Skocz do zawartości

dziwny objaw

harrikson1

Rekomendowane odpowiedzi

witam moje bmw e36 320 stalo 3 tygodnie nie jezdzone tylko wieczorami odpalane,niestety przyszly mrozy i wywalilo aku i nie zapalila,naładowalem aku i niestety nie zapaliła prubowałem zapalic ja pare razy niestety nie zapalila wczoraj ja wziolem do mechanika na ciepły garaz i postała cała noc zmienilismy filtr paliwa i pare wezykow i zapalila,niestety faluja obroty niesamowicie.niedawno byl wymieniany przepływomierz i sonda lambda,moze mial ktos taki przypadek co tym razem szlag trafił.w piatek jade na kompa okaze sie ale moze jakies wasze sugestie,pozdro

• Zasłużeni forumowicze
na 99% nic sie nie stalo. zrobiles chcąc - nie chcąc reset kompa - DME i dlatego faluje, przejedź się nim gdzieś, jakieś 2-3 kilo, płynnie dodając gazu na wszystkich biegach, tak spokojnie a później agresywnie i pomoże,

co do falowania obrotów jeśli tylko na wolnych to warto sprawdzić silnik krokowy

czy tez regulator biegu jałowego

możliwe że woda skraplała się nie tam gdzie powinna

najepiej wyciągnąć i na noc do benzyny albo popsikać WD40 w środku

to powinno na jakiś czas go zaspokoić

co do falowania obrotów jeśli tylko na wolnych to warto sprawdzić silnik krokowy

czy tez regulator biegu jałowego

możliwe że woda skraplała się nie tam gdzie powinna

najepiej wyciągnąć i na noc do benzyny albo popsikać WD40 w środku

to powinno na jakiś czas go zaspokoić

A czy przypadkiem silniczek krokowy i regulator biegu jałowego to nie to samo :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Kolego napisałem że tam jest zawór powietra dodatkowego(zapomniałem dodać słowa lub)regulator biegu jałowego(jak kto zwał).W m 50 nie było i nie ma silniczków krokowych.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze

Szkoda się normalnie rozpisywać.Masz tu link część nr 6 i przeczytaj co tam pisze.Silnik krokowy działa na całkiem innej zasadzie.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=13_0381&hg=13&fg=15

• Zasłużeni forumowicze
Zgadza się,ale jak żaczynamy się zagłębiać co jest w czym to należy sprawe wyjaśnić by nie było wątpliwości.Dodam że silniki diesla nic takiego nie posiadają(nie mają nawet przepustnic)siedzi tam nastawnik pompy i obroty są regulowane tylko i wyłącznie dawką paliwa.Ja tu nie chce nić wytykać,wszytkiego nie wiem ale jak wiem to staram się tym podzielić ,może się komuś przyda. :8) :wink:

panowie doceniem wasza pomoc ale problem jak narazie nie ustapil obroty faluja jak falowaly i na benzynie i na gazie,dodam ze przeplywka dobra i sonda lambda noweczka i tez sprawna.od momentu tych mrozow auto nie bylo jezdzone i przymarzla jak ja odpalilem faluja obroty,pozdro

dobra lukaj odme

najlepiej abyś sprawdził zcy nie łapie lewego powietrza.

łączenia do tego "regulatora" czy też krokowca. wejście od niego do kolektora

być może odma jest zatkana przymarznięta.

dowiesz się jak zdejmiesz pokrywę zaworów i pod nią jest taka płytka z kanalikiem w środku gdzie to powietrze a raczej ciśnienie czy tez gazy uchodzą ze skrzyni korbowej

"odma" - cała od początku do końca.

jak masz silnik to z przodu tam gdzie szyba jest zobacz czy uszczelka z tyłu nie pierdy kła może łapać powietrze.

dokładnie przepustnicę zobacz

reasumując:

1. łączenie zaraz za przepływką

2. uszczelka pokrywy zaworów

3. łączenia na gumach

4. wszystko obok krokowca

5. STAN PŁYNU W ZBIORNIKU WYRÓWNAWCZYM!!! I HAMULCOWY!!! NIECH KTO ZAPYTA PO CO >>>BAN :mad2: :mad2:

6. sprawdź czujnik temperatury cieczy chłodzącej

7. uszczelki kolektora ssącego

wtedy zobaczymy co dalej

witam bylem na kompie i juz pisze co jest,a wiec blędy wyskoczyly takie,bledy wtryskow i blad sondy lambda.a wiec wtryski usunieto błedy a lambdy nie jest sztywna dodam ze miesiac temu wymieniana i dodam ze to uniwersalna.juz dzis wiem ze to szlam i trzeba kupowac orginaly,dzieki za pomoc ,pozdro