Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skusiłem się na zamiennik

http://www.allegro.pl/item898109701_czujnik_abs_przod_bmw_e46_nowy_34521164651.html

No i źle zrobiłem.Odsyłam.

Może wiecie o jakimś zamienniku który działa na 100% do 320d '98r. Ewentualnie używka oryginalna.

Szkoda tyle wydawać na nowy oryginał.

Opublikowano
szukaj na allegro moze cos sie znajdzie (mowie tu o orginalnym uzywanym) albo ewentualnie wejdz w dzial e46 i szukaj aut na czesci, ja tak wypisywalem do paru ofert i akurat trafilem na czujnik o takich samych nr, teraz czekam na paczke.

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wwwrona a próbowałeś przemyć ten czujnik na myjni ? mi pomogło.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
bylem na myjni i to nic nie dalo, wyciagalem nawet ten czujnik i wygladal jak nowy, byl czysciutki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To raczej ewentualny problem zasyfienia rozety na piaście, a nie czujnika.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak się dostać do tego czujnika (wersja dla laików ;) )? Chciałbym móc go sam wyjąć wyczyścić :)

Pomysł może dobry ale realizacja może być trudna. Wyczyścic można to spod samochodu albo po zdjęciu koła, czujnika możesz nie dać rady wyjąć bez uszkodzenia więc jak nie trzeba lepiej go nie wyjmować. Do przodu praktycznie nie ma dostępu bo czujnik jest schowany w piaście tak jak ta drabinka z której odczytuje dane. Z tyłu jak poświecisz na półoś to przy samym wachaczu zobaczysz taką drabinke i czujnik. Kręcić kołem i wyczyścić, nic więcej nie da się zrobić.

Opublikowano

i po problemie :D

zamowilem nowy czujnik, wymienilem sam i jest wszystko wrocilo do normy.

A jak się dostać do tego czujnika (wersja dla laików ;) )? Chciałbym móc go sam wyjąć wyczyścić :)

sprawa jest prosta, siagasz kolo, zaraz za tarcza u gory masz czujnik (niektorzy mowia ze sa problemy z jego wyjeciem, u mnie ich nie bylo), wykrecasz go i po kablu przez wahacz idziesz do gniazka z wtyczka (co prawda robilem to w kanale wiec bylo duzo prosciej), wpinasz nowa wtyczke, zakladasz kolo, kilka przejechanych metrow i choinka na blacie znika. pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie jakiej firmy czujnik ABS do bmw 328 e46 kupic ?? na allegro nie ma zadnego ATE ani LUCAS ani nic z tych rzeczy jest jedynie oryginal za 370zl. Jest jakis Autolog, Maxgear i takie tam rozne gdzie max cena to 150zl. JAkiej firmy wybrac zeby mi to chociaz zadzialalo ?? Potrzebuje czujnik na prawy tyl ;] pozdrawiam i czekam na pomoc ;]

link do allegro: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&order=pd&string=czujnik+abs+e46&change_view=1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz kupić taki jaki jest u Ciebie, lepiej używany oryginał niż nowy zamiennik. Widze, że masz 328 więc zapewne czujnik z szarą wtyczka ale one też zapewne są różne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oryginał to prawie zawsze ATE, pytanie czy będzie zgodny z Twoim bo ważne są numery. W różnych latach były stosowane różne czujniki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oryginal z tego co wiem to siemens ;] ale nie wiem zobacze dzis bede go wyciagal jakos ;]

Dlatego napisałem 'prawie zawsze', ja mam ATE ale spotkałem się też z siemensem.

Opublikowano
Czy te czujniki różnią się od siebie jakoś roczniki czy jakieś nr mają wpływ ? Jeśli tak to gdzie szukać oznaczeń ? Boję się go wyciągać bo jakoś ciężko idzie i może się posypie.
Opublikowano

Ja znalazłem po numerze na szrocie oryginał używany za 100 zł i śmigam już od pół roku bezproblemowo. Też miałem dylemat ok 350 za ATE czy MG za 100-150 , jednak w sklepie facet powiedział, żebym Maxa nie brał i nie to że namawia na droższy, ale miał miesiąc jakiś ze z partii czujników 70 % odsyłał z reklamacjami. Szukałem innej części i przy okazji natrafił się czujnik używany.

Wymiana nie jest trudna, z tym że u mnie oryginał się złamał w środku :mad2: przy wyciąganiu. Na szczęście udało się go po malutku wygrzebać. Jeśli ktoś nie ma kasy wyciągnać swój i szukać po numerach używki - chyba najlepsze rozwiązanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy te czujniki różnią się od siebie jakoś roczniki czy jakieś nr mają wpływ ? Jeśli tak to gdzie szukać oznaczeń ? Boję się go wyciągać bo jakoś ciężko idzie i może się posypie.

Tak różnią się min. kolorami wtyczek /szare-niebieskie/ ale szare były też różne w różnych latach. Na ATE numery są nabite w miejscu gdzie kabel wychodzi z czujnika.

Niebieskie wtyczki były w samochodach 'po lifcie'

Opublikowano
I przemyłem wszystkie czujniki karcherem no i pomogło ale na krótko więc na pewno jest do wymiany tylko mam takie pytanie raz jest ok a raz nie zależy jak mu się widzi więc jeśli kontrolki nie będą świeciły to jak pojadę na komputer to mi wykryje który czujnik jest popsuty ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Będzie zapisany błąd który miał przerwe.
Opublikowano
A jest jakieś znaczenie czy to lewa czy prawa strona ? poszukuję lewego z takim nr :34521164652 ma może ktoś na sprzedanie najlepiej używany ?
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
chcecie przez to powiedziec ze czyszczenie czujnika, tzn mycie go polega na pryscieniu wodą w czujnik który uprzednio wyjęłem czy po prostu po przewodach gdy czujnik jest włożony ? ;| u mnie swieci kontrolka asc i dsc, gdy odłączyłem czujnik, wyskoczył jeszcze abs :D