Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie mam takie może lekko laickie pytanie, ale dopiero zamierzam zacząć obracać się w dieslach i póki co zbieram wiedzę, za miesiąc mam zamiar czegoś szukać. Czytając wiele postów i rozmawiając z dieslowcami zacząłem dość mocno obawiać się jednego zagadnienia jakim jest turbina :) Oczywiście wiem, że usterek w aucie może być milion ale chciałbym zapytać o to czy istnieje jakiś sposób, po którym będę mógł wstępnie ocenić stan turbiny przy oględzinach? Jasna sprawa że przed zakupem autka udam się do aso, natomiast szkoda byłoby wydawać 400 czy 500 zł za dokładne badania kiedy można zobaczyć już na podwórku u sprzedającego że taka turbina wyzionie zaraz ducha. Jak sprawdzić auto z manualną skrzynią biegów podczas jazdy pod kątem turbiny (oczywista sprawa że jak w ogóle nie działa to słabo idzie) ew. jeszcze na postoju? Niedawno byłem kupować 320 150ps ale w automacie i tu miałem przynajmniej rozeznanie jak to powinno jeździć z tym silnikiem w tej opcji natomiast manualem nie jeździłem. Dzięki z góry za jakieś wskazówki i pozdrawiam,

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
jezeli miałes rozeznanie co do automatu 320 d to poradzisz sobie tez z manualem silnik chodzi tak samo turbina ta sama :mad2: a tak na powaznie to jak turbo jest w miare suche albo np nie myte to poprostu loteria mozesz podjechac pod dom i na drugi dzień kapa turbina nie żyje albo na trasie nie z pracy do domu tylko najczesciej wyjazd na wakacje np 600km od domu lub tp turbina albo jest dobra albo uszkodzona nie ocenisz czy padnie np jutro czy za 200km :nienie:
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
No właśnie to jest ten problem :( Jeżeli chodzi o przypadek, że sprzedający nie pozwoli panoszyć się pod maską to trudno, zmieniam sprzedającego :) Ja jeżeli zauważyłbym, że ktośjest poważnie zainteresowany autem i jest gotowy je zabrać dość szybko to nie miałbym nic przeciwko zajrzeniu do dolotu, to przecież nie rozebranie głowicy :) Co do tego oleju w dolocie, to też o tym wiem tylko tu kolejne pytanie, mam znajomego, któy kupił już ponad 1,5 roku temu e46 po fl i od początku miał trochę tego oleju tam naciapkane, do dziś jeździ autem b. sporo ilość jakby się nie zmienia, zawsze tam coś jest a auto jeździ b.dobrze, jak to jest? W jaki sposób sprawdzić luz na wirniku?
Opublikowano
Mam takie dodatkowe pytanie odnosnie turbo poniewaz jezdze z holandii do polski i tak sie zastanawiam co mozna zrobic oczywiscie po za dzwonieniem za laweta gdy padnie turbo na trasie??
Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano
wlasnie takich odpowiedzi sie obawialem:) a orientuje sie ktos moze ile mniejwiecej kosztuje turbinka do tego modelu(136 KM M47)?? nie koniecznie musi byc geretta.
Opublikowano
Mam takie dodatkowe pytanie odnosnie turbo poniewaz jezdze z holandii do polski i tak sie zastanawiam co mozna zrobic oczywiscie po za dzwonieniem za laweta gdy padnie turbo na trasie??

to moze przemysl jeszcze zakup jakiejs e46 z gazem zwłaszcza ze w Holandi gaz jest tani a ropa sam wiesz na kazdej stacji maja adaptery wiec z tankowaniem nie ma problemu albo jakies dobre ubezpieczenie jak sie boisz takiej sytuacji

Opublikowano
sytuacji sie obawiam ale stanowczo wole diesla niz kuchenke gazowa, osobiscie jestem przeciwnikiem gazowania samochodow chyba ze butle maja napis NOS a nie LPG:) A moze jakas informacja o cenie turbinki lub jakis link??
Opublikowano
na drodze jej i tak nie wymienisz do 530d ponad rok temu płaciłem ponad 2tyszeta za regeneracje ale autem teraz jezdzi znajomy i narazie nic sie nie dzieje(notabene stało mi sie to tak jak ty sie obawiasz na autobanie w DE troche pociągło po kieszeni)
Opublikowano
Z tego co widzialem to mozna wyrwac turbinke za 2000 po regeneracji badz za okolo 1000 na wymiane za stara orientujecie sie czy jest mozliwosc kupienia nowej do tego modelu ?? przed liftem??
Opublikowano
Wiem, że często posty dotyczą wyeksploatowanych egzemplarzy, że różne rzeczy się dzieją ale zaczynam się obawiać zakupu diesla powoli jak tak patrzę na okres ostatnich 3-4 miesięcy na forum....
Opublikowano
Taka prawda bo wiekszosc ropniakow zrobilo juz pare ladnych tysiecy ale mimo to sa ekonomiczniejsze jesli robisz duzo km a np ja robie okolo 30000 rocznie i wole zainwestowac w doprowadzenie do idealnego stanu mojego nie bitego bmw:) a takich jest naprawde malo.
Opublikowano
sytuacji sie obawiam ale stanowczo wole diesla niz kuchenke gazowa, osobiscie jestem przeciwnikiem gazowania samochodow chyba ze butle maja napis NOS a nie LPG:) A moze jakas informacja o cenie turbinki lub jakis link??

Ha ha to mnie teraz kolego rozbawiłes. Ja sam nie posiadam gazu ale powiedz mi w czym to lepszy ropniak od lpg? Nie oszukujmy sie i tu i tu ludzie szukaja oszczednosci i chca tania jezdzić, idac twoim tokiem rozumowania to ja powiem gaz do kuchenek ropa do traktora a benzyna do auta.... :lol:

Opublikowano

Ha ha to mnie teraz kolego rozbawiłes. Ja sam nie posiadam gazu ale powiedz mi w czym to lepszy ropniak od lpg? Nie oszukujmy sie i tu i tu ludzie szukaja oszczednosci i chca tania jezdzić, idac twoim tokiem rozumowania to ja powiem gaz do kuchenek ropa do traktora a benzyna do auta.... :lol:

Niewiem czy jechales kiedys na dulgiej trasie na gazie np 1500 km (holandia - polska jak wczesniej juz wspomnialem)w jedna strone to wyglada tak minimum 6 tankowan gazu gdzie minimum spedzasz na kazdym postoju okolo 20 minut w kolejce badz szukaniu stacji z lpg i tu juz tracisz minimalnie 2 godziny czasu na bezsensownym poszukiwaniu lpg na calej trasie i to przy duzym szczesciu bo jezdzilem gazownikiem i zamiast jechac 12 godzin jechalem 16, przy benzynie odchodzi fakt tankowan ale spalanie prawie dwa razy wieksze od ropniaka wiec rezultat jest naprawde prosty gdy tankuje mojego diesela 2 razy na calej trasie i jeszcze jezdze po polscetak wiec tylko ropa jest po miedzy jednym a drugim. Po za tym zalozysz gaz i masz do wyboru tankowac czesciej i zaoszczedzic miejsce w bagazniku badz tankowac troszke mniej i miec wszystkie toboly na tylnim siedzeniu. Ja z racji calej tej logiki wybralem dizelka bo jest najbardziej odpowiedni do mojego trybu uzytkowania samochodu.

Opublikowano
Oszczędność z 320d wychodzi na długich trasach, a nie podczas kręcenia się po mieście...

dziekuje za poparcie :cool2:

Opublikowano

ok panowie widze ze powinnismy zmienic temat na gaz benzyna czy ropa co jest lepsze:)

ponownie zapytam jak mozna sprawdzic turbinke czjeszcze podziala po za wyciekami?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie może wydawać żadnych odgłosów, jakiekolwiek miałczenie itp, dyskwalifikuje ją od razu, w aucie jak jedziesz nie ma prawa być jej wogóle słychać, jak gasisz auto to postaw drugiego przy silniku żeby słuchał czy turbina się obraca, jak słychać to złom,
Pozdrawiam