Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moze ktos mi powiedziec co moze byc przyczyna takiej usterki? Mam e39 2.8 z 96 roku silnik M52. Wskaźnik temperatury cieczy chłodzacej od samego poczatku wskakuje na czerone pole nawet przy maxymalnych mrozach po nocy w momencie włączenia zapłonu."silnik nie pracuje" podczas pracy to samo...z tym ze silnik zachowuje odpowiednia temp.sprawdziłem na kompie. Wymieniłem czujnik...zegary sprawdził mi magik od regeneracji wyswietlaczy. Wychylają się normalnie. Jak zamontowałem zegary od anglika przy tym samym czujniku przy włączeniu zapłonu zegary pokazywały właściwa temperaturę wody i po chwili leciały na czerone pole. wie ktos o co chodzi?

druga sprawa...przy angielskich zegarach wyświetlacz pokazywał właściwa temperaturę zewnętrzna,a na orginalnych jest -40'C

Opublikowano

Wiec jako ze nikt nie wie... Zatem musze odpowiedziec sobie sam. Zmieniłem uszkodzone zegary na takie z mojego rocznika i modelu itp ...generalnie na takie same i okazało sie ze wszystko działa jak należy. Wniosek z tego taki ... Nigdy nie wkładaj zegarów do BMW E39 bez doczepianego modułu do samochodu którego wiązka tego wymaga...(spotka Cie rozczarowanie) ponieważ po zamontowaniu zegarów bez modułu, wskaznik temperatury płynu chłodniczego nie bedzie działać ,obrotomierz nie ruszy z miejsca. Oto i cała diagnoza...Mam nadzieje ze te informacje komus sie przydadza na przyszłosc.

Czasem trzeba sprawdzić wszystkie warianty,zanim wymienisz czujnik temperatury. I nie koniecznie będzie to przyczyna usterki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dokładną przyczyną jest brak / nieprawidłowa komunikacja pomiędzy DME a IKE. Sterowniki MS42/MS43 (silnik M52TU /M54) przesyła dane do IKE nie w formie dyskretnej jak w E30/E36 (czujnik temp. podpięty pod IKE, a obroty wysyłane jako sygnał 0-5 o zmiennej częstości), a w przetworzonej.

Być może zegrary które miałeś nie umiały odczytać parametrów z IKE lub po prostu były uszkodzone (w sensie zrywały komunikacje).