Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam E39 528 1995r.

Mam problem z klimatronikiem. Słychac za nim tak jakby bzyczenie. Dzieje się to jak auto jest odpalone i zgaszone. Jest tak od tygodnia. Caly czas to slychac. Boje się że to może byc zwarcie i mi deskę rozdzielczą spali. Może się ktoś z was spotkał z czymś takim. Z góry dziękuje za odpowiedzi. :D

Opublikowano
A u mnie brzęczy cały czas i wykańcza akumulator, musze wyciągac 9 bezpiecznik ze schowka na noc :( Niewiem już co robic żaden elektronik nie potrafi tego naprawic, każdy mi mówi że te modele tak mają.
Opublikowano
to bzyczenie to wiatraczek od klimatronika.Tez mialem ten problem sam naprawilem poprostu wyjolem klimatronik odkurzaczem wyciagnolem syf i do tej pory nie slychac.to raczej takie prykanie nie bzyczenie.
  • 10 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odświeżę temat, u mnie przy odpalaniu auta na dużym mrozie rano, po włączeniu zapłonu słychać takie dziwne rzężenie, tak jakby jakaś pompka kończyła żywot, czy coś.

Dochodzi to gdzieś zza panelu klimatronika, albo kapkę wyżej zza kratek nawiewu.

Z autem nic się nie dzieje, wszystko chodzi normalnie.

Potem przy każdym odpalaniu nie słychać tego dźwięku, dopiero jak samochód przestoi całą noc.

Co to może być, czy to normalne??

Nie chce nic rozkręcać, bo wszystko chodzi ok, ale boje się że może coś już padać.

Miał ktoś podobny przypadek??

Opublikowano
prawdopodobnie będzie to dźwięk pracy klap sterujących biegiem powietrza z nagrzewnicy. Pewnie można by było coś wyczyścić przesmarować, ale podejrzewam że więcej grzebania niż to warte, chociaż u mnie ten dźwięk pojawia się przy porządnym wychłodzeniu auta wiec może to normalne w końcu co by nie było to na zimno ma ciężej pracować.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak przypuszczałem, ale pewności nie mam.

Po uruchomieniu samochodu przy przestawianiu klimatronika ten dźwięk już nie występuje, tylko na 2-3 sekundy po włączeniu zapłonu.

Opublikowano
Też tak mam i się tym kompletnie nie przejmuje i Tobie też tak radze, szkoda nerwów. Mieszkam w UK i zmienność temperatur (-10/+10) ostatnio dość częsta, a te dźwięki są obecne tylko przy niższych temp. No chyba że nie masz co robić z pieniędzmi i wolnym czasem to rozkręcaj, analizuj i szukaj źródła. Pozdrawiam.
Opublikowano

Też tak mam i też nad jeżykiem się zastanawiałem, bo o aq się bałem. Niepotrzebnie - samochód pali od pierwszego nawet po dłuższym postoju, a to bzyczenie to (podobno) przewietrzanie samochodu. Działa kilka minut po wyłączeniu silnika i włącza się po naciśnięciu kluczyka przy otwieraniu drzwi.

Podsumowując: ponoć tak ma być, a w niczym to nie przeszkadza.

PS. Zobacz na mrozie, czy nie masz na przedniej szybie dwie mniej zmrożone plamy. Ponoć to też przez przewietrzanie jest...

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!