Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie też pokazuje 16 litrów na 5 biegu, a że jestem świeżo po wymianie przepływomierza i innych rzeczy to jestem przekonany do sprawności mojego auta :D Mam więc ochotę rozwiązać ten problem. Wydaje mi się, że znam rozwiązanie tylko potrzebuje tutaj waszej pomocy. Kolego yoshimura01 i kameleon3000 podajcie tutaj swoje nr softu wgranego do DDE. Można to sprawdzić za pomocą INPA wchodząc do skryptu silnika później informacja, a tam odczytujemy ZUS.-Baunummer. Mnie po rozkodowaniu VIN wyszło mi "reduced output" To samo jak się później okazało podczas wgrywania softu do DDE przy wymianie przepływomierza. Też wtedy wg. tabeli musiałem wybrać nr softu odpowiadający opcji 843 czyli "reduced output". Ta wersja softu wychodziła na kraje gdzie auto o zmniejszonej mocy do określonej wartości pozwalało płacić mniejszy podatek czy coś takiego. Czy tak jest na prawdę to nie wiadomo na hamowni nie bylem, a autko wg. mnie całkiem nieźle jeździ. Może tutaj jest te 4 litry różnicy w spalaniu na 5 biegu. Jeśli teoria się potwierdzi to sam na swoim aucie przetestuje czy zmiana softu na ten "normalny" coś zmieni w mocy i różnicy w spalaniu na 5 biegu :D
Opublikowano

ale koledzy są złośliwi ... :twisted:

kolego Trandolf u Ciebie jest wszystko ok , i u nich też jest ok ...

z taką różnicą że Ty masz normalną czyt. oryginalną mapę a oni po lekkim chiptuningu :D wtedy dochodzi 20 l na 5 biegu !

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Opublikowano
Niestety nic o takiej nazwie nie posiadam :D A nie dało by się zgrać mapy za pomocą zwykłego fejsu? Skoro bez problemu przeprogramowałem sterownik za pomocą zwykłego kabelka. Poza tym musi być gdzieś wsad do sterownika zapisany w DIS wystarczyło by go tylko wydobyć. Zresztą za jakis czas i tak zaryzykuje i wgram softa bez tej opcji zobaczymy wtedy co się stanie z mocą. Bo jak na teraz auto pali mi wyjątkowo mało i na pewno przekłada się to też na moc mimo, że nie narzekam :)
Opublikowano
Wydaje mi się, że znam rozwiązanie tylko potrzebuje tutaj waszej pomocy. Kolego yoshimura01 i kameleon3000 podajcie tutaj swoje nr softu wgranego do DDE. Można to sprawdzić za pomocą INPA wchodząc do skryptu silnika później informacja, a tam odczytujemy ZUS.-Baunummer. Mnie po rozkodowaniu VIN wyszło mi "reduced output" To samo jak się później okazało podczas wgrywania softu do DDE przy wymianie przepływomierza. Też wtedy wg. tabeli musiałem wybrać nr softu odpowiadający opcji 843 czyli "reduced output". Ta wersja softu wychodziła na kraje gdzie auto o zmniejszonej mocy do określonej wartości pozwalało płacić mniejszy podatek czy coś takiego. Czy tak jest na prawdę to nie wiadomo na hamowni nie bylem, a autko wg. mnie całkiem nieźle jeździ. Może tutaj jest te 4 litry różnicy w spalaniu na 5 biegu. Jeśli teoria się potwierdzi to sam na swoim aucie przetestuje czy zmiana softu na ten "normalny" coś zmieni w mocy i różnicy w spalaniu na 5 biegu :D

ja mam 7794715

yoshimura01 ma 7794709

a Ty jaki masz nr? jeśli z tabelki w tej reduced output to wielce prawdopodobne że moc jest ograniczona. Ale po samym numerze softu nie da się stwierdzić czy ktoś ma "chipa" bo w sumie to jest taki sam oryginalny soft tylko ma pozmieniane parametry.

ciekawi mnie jeszcze czego dotyczy ta wersja do przepływki export option 984... może jakiś bonus

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Moja wersja to ta z końcówką 717. Czyli wychodzi na to, że do tej pory nie wiem co to BMW ze 136 konnym silnikiem?? :D Kto się da przejechać?? :D Przydała by się informacja co to są za wersje tego softu bo ja w Polsce płacę jak za 136 koni i nie mam żadnego upustu więc jak mam mieć mniej mocy to ja zmieniam soft! A jeśli by się okazało, że wersja "export" to fabryczny chip BMW to ja dzisiaj wgrywam!! :D

EDIT: Na razie próbuję zgrać aktualny soft z DDE do pliku i może wtedy będzie można w "czymś" porównać te pliki. Oczywiście trzeba znaleźć soft do edycji map. Może macie namiary na coś podobnego?

Opublikowano
no to kolego ładuj jak nic 715. mnie kusi troche żeby załadować tą export 719 i się przekonać
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano (edytowane)

Kolego kameleon3000 zobacz TUTAJ TIS zaprzecza numerom z realoem.

EDIT Moja pomyłka to jest tylko potwierdzenie tego co pisze TIS, źle liczyłem linijki wersji od opisu. Przepraszam za wprowadzanie w błąd.

Edytowane przez trandolf
Opublikowano

nie, ja mam manualną skrzynię. nie zaprzecza źle kolego spojrzałeś po linijkach

tak sobie myślę, ze przecież jak ktoś w aso życzy sobie fabryczny chip, to przecież tam nikt nie bawi się pare godzin w edytowanie map, czy strojenie, tylko wgrywają mocniejszą wersje i tyle. więc gdzieś to musi być w DIS tylko trzeba to znaleźć. Nie pozostaje nic innego jak sprawdzić i się przekonać samemu. Tylko niech się zrobi troche cieplej...

Opublikowano
Przepraszam za wprowadzenie w błąd myślałem, że uda mi się poprawić przed przeczytaniem przez kogoś, ale jednak nie. Źle liczyłem na tj stronie wersje sterowników od opisów. I dlatego źle odczytałem. Jeszcze raz przepraszam za tą pomyłkę!
Opublikowano
Moja wersja to ta z końcówką 717. Czyli wychodzi na to, że do tej pory nie wiem co to BMW ze 136 konnym silnikiem?? :D Kto się da przejechać?? :D Przydała by się informacja co to są za wersje tego softu bo ja w Polsce płacę jak za 136 koni i nie mam żadnego upustu więc jak mam mieć mniej mocy to ja zmieniam soft! A jeśli by się okazało, że wersja "export" to fabryczny chip BMW to ja dzisiaj wgrywam!! :D

EDIT: Na razie próbuję zgrać aktualny soft z DDE do pliku i może wtedy będzie można w "czymś" porównać te pliki. Oczywiście trzeba znaleźć soft do edycji map. Może macie namiary na coś podobnego?

do odczytania ze sterownika map służy interface Galletto ..... i można wtedy porównywać mapy Winols' em ale jeśli wam się wydaje że to takie proste porównać mapy że tu jest czegoś więcej a w tej mniej to nie taka prosta sprawa ..... :nienie:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Mam właśnie program Galletto i wykrywa mi interfejs zobaczy tylko czy zadziała, jeśli nie na necie widziałem opis jak przerobić, żeby zadziałał :norty: . Przy okazji znalazłem też fajny program oto przykładowy filmik:http://www.epifansoft.com/phpBB3/editor-lesson-3-compare-maps-t557.html pokazane jest porównywanie map. Niestety nie mogę znaleźć w necie wersji "próbnej" :D . Co myślicie?
  • 1 rok później...
Opublikowano

Mam auto po chipie i mam soft 715.

Mam zgraną mapę...

Jak teraz wgram softa 719 to stracę chipa tak?

Ale że mam go zgranego to jak go wgram to wsio bedzie ok? Może jakiś bonus mocy dostane :D