Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nadzieje ze nie narażę się tym postem nikomu ale nie mogłem znaleźć nic o podobnej tematyce.

Chciałbym się do "Was" zwrócić z wielką prośbą.

Zakochałem się w modelu e39 kiedy byłem jeszcze nastolatkiem, dokładnie M5 który mój znajomy zmieniał je jak rękawiczki :D

Niesamowite wrażenia,dźwięk,prędkość.

Na razie nie mam funduszy na zakup M5 dlatego skłaniam się ku 540i z manualną skrzynią biegów.

I tu pojawia się moja prośba.

Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie 540stki.

Najistotniejsze rzeczy(ewentualne mankamenty) które należy wziąć pod lupę.

I czy warto kupować 540 w gazie?

Za wszystkie posty na temat bardzo dziękuje :)

http://farm8.staticflickr.com/7143/6826155841_0459a462fa.jpg
  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:search:

Poszukaj. Tematow o zakupie sie roi. To sa standardowe pytania na ktorych odpowiedzi tu jest pelno.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

niestety nie znalazłem w pełni satyfakcjonującej mnie informacji.

wiekszość ludzi piszę juz o usterkach a nie o tym na co nalezy zwrocić uwagę

Czy ktoś może mi udzielić informacji na temat tego egzemplarza?

podstawowe znam, rozmowa tel. z sprzedającym.ale moze cos czego sprzedający mi nie powie :)

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11267618

Opublikowano
Na to wszystko co przy zakupie każdego innego autka. Sprawdź stan licznika na kompie, większość jest kręconych. Nie przejmuj się przebiegiem rzędu 400 000 - to nawet nie jest połowa możliwości silnika. Steptronik, to prawie gwarancja niezarżniętego silnika, więc nie stawiaj tylko na manual.

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano

dzięki :)

wiem na jakie rzeczy zwracać uwagę przy kupnie auta, ale chodzi mi własnie o punkty zapalne konstrukcji 540i.

Opublikowano
W moim przypadku visco, elektryka i czujniki...chyba ze 3 nie działały, ale to pewnie kwestia obchodzenia się z autkiem przez konkretnego kierowcę.

Pozdrawiam

Jacek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Troche zaniedbana. Jak chcesz kupic ladna 540iA przed liftem to poszukaj mojego postu - moj kolega sprzedawal w stanie idealnym.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
zupelnie niewiem ile w polsce stoja takie bmki,ale ta z cena wydaje sie atrakcyjna,zwlaszcza ze tu sprzedana,a to tu sie liczy to auto bardzo wiarygodne,tak tylko spojrzalem jak te auta stoja ale na wiecej niepatrzylem,pozdrawiamhttp://www.blocket.se/stockholm/Bmw_540_Individual_full_utrustad_top_skick_25637072.htm?ca=23_11&w=3
Opublikowano
Przód w tym aucie napewno robiony mimo kiepskich zdjec widac złe spasowania tylne i boczne migacze pomaranczowe a przednie białe dobrze mu sie przyjzyj zeby nie wpakowac sie na mine
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
zupelnie niewiem ile w polsce stoja takie bmki

Za swoją dałem dwie dychy...do tego trzeba doliczyć parę złociszy na płyny i części.

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano
Przód w tym aucie napewno robiony mimo kiepskich zdjec widac złe spasowania tylne i boczne migacze pomaranczowe a przednie białe dobrze mu sie przyjzyj zeby nie wpakowac sie na mine
ja wzialem pierwsza tansza oferte niemialem zamiaru nikomu polecac,migacze faktycznie to ma po liftowe,musial zmieniac ,to i tak b.niska cena,jak na ten rynek,i samochod tu sprzedany co zawsze podnosi cene
Opublikowano
sprzedawca nie ukrywa że auto miało kolizję, drzwi kierowcy oraz lewy błotnik
Opublikowano
nic nienapisal o jakiejs kolizji :shock: niewiem gdzie to wyczytales moze wyslal ci wiecej zdjec?ale jest kilka takich 540tek ale ta wydaje sie najbardziej atrakcyjna w stosunku do ceny,a jezeli mial cos robione w servisie to bedzie zapisane niewiem jak w ta cena ma sie do niemiec ale chyba tez jest niska,zwazywszy ze samochod niejest od jakiegos handlarza w ciemnym kolorze i ma wazny przeglad a reszta to oczywiscie szczescie jak we wszystkich autach
Opublikowano

o kolizji dowiedziałem się przez telefon rozmawijąc z sprzedającym,

sprzedający nie jest handlarzem, auto ma juz ładne pare lat i cały czas jest użytkowane.

Opublikowano

A mi sie jeszcze nie podoba spasowanie prawych drzwi przednich mimo kiepskiej jakosci zdjęć widac to wiec przyjzyj sie autu dokładnie czesto sprzedajacy mówi o jakis niegroznie malowanych elementach dla zmniejszenia czujnosci kupujacego :idea:

Opublikowano
ma wazny przeglad

tym bym się nie sugerował. Ważny przegląd ma prawie każdy złom jeżdżący po kraju

roznie bywa ale jak bys znal tutejsze warunki zmienilbys zdanie tu przeglad wyglada inaczej niz w polsce,i napewno zloma niepuszcza,naprawde jest rygorystycznie i za flaszke nieda rady choc fuxy sie zdarzaja ale nieslyszalem

Opublikowano
ma wazny przeglad

tym bym się nie sugerował. Ważny przegląd ma prawie każdy złom jeżdżący po kraju

roznie bywa ale jak bys znal tutejsze warunki zmienilbys zdanie tu przeglad wyglada inaczej niz w polsce,i napewno zloma niepuszcza,naprawde jest rygorystycznie i za flaszke nieda rady choc fuxy sie zdarzaja ale nieslyszalem

moze i prawda, że to głównie u nas taki burdel jest z przeglądami i wsadzanie 50zł w dowód podawany diagnoście

Opublikowano

co do przegladów to kumpel pojechał na taką stację bez ręcznego (zerwana linka) 20zł do reki i pieczatka w dowodzie sie znalazła.

Polska to kraj cwaniaczków. To zagadnienie na innego rodzaju temat ogólny :)

Chce przypomnieć jednak temat przewodni.

Proszę o pomoc osoby ktore mialy szanse wybierac swoją 540stkę na co zwracali uwagę przy zakupie, moze uslyszeli od znajomych jakies porady.

Tego typu rzeczy mnie interesują :)

Opublikowano

Moim zdaniem nie należy się kierować tym że auto ma jakiś malowany element. Wielu z Nas tutaj twierdzi że od razu dyskwalifikacja auta. Zgadza się, ale jeśli te auto mam mieć 2,3 czy 5 lat. Jesli ktoś szuka auta ponad 10 letniego to to że kiedys gdzieś było puknięte nie musi oznaczać dyskwalifikacji. Ja przy zakupie od razu wiedziałem że jest malowana maska, błotnik, drzwi, ale co z tego jeśli jest to ładnie zrobione, auto prowadzi się, hamuje itp rewelacyjnie. Wiadomo, każdy się boi że mógł być nie wiadomo jaki dzwon dlatego jest malowane, ale mogło być też jakieś otarcie, lekkie wgniecenie.

Jak ja kupowałem to przeczytałem chyba wszystko na temat V8, na co zwracać uwagę, jest tego trochę tutaj czy na podobnych stronach.

Po umieszczeniu linku do ogłoszenia w dziale o opiniach dostałem pewną odpowiedź, prosta ale dobra :)

"Wazne żeby sie nie grzała , Vanos nie hałasował i żeby równo trzymała obroty"

Opublikowano

Takich odpowiedzi oczekuje :)

Jestem wręcz opentany magią BMW e39!Muszę ją mieć, wyłącznie z V8! Trudno mi zachować trzeżwe myślenie kiedy widze kolejny egzemplarz ktory mogłbym nabyć! Dałem sobie czas do czerwca'10 z pełną analizą tematu.

Całe szczeście ze moj ojciec jest mechanikiem i ma własny warsztat a oprocz tego przygotowywał M5 SILVERSTONE które brało udział w Toyo Drift Cup i zna się na e39.

Same plusy, nic tylko kupowac:)

Opublikowano
Polska to kraj cwaniaczków. To zagadnienie na innego rodzaju temat ogólny :)

Bluźnisz chłopie...pewnie dlatego, że Polska to kraj cwaniaczków większość aut z Niemiec ma kręcone liczniki :mad2:

Pozdrawiam

Jacek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jestem wręcz opentany magią BMW e39!Muszę ją mieć, wyłącznie z V8! Trudno mi zachować trzeżwe myślenie kiedy widze kolejny egzemplarz ktory mogłbym nabyć! Dałem sobie czas do czerwca'10 z pełną analizą tematu.

Całe szczeście ze moj ojciec jest mechanikiem i ma własny warsztat a oprocz tego przygotowywał M5 SILVERSTONE które brało udział w Toyo Drift Cup i zna się na e39.

Same plusy, nic tylko kupowac:)

V8 nie powinien brac oleju - to jest sprawa nr1. Powinien odpalac po czterech cyklach krecenia rozrusznikiem (dobrze slyszalne, mozna sie latwo doliczyc). Bardzo fajnie jak mialbys jazde probna danym autkiem gdy jest zimno. Wtedy delikatnie pedal gazu i na wolnych obrotach, przyspieszajac wolno probujesz wyczuc jak przeklada na 2 na zimnej skrzyni (temperature sprawdz testem 7 czy nie byl wczesniej rozgrzany). Jesli szarpie to automatycznie pytasz o olej w skrzyni. BARDZO oplaca sie posiadac kabelek od nerwus'a wraz z jakims nieduzym laptopem - bardzo duzo cennych informacji moze ci to dac. Gdy auto sie rozgrzeje do 90-100*C mozesz zaczac cisnac. Proponuje test wydajnosciowy skrzyni na D (nie na S, bo na S masz wyzsze cisnienie oleju w skrzyni i moze ci lepiej przekladac), gaz do dechy, ale bez kickdowna (podczas kickdowna przechodzi w tryb podobny do S). Tak sprawdzasz kolejne przelozenia biegow na 2, 3, 4. Na 5 raczej juz nie sprawdzisz, bo prawidlowo na 5 powinien przelozyc pomiedzy 230-240km/h. Przy 2000rpm na 5 biegu musi miec 120km/h na oponach 225x60x16R - jesli nie to znaczy ze ASB ma rozwalony/wyslizgany lock-up (tak jak ja aktualnie) i na kompie powinien sie pojawiac blad na konwerterze "too much slip". Naprawa tego u czlowieka, ktory na prawde wie o co chodzi w tych skrzyniach bedzie mnie kosztowala ok. 2000/2500PLN. Jak juz bedzie cieply, mozesz sobie sprawdzic jak sie zachowuje po delikatnym wcisnieciu gazu na N lub P (luzie). Doslownie 2-5%. U mnie na przyklad nie utrzymasz go na obrotach 1000RPM. Nie wiadomo dlaczego, trzymajac tak delikatnie gaz wskazowka plywa od 600-1100. Mam tak od poczatku - wazne w tym tescie jest, aby nie zgasl, ani nie schodzil ponizej 600RPM. U mnie to nie postepuje, ale jesli komus gasnie to cos jest nie tak. Po silniku i ASB przeszedlbym do sprawdzania kosztownej elektorniki (najwiecej jest tego w bagazniku). NAVI, TV, zmieniarka, radio (jesli nie bedziesz mial DSP to znaczy, ze bedziesz mial radio Beckera BM54 - oplaca sie sprawdzic czy graja wszystkie glosniki, bo to jest jeden z najawaryjniejszych elementow w tym aucie), PDC najlepiej podejsc do kazdego czujnika sprawdzic czy wtedy w aucie piszczy oraz przysluchac sie czy czujnik cyka, sprawdz czy lusterka sie ruszaja, zwijaja, ogrzewaja, czy dach dziala tak jak powinien i szyby - przekazniki nie sa kosztowne, ale jesli walniete sa kable, to trzeba rozbierac tapicerke . Navi 16x9 po wcisnieciu prawego gornego przycisku powinna zjechac i pokazac ci wejscie na kasete. Sprawdz w monitorze kontrast i brighnes - jesli sa na maxa i obraz wciaz nie jest zbyt jasny - bedzie cie czekal wydatek. Mozesz sprawdzic czy fotel sie rusza we wszystkie strony, kierownica i pamiec (dotyczy lusterek, kierownicy i foteli) - modul komfortu kosztuje sporo.

aaa, jesli ktos pisze "PELNA WERSJA" to w 99% przypadkach nie wie co pisze. Tutaj masz panel poliftowej PELNEJ WERSJI M5 http://tomaszewicz.com.pl/bmw540/m5.jpg . 540 w pelnej wersji po liftowej nie bedzie mialo tylko przycisku SPORT. Oprocz tego 540 mozna znalezc z DVD, ktore znajdowalo sie fabrycznie w dachu, z monitorami w zaglowkach, ale takiego e39 jeszcze nie widzialem. Sa jeszcze 540iA P - wersja secuirty (pancerna). Nigdy jej nie widzilem.

Jak sobie o czyms przypomne to napisze. Bardzo duzo informacji o 540i znajdziesz tutaj: viewtopic.php?f=72&t=101866

Jak ktos jeszcze mi napisze, ze szuka 540 i prosi o pomoc, bo nic nie moze znalezc, to zabije :mad2:

Apropos, po co szukasz 540, skoro ojciec przygotowal ci M5?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
no mcmt widze ze odrobiłes lekcje choc to chyba nie tylko a własnej autopsji ale i tak :cool2:
Opublikowano
Tak się składa,że chyba będę sprzedawać swoją e39 540ia sedan rok 1999 przebieg 205tys, 2008-11 sprowadzona ze Szwajcarii,jeden włściciel niepalone,indyvidual,czarne skóry + obszycie drzwi i tunelu,rolety,kierownica m,pełna elektryka foteli,navi-tv 4:3,kolor srebrny,stan taki,że można zesrać się ze szczęścia :lol: cena 30tys,ale nic pewnego jeszcze.