Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj w nocy zdarzyła mi się przykra rzecz.

Otóż złodzieje włamali mi się do auta, skradli ekran do nawigacji professional, nawigację, dvd z centrum multimedialnym (twardy dysk), panel sterowania klimatyzacją, dodatkowo skroili mi dwie przednie lampy biksenony.

Normalnie porażka na maxa. Wleźli do garażu pod blokiem (wielostanowiskowy) i skroili mi całą elektronikę.

Do auta dostali się rozwiercając dziurę w zamku. Na szczęście zbytnio samochodu nie poniszczyli - generalnie mistrzoswka robota bo wzięli co chcieli nie uszkadzając niczego - musieli dobrze się znać co i jak wykręcać żeby nie za wiele popsuć.

Auto w zasadzie nowe ( lekko ponad półroczne). Gwarancyjnie pojechało do serwisu BMW. Naprawa z AC.

Czy ktoś z Was przerabiał w podobnej sytuacji auto zastępcze? Mam z tym problem gdyż sama naprawa to w zasadzie kilka godzin żeby spowrotem zamontować skradzione elementy, ale niestety ten sprzęt w większości będzie musiał dotrzeć z Niemiec i w serwisie delikatnie szacowali że potrwa to conajmniej 3 tygodnie, natomiast Assistance podstawia auto na czas naprawy wyliczony z kalkulacji ( u mnie kilka godzin) nie wnikając jak długo potrwa oczekiwanie na części.

Pozdrawiam

ps. uważajcie na allegro, pewni zaniedługo pojawią się elementy skradzione z mojego auta.....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wspolczuje, az sie nie chce wierzyc... w tych garazach wielostanowiskowych rozne rzeczy sie dzieje, troche OT, ale wlasnie wczoraj sie zdenerwowalem, u mnie w takim garazu nie pozwalaja doladowac aku prostownikiem (bo zagrozenie p-poz)

jesli chodzi o assistance i samochod zastepczy, to tez to kiedys przerabialem - ich interesuje ile technologicznie trwa naprawa, czas oczekiwania na czesci jest niewazny

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

...a mi się udało w sumie dostać zastępcze na całe 9 dni.

Generalnie w serwisie twierdzą że tylko na czas technologiczny naprawy (bez czasu na oczekiwanie na części - wyliczone na podstawie czasu jaki mechanik będzie musiał poświęcić na fizyczną naprawę).

Zadzwoniłem jednak osobiście do Assistance i bez żadnych ceregieli otrzymałem autko na maksymalny czas jaki oni w ogóle dają auto czyli 9 dni.

wspolczuje, az sie nie chce wierzyc...

No mi też szczęka dosłownie gruchnęła jak to zobaczyłem.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jesli Twoje auto w wyniku szkody nie jest sprawne i nie można sie nim poruszac to przysługuje Ci auto zastępcze na czas naprawy i to bez znaczenia czy prowadzisz firme czy nie. Oczywiscie ubezpieczyciel może wciskać kit, ze jest inaczej i może sie upierać, ze istotny jest technologiczny czas naprawy czyli sam montaż uszkodzonego/skradzionego sprzętu. Nie jest to prawdą i jest to jak najbardziej bezprawne działąnia. Zachęcam do poczytania strony Rzecznika Ubezpieczonych i zawartych tam wyjaśnień, przytoczonych wuroków sądowych w podobnych sprawach itd.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chyba troche Ci sie pomylilo ze szkoda likwidowana z OC (sprawcy wypadku)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

musieli dobrze się znać co i jak wykręcać żeby nie za wiele popsuć.

Ja na miejscu ubezpieczyciela mocno bym sie przyjrzał tej sprawie zanim bym dał choćby złotówkę.

hej

Opublikowano

Ja na miejscu ubezpieczyciela mocno bym sie przyjrzał tej sprawie zanim bym dał choćby złotówkę.

hej

jeżeli nie ma dowodów na to że właściciel samochodu mógł sam sobie to po wyciągać to niestety nic nie mogą zrobić

Napewno była policja która zbierała odciski / zapachy

Fakt faktem złodziej nie przejmował by się czy wyciągnie ci coś bez uszkodzenia czy wytarga ci pół deski

Niestety jest to prawdą że garaże podziemne stały się ulubieńcami ostatnio . Co do BMW hmmm czy to kradną ? chyba tak ostatnio u mnie na osiedli słyszałem ze ukradli dwie e46 lecz nie chciało mi się wierzyć ale kolega do mnie dzwoni i mówi " gdybyś słyszał/widział o mojej czarnej e46 " i też pozbył się samochodu . Pare dni temu stałem na światłach 2 samochody przed moim radiowóz po dugiej stronie , po czym zapla się zielone a policja za mną i na granatach mnie złapali , Pan policjant rutynowa kontrola a pózniej zapytałem że dziwnie za mną nakręcili a policjant że krdzież BMW bardzo wzrosła i w tym tyg jest to numer 1. dlatego pozwoliliśmy sobie Pana samochód sprawdzić

E60 jeszcze 2009r ukraść bez klucza jest praktycznie nie możliwe , dlatego w tym modelu wzieli się na części Lampy sprzeda za 2-3 tys a kompletną navi za 4 więc na jednej takiej ma 7 tys za chwile strachu

Opublikowano

hej

jasne...chyba życzę Ci tego samego...

no comments

Opublikowano
E60 jeszcze 2009r ukraść bez klucza jest praktycznie nie możliwe

Tak tak pisze takie głupoty i ludzie nie będą aut zabezpieczali bo nie da się ukraść.

hej

Opublikowano

hej

no comments

Nie mieszkam w bloku to raz a dwa mam alarm w aucie który sie nie wyłącza rozwierceniem zamka w drzwiach.

hej

chyba że nie miałeś alarmu to sobie spoko dłubali

Opublikowano
wspolczuje, az sie nie chce wierzyc... w tych garazach wielostanowiskowych rozne rzeczy sie dzieje, troche OT, ale wlasnie wczoraj sie zdenerwowalem, u mnie w takim garazu nie pozwalaja doladowac aku prostownikiem (bo zagrozenie p-poz)
to może w rewanżu sprawdź kto łamie przepisy i z LPG wjeżdża do garażu :)

a co do kradzieży, przykra sprawa :/

Opublikowano

Tak tak pisze takie głupoty i ludzie nie będą aut zabezpieczali bo nie da się ukraść.

hej

Sory ale ja nie napisałem "ludzie nie zakładajcie zabezpieczeń bo nie kradną" jak ktoś chce niech sobie wsadzi i bombę pod fotel , tylko narazie e60 tym bardziej 2007---> praktycznie szanse są 0 aby ktoś ukradł takie auto , nie mając do niego klucza .

Szkoda TORA że oskarżasz osoby które nie znasz (mówie o unky ) .

Opublikowano
chyba troche Ci sie pomylilo ze szkoda likwidowana z OC (sprawcy wypadku)

fakt!, rozpdziłem sie troche za bardzo. Sytuacja, która opisałem dotyczy likwidacji szkody z OC. W przypadku AC obowiazują warunki umowy AC.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

hej

no comments

Nie mieszkam w bloku to raz a dwa mam alarm w aucie który sie nie wyłącza rozwierceniem zamka w drzwiach.

hej

chyba że nie miałeś alarmu to sobie spoko dłubali

Nie mam alarmu.

Teraz przy okazji likwidacji szkody zakładam alarm żeby bardziej utrudnić. No i do tego monitoring w garażu zakładam na własną rękę bo zanim wspólnota się do tego zabierze to pewnie już się stamtąd wyprowadzę.

By the way - jakie alarm byście mogli polecić? Fakt, ze wzg. na gwarancję musi być założony w ASO, ale może jest jakiś wybór? Wskazówki mile widziane.

Pozdrawiam

Opublikowano

hej

Sory ale ja nie napisałem "ludzie nie zakładajcie zabezpieczeń bo nie kradną" jak ktoś chce niech sobie wsadzi i bombę pod fotel , tylko narazie e60 tym bardziej 2007---> praktycznie szanse są 0 aby ktoś ukradł takie auto , nie mając do niego klucza .

Szkoda TORA że oskarżasz osoby które nie znasz (mówie o unky ) .

No właśnie drogi kolego podobno te bez kluczą idą szybciej niż te stare. A sama akcja zwinięcia e60 to nie dłużej niż kilka minut. Opierał bym się raczej na tych danych niż na opowiadaniu że bez kluczyka nie do ruszenia. Niestety prawda jest taka że ten super alarm wyłącza się wraz z przekręceniem zamka w drzwiach byle czym, tak samo pro zabezpieczona jest pewnie reszta auta , a nie kradli lub nie kradną tego z innego powodu bardziej prozaicznego niż się wszystkim pewnie może wydawać, po prostu nie ma na to zejścia lub jest bardzo małe!

Opublikowano

Nie mam alarmu.

Teraz przy okazji likwidacji szkody zakładam alarm żeby bardziej utrudnić. No i do tego monitoring w garażu zakładam na własną rękę bo zanim wspólnota się do tego zabierze to pewnie już się stamtąd wyprowadzę.

By the way - jakie alarm byście mogli polecić? Fakt, ze wzg. na gwarancję musi być założony w ASO, ale może jest jakiś wybór? Wskazówki mile widziane.

Pozdrawiam

To teraz bez alarmu AC dają?

hej

Opublikowano
muszą być 2 systemy przeciwkradzieżowe - nie musi być to typowy wyjec - może to być immobiliser który działa osobno od kluczykowego i kluczykowy jest traktowany jako jeden tych dwóch
Opublikowano

Mam dwa zabezpieczenia.

Standardowe i anty-kradzieżowe dodatkowe (nie odpalisz auta)

Ale nie mam alarmu jak już napisałem.

Opublikowano
Witam ! W mojej E60 z 2004 r jest fabryczny alarm i wydaje mi się że jest w każdej E60.Gdy zamknę centralny zamek pilotem w kluczyku alarm się uzbraja ,bo gdy przekręce zamek kluczykiem i otworzę drzwi auto wyje.