Skocz do zawartości

wymiana termostatow - wrazenia / cennik warszawski

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czesc,

chcialem sie podzielic pewnymi spostrzezeniami odnosnie wymiany termostatow w e39. Zauwazylem, ze podczas jazdy (bez korkow) temperatura silnika mi spada; od pionu wskazowka potrafila zblizyc sie niebezpiecznie blisko niebieskiego pola. Poczytalem na forum - diagnoza: termostat, najlepiej wymienic oba (glowny i egr) - tak zrobilem.

Silnik szybciej sie teraz nagrzewa, wskazowka stoi pionowo i ani drgnie, wg. mnie silnik ma inny dzwiek (tzn. taki jak powinien miec :) ), ale ze nastapila ta zmiana glowy nie dam.

Ceny za wymiane (tylko robocizna):

ASO Inchcape - 550 zl

ASO Bawaria - 760 zl

nieASO (www.servicemile.pl) - 490 zl

inne warsztaty 150-220 zl

taka watpliwosc mi sie nasunela - czy jesli temperatura silnika spada podczas jazdy, to czy webasto sie wlacza?

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

dziwne jest, że dwa ASO podały różne ceny. Z tego co wiem, to każde ASO w danym kraju ma wspólny, narzucony przez centralę katalog mówiący, ile roboczogodzin mają trwać poszczególne naprawy. Mają też cennik za roboczogodzinę każdego rodzaju naprawy (mechaniczna, elektryczna, itp) i muszą się go trzymac. W związku z tym, jeśli katalog mówi, że wymiana termostatu to X godzin, a roboczogodzina mechanika kosztuje Y zł, to rachunek powinien wynieść XY zł w każdym ASO w danym kraju.

Dlatego się dziwię, że Ci podali różne ceny :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

info o cenie mam w mailu, wiec o pomylce nie ma mowy

byc moze w wytycznych maja tylko liczbe jednostek czasu na wymiane, natomiast cena jednostki moze sie roznic (co generalnie nie byloby takie pozbawione sensu)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
cena jednostki moze sie roznic (co generalnie nie byloby takie pozbawione sensu)

wg mnie wlasnie byloby pozbawione sensu :) dlaczego mechanik w Bawarii ma się cenić o 50% wyżej niż mechanik w Inchcape? Prędzej przypuściłbym, że Inchcape przez wymianę termostatu rozumie samą czynność wymiany, oraz uzupełnienie płynu i odpowietrzenie, a Bawaria wymianę, uzupełnienie i odpowietrzenie traktuje jako trzy osobne usługi i za każdą liczy $$

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sens widze taki, ze kazdy wycenia swoja prace na tyle ile ktos chce za nia zaplacic; jesli Bawaria ma wiecej klientow niz Inchcape, to podaz swoich godzin z popytem na te godziny reguluje wlasnie cena podwyzszajac ja

poza tym jedna cena w ramach polski nie miala by sensu, inne sa koszty utrzymania serwisu w stolycy a inne w trojmiescie - oczywiscie przypadku, o ktorym mowimy ten argument nie dziala

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
sens widze taki, ze kazdy wycenia swoja prace na tyle ile ktos chce za nia zaplacic; jesli Bawaria ma wiecej klientow niz Inchcape, to podaz swoich godzin z popytem na te godziny reguluje wlasnie cena podwyzszajac ja

poza tym jedna cena w ramach polski nie miala by sensu, inne sa koszty utrzymania serwisu w stolycy a inne w trojmiescie - oczywiscie przypadku, o ktorym mowimy ten argument nie dziala

zakładam, że klientowi ASO jest wszystko jedno czy podjedzie na czerniakowską czy na bemowo, a jesli ten pierwszy wybór skutkuje koniecznością zapłacenia 50% więcej za tą samą usługę, to nie wróżyłbym wielkiej przyszłości Bawarii. Stąd wnioskuję, że może jednak oba ASO co innego wliczyły do podanych Ci cen

Opublikowano

Witam

jest dokładnie tak jak pisze Bono a mianowicie każdy warsztat (bo ASO to też warsztat) ma swój cennik za roboczo godzinę, jest tylko z góry narzucone ile może maksymalnie trwać taka naprawa (np. wymiana tarcz 100 jednostek) i w zależności ile jednostka kosztuje tyle płaci klient :( swoją drogą posiadając w miarę zdrowy rozsądek i licząc się z pieniędzmi wybrałbym tam gdzie taniej ale .... jak zawsze jest ale, a mianowicie może tam gdzie taniej robią gorzej ?? mają mniej doświadczonych mechaników którym płacą mniej i stąd ta różnica, nie wiem ile jednostek moze trwać wymiana takich termostatów ale obstawiam że nie więcej niż 3 godziny może jeden warsztat podał ci maksymalną kwotę aby potem cię miło zaskoczyć podczas wymiany i powiedzieć że nie 700 tylko 500 a 2 gi mógł podać rzeczywistą wartość jednostek czasu a potem jakby poszło coś nie tak kazali by ci zapłacić więcej, dokładnie nie wiem jak to działa ale wiem że ceny w bawarii katowice (oddział tej warszawskiej) i Mcars kraków różnią się czasem o kilka stówek (ceny części i robocizny) dlatego jeżdżę do katowic bo mi wygodniej i taniej :D oraz moim zdaniem jakość usług o wiele wyższa niż w krakowie

Pozdrawiam

po co komu porsche skoro można sobie pośmigać Bunią :D

Zmienione specjalnie dla Kolegi z forum :D

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

jest dokładnie tak jak pisze Bono a mianowicie każdy warsztat (bo ASO to też warsztat) ma swój cennik za roboczo godzinę, jest tylko z góry narzucone ile może maksymalnie trwać taka naprawa (np. wymiana tarcz 100 jednostek) i w zależności ile jednostka kosztuje tyle płaci klient :(

no to wszystko jasne, dzieki za wyjasnienie :)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tak naprawdę wymiana tych dwóch termostatów trwa do 2h i w ASO mogłoby to kosztować nawet 480pln brutto.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań