Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiegoś czasu zapala mi się kontrolka płynu chłodzącego.

Wszystko było by ok gdyby nie to ze :

auto trzyma tęmperature idealnie

stan płynu wydaje się być ok

a kontrolka zapala się tylko na 3-5s zaraz po odpalenie auta ale tylko po dłuższym postoju np po całej nocy

czy to możliwe np ze płyn lekko zamarza i z tąd taki efekt bo auto trzymam w garażu i dziś w nocy miałem tam ok -10 stopni

Opublikowano

wydaje mi sie ze poziom plynu jest na pograniczu min-max, sprobuj dolac ze 100ml plynu i wtedy zobacz jak wyglada sytuacja.

ojciec mial tak, co prawda w vw, ale przez pare min na zimnym silniku swiecila mu sie ta kontrolka jednak jak samochod sie juz lekko rozgrzal (plyn zwiekszyl swoja objetosc) to kontrolka gasla, dolalem mu setke plynu i jest ok. pozdr

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano
mysle ze 100ml niebieskiego w pomaranczowym lub na odwrot nie zaszkodzi (chyba ze sie myle???)

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano

kolego zalecam kupic pestona zółty płyn miesza sie z kazdym płynem jest bardzo dobry co prawda niby jest do -37 ale faktycznie mierzylem skutecznośc jest do -35 stopni.

Sam mam u siebie ten płyn i jest naprawde super.

Mozesz go smiało lac, kup sobie jeden litr i tyle.

zaplacisz jakies 16 zł

Opublikowano

Wczoraj zauważyłem to samo

Żartowniś sobie myślę -18*C i po 20 sek od odpalenia "wodę" zagotował.

Obawiałem się że może cosik przymarzło no ale czas za krótki by tmp tak podnieść.

Kontrolnie przemacałem węże i wszystko OK. I doszedłem do wniosku że tak zimno że się płyn skurczył lekka góreczka i o to efekt.

Na dzień dzisiejszy odbył się to tylko raz więc z dolewaniem chwilowo sobie odpuszczę.

Nie mniej to stresujące poznawać nowe kontrolki na własnej desce rozdzielczej. :mrgreen:

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych