i zdolam przejechac jescze 2km

COS za cos.

Jesli chcesz cos w miare zwawego kup 323. Jeden z najepszych silnikow . 320 niby ma tą samą moc (po lifcie) ale elastycznosc jest juz nie taka jak w 323. Za reszte kasy zabierz dziewczyne na wakacje :D a tak na powaznie musisz sie bardziej sprecyzowac do czego ci auto potrzebne...

Opublikowano
i nie zapominaj że wydatki na paliwo to tylko początek... nie kupujesz nowego auta do którego nie trzeba nic dokładać , zawsze pojawi się coś do robienia , choćby podstawowa eksploatacja , na której jeśli zaczniesz oszczędzać szybko się zemści.... i później wszyscy będziemy czytać posty jakie to są awaryjne auta te BMW...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Kolega chyba juz zreztgnowal z kupna 330Ci bo sie nic nie odzywa:)Chyba Vectra wystarczy:):)bez obrazy oczywiscie:)
Opublikowano
Mając 70 tys chłopie ja to bym kupił e90 320d w dobrym stanie ,do tego dobry chip na 200kn i masz wszystko dobre osiągi,nie duze spalanie srednio 8literków, a za takie pieniądze mozna juz kupic ze 100tys przebiegiem,to na na stepne 150tys przebiegu zapominasz o jakis drogich naprawach!!! Pozdrawiam i zycze udanego wyboru!!!!
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Na początek tylnonapędowej przygody kup sobie 320ci za kwotę X, resztę zostaw na wypadek W i pamiętaj, że wydatek na paliwo to pikuś.

Przyjemnośc z jazdy BMW jest bezcenne :idea:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Mając 70 tys chłopie ja to bym kupił e90 320d w dobrym stanie ,do tego dobry chip na 200kn i masz wszystko dobre osiągi,nie duze spalanie srednio 8literków, a za takie pieniądze mozna juz kupic ze 100tys przebiegiem,to na na stepne 150tys przebiegu zapominasz o jakis drogich naprawach!!! Pozdrawiam i zycze udanego wyboru!!!!

Kolega pytał o auto dla "mlodego", a nie o auto dla przedstawiciela handlowego w bylym NRD.

Opublikowano

Kolega pytał o auto dla "mlodego", a nie o auto dla przedstawiciela handlowego w bylym NRD.

Widzę, że masz jakieś zaburzenia emocjonalne z tego tytułu :D ha ha, czyżby diesel Cię wyr!@#$ :D

Dla mnie E46 to obecnie trend dla typowego dresa, gdzie tanio kupi i gaz założy i ma bmwuu :D i fajnie jest.

Opublikowano
Dla mnie E46 to obecnie trend dla typowego dresa

Widać, że światłe komentarze rodem z onetu przychodzą i do nas. Tylko gratulować. Dla pełnego obrazu należy dodać, że posiadacze 3-litrówek wzwyż mają małe wiecie co, a właściciele e36 to młodzież wiejska. Jeśli tak ma wyglądać to forum, to zaraz obok jest drugie, na którym takich tekstów jakoś nie widziałem.

Sorry za kontunuację OT, raczej mi się to nie zdarza, ale takie dziwne tezy jak wyżej to porażka.

Opublikowano

Widać, że światłe komentarze rodem z onetu przychodzą i do nas. Tylko gratulować. Dla pełnego obrazu należy dodać, że posiadacze 3-litrówek wzwyż mają małe wiecie co, a właściciele e36 to młodzież wiejska. Jeśli tak ma wyglądać to forum, to zaraz obok jest drugie, na którym takich tekstów jakoś nie widziałem.

Sorry za kontunuację OT, raczej mi się to nie zdarza, ale takie dziwne tezy jak wyżej to porażka.

Sorry, ale jeśli koleś wyżej ma cały czas jakieś problemy to musiałem się zniżyć do jego poziomu. Pisanie, że diesle są dla NRDowskich przedstawicieli też jest nie na miejscu.

Żenujące :twisted:

Opublikowano

Sorry, ale jeśli koleś wyżej ma cały czas jakieś problemy to musiałem się zniżyć do jego poziomu. Pisanie, że diesle są dla NRDowskich przedstawicieli też jest nie na miejscu.

Kolega Jakub rzeczywiście ma jakieś zaburzenia z tytułu posiadania benzyny! Inny kolega który przesiadł się z diesla na benzynę też szybko zapomniał że jeździł dieslem i diesel jest teraz bleeee.... ludzie tu silnik nie powinien dzielić nikogo na forum , tylko powinna nas łączyć wspólna pasja do aut tej marki! Ja jeździłem 5.0 V12 , a teraz 2.0 D i nigdy nikomu nie powiedziałem że diesel albo benzyna jest bleeeee.... koledzy coraz gorzej z wami,...

Chiptuning Łódź

Opublikowano

Gdybyś zniżył się do mojego poziomu to byś profesorem został...