Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam dosyć mocno zakurzone od wew. plastiki reflektorów ksenonowych, są to lampy po liftingu... Mam zamiar je rozkręcić i przedmuchać sprężonym powietrzem ale jeśli to nie pomoże to chyba je po prostu przepłuczę - robił to ktoś ?

Opublikowano
heja - wiem że są klejone, myślałem żeby je zdemontować powyciągać żarówki i ksenon i i użyć tych otworów do przedmuchania lub ew przepłukania
Opublikowano

ja osobiecie przygotowuje sie do wiekszego zabiegu zwiazanego z czyszczeniem soczewki oraz odblasnika!!! juz w sumie gadalem z mechaniorem i ma mi zalatwic lampy zamienne na okres renowacji!!! co do samego rozklejania lamp to jest kilka sposobow np suszarka piekarnik goraca woda itp!!! osobiscie polecam czyszczenie wszystkiego skoro chcesz juz rozkleic lampy bo efekt jest powalajacy!!! dobrze sie zastanow nad tym!!!

ps czyszczenie odblasnika wize sie z wypiskowaniem i pokryciem nowej warstwy odblasnika!!! naprawde warto!!!

pozdr matty!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Czy wykonywał ktoś mycie płukanie lampy bez rozklejania? Moich niestety nie da się rozkleić. Czy jest to bezpieczny sposób? Jakiego użyć detergentu aby woda nie zostawiła zacieków?
Opublikowano
ja osobiecie przygotowuje sie do wiekszego zabiegu zwiazanego z czyszczeniem soczewki oraz odblasnika!!! juz w sumie gadalem z mechaniorem i ma mi zalatwic lampy zamienne na okres renowacji!!! co do samego rozklejania lamp to jest kilka sposobow np suszarka piekarnik goraca woda itp!!! osobiscie polecam czyszczenie wszystkiego skoro chcesz juz rozkleic lampy bo efekt jest powalajacy!!! dobrze sie zastanow nad tym!!!

ps czyszczenie odblasnika wize sie z wypiskowaniem i pokryciem nowej warstwy odblasnika!!! naprawde warto!!!

pozdr matty!!!

No to czekam co wyciągniesz z tego piekarnika :) suszarka też się nie sprawdzi. Pamiętaj że lampa nie jest szklana, a jeśli chcesz tak rozgrzać silikon żeby puścił to wcześniej stopi Ci się te pseudo szkło w lampie...

Opublikowano

Witam,

ja tez odradzam wszelkie zabiegi związane z rozgrzaniem silikonu patrząc co się stało z moimi lampami tez po lifcie. Zanim stopił się klej który miał ponoć pierwszy zareagować na ciepło, stopiło się wszystko wokoło a później dopiero klej. Tez chciałem sobie poprawić jakość świateł a teraz jestem o 2 lampy po lifcie w plecy fakt że dalej świecą ale wstyd podnieść maskę :(. Wiem za to że są firmy które zajmują się profesjonalną renowacją reflektorów bez rozbierania i efekt tez ponoć jest powalający. Gdzieś na forum widziałem linka ze strona takiej firmy z Piekar Ślaskich. Naprawdę odradzam jakąkolwiek ingerencję w lampy po lifcie!

Opublikowano
Witam czasem wystarczy wypłukać lampe wodą z ludwikiem i dobrze wypłukać ciepłą wodą jeśli rozmawiamy o kurzu a co do rozklejania lampy musisz sprawdzić paznokciem czy masz miękki silikon czy twardy jeśli twardy masz problem a jeśli miękki że paznokieć ci delikatnie wchodzi to grzejesz lampę w miejscach gdzie jest sylikon i pięknie odchodi ja wymieniałem w lampach mocowania odblasów godzina jedna lampa Pozdro !!
Witam wszystkich mołośników BMW !!
Opublikowano

co do rozklejania - wystarczy oderwać kawałeczek kleju mocującego szkło do lamp i podgrzać, jak się topi do da się na gorąco rozkleić, jak się nie topi (tak jak u mnie) to nie da się rozkleić bez zniszczenia szkła albo obudowy reflektora

ja u siebie myłem wodą z płynem do naczyń, soczewkę dodatkowo jakimś zagiętym drutem owiniętym szmatą a na koniec wypłukałem wodą z filtra odwróconej osmozy i o ile soczewka się wyczyściła to jednak na szkle pozostały jakieś minimalne plamki

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

ktoś tu już kiedyś pisał że aby nie było zacieków trzeba dodać jakiś preparat służący do wywoływania zdjęć, trzeba poszukać, ja chciałbym ugryźć problem z innej strony, a mianowicie jak mogły wam się zakurzyć te lampy wewnątrz jeśli macie fabryczne ksenony to chyba nie możliwe, te gumki wszystko dobrze uszczelniają, a jeśli macie chińskie nie homologowane hidy to sami jesteście sobie winni tyle z mojej strony

pozdrawiam

po co komu porsche skoro można sobie pośmigać Bunią :D

Zmienione specjalnie dla Kolegi z forum :D

Pozdrawiam

Opublikowano
jest możliwe bo lampy nie są hermetyczne - mają po bokach rurki odpowietrzające
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam panowie

również mam w fatalnym stanie lampy po lifcie w mojej e39

polerowałem od zewnątrz na aucie bo były odpryski od kamieni i zmatowione szkło .. przyniosło efekt

natomiast od środka widać wyraźnie kurz.... czyscilem same soczewki od srodka smatką na ołówku ale bez większego efektu....

chcialbym się zabrać za wyjęcie ich i wyczyszczenie np destylatem... czy jest możliwość demontażu odblyśników i dostania sie do samej obudowy lampy.. przy okazji mam zerwaną jedną regulacje

prosze o rade czy obudowy soczewek i świateł drogowych są demontowalne

tomek

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
Wszystko się da wyciągnąć, musisz tylko rozkleić. Masz prawdopodobnie ten miękki klej, więc nie powinno być problemu. Odbłyśniki czyściłem płynem do lcd + płatki bawełniane.
Opublikowano
Odbłyśniki czyściłem płynem do lcd + płatki bawełniane.

odbłyśników nie powinno się dotykać bo zawsze tylko się je porysuje -- chyba że zrobisz tak jak kolega opisał czyli czyszczenie plus nowa powłoka

ja znowu podpowiem jak wyczyściłem swoje poliftowe :

po prostu zamiast zniszczyć je przez próby rozklejania wywierciłem otwory wiertłem 12mm (takie największe miałem) w kloszach

następnie drut z flanelką i dobry płyn do szyb

można tą metodą oczyścić soczewki z zewnątrz

jako że mam H7 to dałem nowy komplet

jedynie nie próbowałem dojść do narożników przy kierunkach bo bałem się że chrom moge uszkodzić a i tam nie widać czy brudne

świecą jak nowe i nie ma smug jaki pozostaną po płukaniu

dziur nie widać bo zakleiłem taśmą a i tak zasłania je uszcelka ta na reflektorach

wiem że nikt nie odważy się na taki krok ale ta metoda ma drugi plus -- reflektor dla złodzieja traci wartość bo jest solidnie oznakowany :D :D :D

no i wracamy do problemu jazdy na światłach -- świecimy w dzień i nic nie widzimy w nocy ...

Opublikowano

Witam

W mojej 525 TOURING po lifcie też reflektory były opłakane ale przed wyjazdem na urlop ( Chorwacja ) stwierdziłem, że nie mogę jechać tyle km-ów i to jeszcze w nocy na takich słabych światłach więc stwierdziłem że je z tuninguje. Cały zabieg :

1 - wykręcenie reflektora-ów z auta.

2 - wyjęcie z niego wszystkiego co się da - żarówki, uszczelki, listwy, korki itp.

3 - płukanie kilkakrotne ok 5x wewnątrz wodą z LUDWIKIEM.

4 - wstępne suszenie - kompresorem z dmuchaczką i założonym wężykiem igielitowym ok 25 cm na końcówkę żeby dojść w ranty lampy.

5 - polerka ręczna kloszy - najpierw papier 1000, póżniej 1500 i jeszcze 2000 na koniec 2500 - UWAGA wszystko papier na wodę !!! - całkowity czas poświęcony na jedną lampę to ok 1.5 - 2h :)

6 - polerka mechaniczna kloszy - Polerka gąbkowa na wiertarkę i pasta polerska do lakieru FARECLA G3 - wszystko na mokro !!!! WAŻNE.

7 - polerka ręczna kloszy - pastą z woskiem dowolna ja użyłem AUTOMAX z woskiem.

8 - suszenie reflektorów na gotowo - wystawiłem oba na słońce ( był czerwiec 30 st. C ) na ok 2 dni. wyschły pięknie i efekt jest - ELEKTRYZUJĄCY.

Zapodałem jeszcze żarówki OSRAM H7 Night Breaker - może nie tanie ale świecą ekstra.

Polecam taką regenerację reflektorów a niżeli wkładanie lamp do piekarników lub grzanie suszarką - szkoda prądu :).

Ja jestem zadowolony z efektu.

Pozdrawiam forumowiczów i życzę efektywnych działań.

CEBOR

Opublikowano

Polecam oddanie lamp w ręce profesjonalistów. Ja tak zrobiłem i teraz reflektory świecą jak nowe.

Rozklejają lampę, czyszczą dokładnie wszystkie jej elementy-soczewka, odbłyśnik z H7, natryskują nową warstwę aluminium na odbłyśniki (te za soczewką)+ delikatna polerka lamp z zewnątrz (podobno nie wolno czyścić tego plastiku papierem ściernym nawet na mokro, bo ściera się warstwę ochronną UV i po czasie reflektor może zżółknąć). Jest kilka firm zajmujących się tym profesjonalnie, ja skorzystałem z jednej z nich z Zabrza- ogłaszają się na allegro....

Opublikowano
(podobno nie wolno czyścić tego plastiku papierem ściernym nawet na mokro, bo ściera się warstwę ochronną UV i po czasie reflektor może zżółknąć)

nie tyle co zżółknąc co po prostu szybciej się rysuje i matowieje

ale jak ktoś dba to go czasami przepoleruje i jest OK

Opublikowano
Polecam oddanie lamp w ręce profesjonalistów. Ja tak zrobiłem i teraz reflektory świecą jak nowe.

Rozklejają lampę, czyszczą dokładnie wszystkie jej elementy-soczewka, odbłyśnik z H7, natryskują nową warstwę aluminium na odbłyśniki (te za soczewką)+ delikatna polerka lamp z zewnątrz (podobno nie wolno czyścić tego plastiku papierem ściernym nawet na mokro, bo ściera się warstwę ochronną UV i po czasie reflektor może zżółknąć). Jest kilka firm zajmujących się tym profesjonalnie, ja skorzystałem z jednej z nich z Zabrza- ogłaszają się na allegro....

są lampy poliftowe, których nie można rozkleić bez zniszczenia - było już o tym na forum

Opublikowano

są lampy poliftowe, których nie można rozkleić bez zniszczenia - było już o tym na forum

Tak dokładnie mam lampy poliftowe i da się to zrobić. Na usługę dostałem rok gwarancji, do dzisiaj (minęło jakieś 1,5 roku od regeneracji) nie miałem żadnych problemów z tymi reflektorami. Jestem zdania żeby tego typu roboty oddawać w ręce specjalistów :D

Opublikowano

Tak dokładnie mam lampy poliftowe i da się to zrobić. Na usługę dostałem rok gwarancji, do dzisiaj (minęło jakieś 1,5 roku od regeneracji) nie miałem żadnych problemów z tymi reflektorami. Jestem zdania żeby tego typu roboty oddawać w ręce specjalistów :D

Stosowane były dwa rodzaje kleju i z tym drugim twardym są problemy. Natomiast jak masz miękki klej to nie widzę potrzeby oddawania lamp specjalistom. Chyba, że odbłyśniki wymagają regeneracji.

Opublikowano
Witam panowie

również mam w fatalnym stanie lampy po lifcie w mojej e39

polerowałem od zewnątrz na aucie bo były odpryski od kamieni i zmatowione szkło .. przyniosło efekt

natomiast od środka widać wyraźnie kurz.... czyscilem same soczewki od srodka smatką na ołówku ale bez większego efektu....

chcialbym się zabrać za wyjęcie ich i wyczyszczenie np destylatem... czy jest możliwość demontażu odblyśników i dostania sie do samej obudowy lampy.. przy okazji mam zerwaną jedną regulacje

prosze o rade czy obudowy soczewek i świateł drogowych są demontowalne

tomek

Kolego a czym polerowałeś lampy? Nie zrobiły ci się matowe po jakimś czasie? Musze swoje wyczyścić, ewentualnie spolerować i naprawić regulację. Czekam do pierwszego śniegu aż bunia na dobre osiądzie w garażu i będę się mógł w spokoju zabrać za to :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

polerujesz pastą polerską na mokro a jak są mocno zniszczone to najpierw papierem wodnym a potem pastą - robótki raczej ręczne bo przy mechanicznym polerowaniu można przegrzać

na forum jest na pewno temat z fotkami jak to zrobić