Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W serwisie BMW dowiedziałem się iż awaria kolektora ssącego może prowadzić do uszkodzenia silnika o koszcie około 25.000 PLN.

Koszt wymiany samego kolektora też jest dosyć wysoki 1.9000 + usługa.

Pytanie jak często należy wymieniać ten kolektor. Z tego co wiem to co 100.000 km.

Prośba o opinie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W kolektorze ssącym są super klapki , które lubią sobie wpadać do silnika :mad2: , problem powszechnie znany wśród właścicieli e60 w dieslu i e46, klapka wpadając do silnika niszczy go doszczętnie
Pozdrawiam
Opublikowano
ale to dotyczy chyba silników 3.0d w silnikach 2.0d chyba nie ma takiego problemu?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ponoć problem klapek dotyczy zarówno 2 jak i 3 litorwych jednostek. Z tym że (a tu opinie są niejasne - polecam wątek na serii 5 o kolektorach) po zmianach po 2005r problem klapek niewystępuje już z tym nasileniem jak poprzednio.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wiadomo, że w serwisie nie zawsze powiedzą prawdę, ale u Smorawińskiego w Poznaniu pytałem wprost i gość mi wprost odpowiedział: w silnikach 3.0d taki problem był przed 2006r. Potem w zasadzie nie występował. Silniki 2.0 od początku nie posiadały takiego defektu...
Opublikowano

Sprawdzcie czy e90 2.0d na pewno ma klapki...Ostatnio sciagalem kolektor w celu wymiany swiec zarowych w 325d (3.0d) i klapek tam zadnych nie ma.

Wszystkie otwory do sterowania klapkami sa zaslepione (tak tlumaczyl mi mechanik).

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Włącze się do temtu. E91 2.0d 2005 rok klapki w kolektorze ssącym NAPEWNO MA! SAM OSOBIŚCIE SPRAWDZIŁEM. Może wyższe roczniki nie mają, ale 2005 napewno ma.
Opublikowano
Nie rozumiem. Jak 2005 rok to nie jest e91? Posiadam e91 z 2005 roku wiec chyba wiem co mam i silnik 2.0d posiada klapki w kolektorze.
Opublikowano
Niechce sie spierać ale wydaje mi się ze 2005 rok to jest E90, a E91 to jest dopiero po liftingu który nie był w 2005 roku.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

Korzystając z okazji... Lifting modelu e90/91 był w 2009 roku, prawda? To ta wersja z ostrzejszymi światłami z tyłu i "uśmiechniętym" zderzakiem (w przeciwieństwie do "smutnego" sprzed liftu. Uśmiechnięty/smutny odnosi się do zagłębienia do halogenów :-)

Swoją drogą - skąd skrót LCI pochodzi? I czy jest on faktycznie stosowane zawsze przy liftach w BMW? TX. Ciekawe to :)

Opublikowano
Wiecie co a ja Wam powiem, że z tym liftem to tak średnio... niby ostre krawędzie i przetłoczenia a zderzaki okrągłe, średnio to wygląda :roll:
Opublikowano
KoKoS, eXiDe: jak na razie to się nie doedukowaliśmy :-)... Na razie mamy pytania i jednoosobowy wywód z autopoprawkami :-). Czekam na kogoś kto to zweryfikuje i wyprostuje, hehe.
Opublikowano

Według mnie liftingu wyszedł. Szczególnie przód jest ładny. Ale to wiadomo znowu tylko kosmetyka.

Jak ktoś ma przed liftem ale z m-pakietem to nie ma takiej różnicy natomiast miedzy seriami wydaje mi się ze jest. Ale to rzecz gustu...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Korzystając z okazji... Lifting modelu e90/91 był w 2009 roku, prawda? To ta wersja z ostrzejszymi światłami z tyłu i "uśmiechniętym" zderzakiem (w przeciwieństwie do "smutnego" sprzed liftu. Uśmiechnięty/smutny odnosi się do zagłębienia do halogenów :-)

Swoją drogą - skąd skrót LCI pochodzi? I czy jest on faktycznie stosowane zawsze przy liftach w BMW? TX. Ciekawe to :)

Skrót LCI pochodzi z angielskiego od Life Cycle Impulse. Lifting E90/E91 był od roku modelowego 2009 (w rzeczywistości auta po liftingu wychodziły od października 2008)