Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu nowy, przeszukałem posty na temat termostatu, jednak nie znalazłem informacji na temat kosztów związanych z jego wymianą.

Sam termostat już sobie załatwiłem, natomiast nie wiem ile warsztat może mnie skroić za wymianę.

Słyszałem a raczej czytałem, że wymiana termostatu nie jest taka prosta, sam koszt termostatu jest też o wiele droższy niż do innych samochodów.

Nie wiem czy prawdą jest to że trzeba się dość nagrzebać przy jego wymianie....

Pytanie zatem do Was, czy ktoś z Was wymieniał już termostat, jeśli tak to jaki tego koszt.

Ew. czy ktoś poleca jakiś dobry, a zarazem przystępny cenowo warsztat w którym taką usługę mi wykonają w pobliżu Tychów.

Pacjent to BMW 318 TI COMPACT.

Pozdrawiam.

Opublikowano
wymieniałem jakiś miesiąc temu i zapłaciłem 140zł z tym, że mechanik załatwiał termostat....a jeżeli już go masz to myślę, że około 50-60zł
Opublikowano

Wymieniałem sam, termostat Wahler kosztował 60zł w Intercarsie bez zniżek.

Niestety, robiłem to pierwszy raz i 1,5 litra płynu się wylało. Trzeba było dokupić.

Mechanik (mający wysokie ceny) chciał za wymianę 100zł.

Jak doliczysz dolany płyn przez mechanika, to wychodzi za samą robociznę już te 20 zł mniej.

Wg mnie nie jest to trudne, ale za pierwszym razem może coś pójść nie tak (po prostu trzeba dobrze spuścić płyn z bloku silnika, żeby się później nie wylewał)

http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Compact/Europe/318ti-M44/LHD/M/1996/january/browse/engine/waterpump_thermostat/

Opublikowano

Wymiana termostatu jest dosyć prosta a zwłaszcza w bmw, w oplu astrze musisz się dobierać do rozrządu żeby durny termostat wymienić.

Nie pamiętam jak jest w M42, u siebie w M44 musiałem odkręcić śmigiełko od visco, tunel i chyba tyle. Odkręcasz węże, odkręcasz termostat, dajesz nowy, obudowę lekko można pociągnąć sylikonem, skręcasz wszystko do kupy, odpowietrzasz i finito :) Od spodu do kanału wkładasz kolegę lub koleżankę i każesz łapać płyn do miski :D Na moje oko tak ze 50-60zł wymiana.

Opublikowano
Witam ja wymieniałem w maju 2009r za termostat dałem 170zł+30zł wymiana a mam silnik 1,8IS M44.Termostat kupiłem Verneta nr 6498.95J. Przed wymianą jak jechałem w trasie to wskaźnik ledwo pokazywał koniec niebieskiego pola,tylko jak jeździłem po mieście i zatrzymywałem sie na światłach to wskazówka na chwile podnosiła sie ledwo do połowy.Po wymianie mam święty spokój i wskazówka jest w pionie :D
Opublikowano
Witam ja wymieniałem w maju 2009r za termostat dałem 170zł+30zł wymiana a mam silnik 1,8IS M44.

1,9 :!: :evil: 90% ludzi mających ten silnik nie wie nawet jaka jest jego pojemność.

Opublikowano
w silnkach 4cylindrowych jest to banalnie proste.....czas wymiany ok. 20 minut....nigdy bym za to nie zapłacił.. :mad2:
Opublikowano
Witam ja wymieniałem w maju 2009r za termostat dałem 170zł+30zł wymiana a mam silnik 1,8IS M44.

1,9 :!: :evil: 90% ludzi mających ten silnik nie wie nawet jaka jest jego pojemność.

Przeciez nie napisal silnik 1.8 litra tylko 1.8IS i jest to oznaczenie bmw(nie widzialem nigdy oznaczenia 319-no chyba ze sie myle).I wiecej jest takich przypadkow. tak wiec wszystko jest prawidlowo ;)

U mnie tez na dniach trzeba bedzie wymienic termostat bo dzieje sie to co u wiekszosci :|

Opublikowano
Oznaczenie bmw jest to 318ti bądź 318is a nie 1.8is Jeśli ma się M42 to rozumie że można pisać 1.8is i jest to prawidłowe ale M44 nijak nie pasuje i co po niektórych może w błąd wprowadzić :)
Opublikowano
termostat okolo 120-140 zl wymiana 0zl. dwie srubki biezesz 8mm dlugosci okolo 4-5cm i wkrecas je w miejsca przeznaczone do tego na termostacie sam na nowym zoboczysz gdzie- wkrecasz je rownoczesnie 1 obrot pierwsza i 2 ieden obrot montujesz nowy termostat podlaczasz weza i lejesz plyn odpowietrzasz tyle gotowa. ja zamiast srob dalem sobie szpilki polecam i juz sie nie boisz ze urwiesz srubke
jedynakk
Opublikowano

To co mam napisać że mam 319IS. Napisałem że mam M44 a przecierz a wiemy jaki to silnik :) A ty sie odrazu oburzasz...

Opublikowano
w silnkach 4cylindrowych jest to banalnie proste.....czas wymiany ok. 20 minut....nigdy bym za to nie zapłacił.. :mad2:

:D , wiesz co, może i to nie jest skomplikowane ale jak się mieszka w 11p. bloku, to na parkingu wśród innych samochodów, przy minusowych temperaturach, pod gołym niebem, nawet Ty byś tego nie wymienił.

PS. za nowy termostat WAHLERA zapłaciłem 20zł (nie pytajcie skąd miałem taką cenę), za wymiane 50zł, btw. byłem przy gościu który mi to robił także widziałem gdzie i jak wkłada ręce.

Wydaje mi się że nie przepłaciłem i tych 50zł za wymianę nie żałuje.

Pozdro.