Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wentylator ledwo dmuchał więc wymieniłem filtr przeciwpyłkowy - HORROR !!!

W tym momencie z sentymentem wspominam 406, gdzie wymiana trwała 30 sekund :wink:

Akurat w tym przypadku inżynierowie BMW się nie popisali :cry2:

Nie dość, że trzeba rozebrać co najmniej 5 elementów to jeszcze bez przedłużanego klucza typu torx 15 czy 20 ani rusz :oops:

Poprzednim razem (jakieś 17 tys km temu) wymontowałem schowek, tym razem chciałem oszczędzić na czasie i w rezultacie cała operacja trwała jeszcze dłużej :mad2: no ale teraz w kabinie mam małe tornado :mrgreen:

Co ile kilometrów wymieniacie filtr i czy waszym zdaniem jakość filtra ma wpływ na częstotliwość wymian ? Ja zamontowałem filtrona...

Opublikowano
W naszych warunkach to wymiana powinna sie odbywac co 10 tys. km. Mysle, ze zamienniki nie roznia sie duzo od oryginalow. Ja tez kupuje zamienniki. NIe widac roznicy wiec po co przeplacac. A wymiana filtra to nie taka straszna rzecz. Jesli bmw zrobilo ja tak gleboko tzn. , ze mieli konkretny powod. Pamietaj, oni nic nie robia bez sensu.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Nie twierdzę, że filtr pyłkowy w E32 umieszczony jest bez sensu, tylko, że trzeba mieć dużo cierpliwości aby go wymienić w warunach domowych.

Mnie się to udało już 2 razy :cool2:

Bez sensu jest montowany filtr w scorpio czy mondeo - wymiana wymaga demontażu wycieraczek i plastików podszybia - niefachowy montaż często kończy się pęknięciem szyby przedniej :duh:

Opublikowano
Slyszalem od znajomych ze wszystkie filtry tej firmy Filtron czy jakos tak sa strasznie slabej jakosci, ale nie wiem jak to jest, moze zalezy to od losu, chociaz jak wspomnialem wczesniej duzo osob odradzalo mi ta firme, i mechanicy i uzytkownicy...