Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Jestem tu nowy, więc chciałem się przywitać ;)

Mam E61 530d.

Pytanie:

Znajomy chce kupić podobny, ale przebieg 90k jak na 2004 rok jest mało realny. Powiedział, że sprzedawca odczytał przebieg z kluczyka. I tu pytanie do znawców tematu. Czy ten przebieg w kluczyku jest na 100% realny czy może ktoś mógł bez problemów przy nim manipulować ?

dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

przebieg w kluczyku jest przepisywany automatycznie co 128km

z ews/cas. przy odpowiedniej wiedzy mozna oczywiscie zmienic

przebieg w samym kluczu (hitag2). bardziej niz kluczykowi wierzylbym

modulom gdzie przebieg zapisac ciezko i malo kto to robi (skrzynia, abs).

ew mozna inteligentnie podejsc do tematu moto-godzin w silniku.

zakladajac srednia predkosc rzedu 40-50km/h * ilosc moto godzin

mozna wyliczyc przyblizona wartosc. no chyba ze ktos cale zycie

jezdzil 5km/h :)

Opublikowano

Aha ok. A jak wasz stosunek do tego przebiegu ?

90 000km przy 2004r ? 20000km rocznie, bmw z silnikiem 535d ?

Jakoś mi to nie podchodzi.

Opublikowano

hmmm, no może ale to z Włoch ciągnięty.

Jeszcze tak pomyślałem, że skoro co 128tys. się spisuje do klucza przebieg. To może mieć 90 000 +127 000 czyli 217k, bo kluczyk moze nowego przebiegu nie zdążył przekopiować, a oni już skręcili przebieg i sprzedali auto.

Opublikowano
przebieg w kluczyku jest przepisywany automatycznie co 128km

z ews/cas. przy odpowiedniej wiedzy mozna oczywiscie zmienic

przebieg w samym kluczu (hitag2). bardziej niz kluczykowi wierzylbym

modulom gdzie przebieg zapisac ciezko i malo kto to robi (skrzynia, abs).

ew mozna inteligentnie podejsc do tematu moto-godzin w silniku.

zakladajac srednia predkosc rzedu 40-50km/h * ilosc moto godzin

mozna wyliczyc przyblizona wartosc. no chyba ze ktos cale zycie

jezdzil 5km/h :)

Teraz podają co do KM równe z licznikiem w samochodzie , sprawdzałem x2 e60 i e46

Ostatnio zmieniali przebieg w e90 rok 2007 z 140 tys na 47 :) auto widziałem sam osobiście i sam bym się nacią wyglądowo na 47 tys przebiegu

w e60 przebieg jest zapisany chyba o ile dobrze pamiętam w 17 modułach , cofnięcie z każdego z nich jeden gość na śląsku krzyczy za to ponad 10 tys zł i wtedy już sie nie sprawdzi

Opublikowano

Teraz podają co do KM równe z licznikiem w samochodzie , sprawdzałem x2 e60 i e46

Ostatnio zmieniali przebieg w e90 rok 2007 z 140 tys na 47 :) auto widziałem sam osobiście i sam bym się nacią wyglądowo na 47 tys przebiegu

No to jeszcze trzeba znaleźć frajera, który kupi taki samochód bez sprawdzania jego historii w BMW. Ja kupując swoje auto miałem pełną informację dotyczącą napraw gwarancyjnych i przebiegów przy jakich te naprawy były wykonane. Ponadto w rodzimym ASO otrzymasz dodatkowo listę przeglądów auta wraz z kilometrówką. Więc chyba bez sensu cofać licznik przy tak młodym aucie, bo taki przekręt dosyć łatwo wykryć.

Opublikowano (edytowane)
Uwierz , długo szukać nie trzeba aby znaleźć naiwnego który nie będzie sprawdzał samochodu nawet miernikiem do lakieru . Wystarczy dobra cena a razem z tym ciekawe wyposażenie i niby mały przebieg z dizlem pod maską , może dwóch sprawdzi auto od A do Z w seriwsie a trzeci przyleci z gotówką napaleniec i kupi na tym świecie są osoby które kupują samochód tylko dla znaczka i wyglądu a czy ma 30 tys czy 200 przejechane to nie robi dla nich różnicy , dla takich liczy się aby mieć lepsze auto niż sąsiad i żeby w niedziel pod kościołem się zaprezentować . Ja osobiście czegoś takiego nie stosuje w swoich samochodach wszystko prowadzę tak jak trzeba przeglądy itd . w czasie gwrancji jak i po gwarancji tylko w serwisie . Dziwie się tylko dlaczego nasze prawo jest takie chore i dopiero oszustem okazuje się osoba która sprzeda taki samochód z kręconym przebiegiem a nie osoba która taką usługę wykonuję , jeżeli było by to naprawde surowo karane jak bodajże w Niemczech to w Polsce sporo by to zmieniło Edytowane przez kamil20011
Opublikowano

To prawda, bez gruntownego sprawdzenia, szczególnie samochodu sprowadzonego nie ma co kupować.

Dzięki za wszystkie rady. :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uwierz , długo szukać nie trzeba aby znaleźć naiwnego który nie będzie sprawdzał samochodu nawet miernikiem do lakieru . Wystarczy dobra cena a razem z tym ciekawe wyposażenie i niby mały przebieg z dizlem pod maską , może dwóch sprawdzi auto od A do Z w seriwsie a trzeci przyleci z gotówką napaleniec i kupi na tym świecie są osoby które kupują samochód tylko dla znaczka i wyglądu a czy ma 30 tys czy 200 przejechane to nie robi dla nich różnicy , dla takich liczy się aby mieć lepsze auto niż sąsiad i żeby w niedziel pod kościołem się zaprezentować . Ja osobiście czegoś takiego nie stosuje w swoich samochodach wszystko prowadzę tak jak trzeba przeglądy itd . w czasie gwrancji jak i po gwarancji tylko w serwisie . Dziwie się tylko dlaczego nasze prawo jest takie chore i dopiero oszustem okazuje się osoba która sprzeda taki samochód z kręconym przebiegiem a nie osoba która taką usługę wykonuję , jeżeli było by to naprawde surowo karane jak bodajże w Niemczech to w Polsce sporo by to zmieniło

Zgadza się. A najlepsi są Ci co kupują auto za 50-70 tys zł a szkoda im 200-300 zł na dokładny przegląd w serwisie. :) Zabawni są też ludzie, którzy mając w ręku książkę serwisową myślą, że już przebieg wtedy jest na bank taki jak podany i nawet nie myślą o podjechaniu do ASO na potwierdzenie wpisów. :) No a wszystko już przebijają tacy, którzy używają stwierdzenia "wyszukałem super okazję" i pędzą z kasą, kupują nie sprawdzając nic bo jeszcze ktoś ich wyprzedzi. A gdzie "wyszukali" tę sekretną okazję.. no na allegro, gdzie ma dostęp cała Polska. No spryciarze kurcze.. :D

Opublikowano

E61user, maly przebieg to jest +/- 40kkm rocznie biorac auta sprowadzane, w polsce jezdzimy z reguly mniej, ksiazki servisowe zazwyczaj klamia tylko w polsce, na zachodzie ta metoda nie jest zauwazalna i dokuczliwa, w przypadku tego typu auta warto byloby poszukac egzemplarza wlasnie z ksiazka, jesli auto ma 200kkm to nie ma zadnego problemu bo to nie jest jakies zagrozenie a bez trudu znajde auto ze 100kkm duzo bardziej zniszczone od innego z 250kkm, ja gdybym nie znal historii auta oraz stanu technicznego zwyczajnie bym go nie kupil bo bym sie bal :wink:

na pocieszenie ci powiem, ze wiekszosc kupujacych 3-5letnich E60 na dzien dobry jak jada na przeglad sprawdzajacy maja dokladki 10-20kpln, ja wiedzialem co kupuje co potwierdzil serwis BMW i mialem tylko 6tys zl dokladki+ drugie 6tys na wlasne zyczenie zapobiegawczo np cos kolo 2,5tys (moze ciut mniej) olej w skrzyni czy inne rzeczy, ktore defakto niekoniecznie wymagaly wymian ale zrobilem to dla lepszego zasypiania wieczorem... jednak wszedzie wszyscy zgodnym chorem twierdza, ze zakup uzywki e60, ktore wyglada przewaznie na ideal wiaze sie z "drobnymi" wymianami roznych elementow i trzeba te kilkanascie tysiakow miec jeszcze pod reka zeby bylo wszystko na tip top i pasowala do pojazdu tresc znana nam z ogloszen "nie wymaga zadnego wkladu finansowego" :wink:

od siebie powiem, ze nie kupilbym auta z wloch a juz na pewno nie tak drogiego

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wiekszosc kupujacych 3-5letnich E60 na dzien dobry jak jada na przeglad sprawdzajacy maja dokladki 10-20kpln

A czemu tak jest? Bo jak się szuka na allegro układając auta cenami to potem są takie wyniki. :) Regularnie serwisowany samochód o przebiegu 100-120 tys km powinien być jak nowy i nie powinno się do niego nic dokładać, chyba że normalny, terminowy przegląd. Tylko, że te najtańsze z allegro, to 100-120 tys km widziały rok, góra dwa po tym jak wyjechały z salonu. :) Drugą młodość wtłoczył do nich dopiero zdolny Polak z komputerkiem i drugi zdolny z pieczątkami. :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zawsze jest coś za coś tyle, przeważnie albo płacisz od razu albo po zakupie