Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
poszukalem na forum ale nie znalazlem wiec zapytam, chce sobie oszacowac mniejwiecej spalanie w trasie w gory, z tym ze nie jechalem jeszcze z takim obladowaniem bo 4 osoby, z bagazami, i na dachu skrzynia ze sprzetem, i nie wiem ile zwiekszy mi to spalanie. wstepnie liczylem ze jakos z 1 do 2 litrow na setce wiecej bedzie palic przez to ale glowy nie dam. mniejwiecej dobrze licze czy mam sie przygotowac na wiecej?
Opublikowano
Spalanie zależy od obciązenia i od temperatury zewnetrznej ale w tym drugim przypadku raczej chodzi o czeste uruchamianie auta, rozgrzewanie itd. Jesli startujesz z miejsca X i jedziesz do celu Y to raczej temperatura nie powinna mieć tak dużego wpływu. Jeśli jest większe obciążenie to myśle, ze spalanie może wzrosnać nawet niecały litr ale jesli bedziesz miał bagażnik dachowy to śmiało już mozesz przyjać 2 litry nawet do 3

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
poszukalem na forum ale nie znalazlem wiec zapytam, chce sobie oszacowac mniejwiecej spalanie w trasie w gory, z tym ze nie jechalem jeszcze z takim obladowaniem bo 4 osoby, z bagazami, i na dachu skrzynia ze sprzetem, i nie wiem ile zwiekszy mi to spalanie. wstepnie liczylem ze jakos z 1 do 2 litrow na setce wiecej bedzie palic przez to ale glowy nie dam. mniejwiecej dobrze licze czy mam sie przygotowac na wiecej?

Jechałem tak do Zakopca, 4 osoby, full auto, nawet pomiedzy nogami i na srodku kanapy tylnej. Do tego bagaznik na narty z 5 parami na górze. Normalnie na takiej trasie jesienią paliła mi 5,5-6L, teraz spaliłem 7,5-8L a wiec plus minus 2 L wiecej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na zwiększenie zużycia paliwa z powodu bagaznika dachowego duzy wpływ ma prędkość samochodu. Wg danych z testów (jakiś czas temu były opisywane w jednym z tygodników motoryzacyjnych) zwiększenie nie jest liniowe i tu istotny wpływ ma zmiana (zwiększenie) współczynnika Cx. Przykładowo przy średniej np 70km/godz wzrost może byc o 1 l/100km, a przy 110 już 3 l/100km. A zatem także i to należy brać pod uwagę - ktoś powie więcej o 1 litr, a inny 3 litry i wszyscy mają rację. Przy nominalnym zużyciu w trasie na poziomie 7 l zmiana będzie od 15% do 40%, a zatem trudno to oszacować, chyba że takie widełkl Cię satysfakcjonują.
Opublikowano
A skoro o prędkościach mowa to... do jakiej prędkości można bezpiecznie podróżować z kufrem na dachu? :norty:
Opublikowano

Spoko, tak będzie do czasu aż któraś z osób zacznie udowadniać , że bmw jest do bani i zacznie się pałowanie :mrgreen:

Jazda w grupie to przewalona sprawa :lol:

Tak jak pisali: 130-150max to predkosci jakie zniesie bez problemu.

Opublikowano

:8) :cool2:

Uff, a już się bałem, że człowiek nie będzie mógł rozwinąć skrzydeł na porządnej drodze.

Opublikowano
Mimo wszystko dałbym sobie trochę luzu. Czemu? Opory generują obciążenie. Trumną + graty swoje waży. Dodajmy do tego opór stawiany przez nią o robi się duże obciążenie dachu. Pomijam fakty takie, że paliwo leje się wirem przy dobrym bucie z takim zwalniaczem.
Opublikowano
Wszystko się zgadza i absolutnie nie mam zamiaru "zamknąć szafy", ale to 130 mnie trochę zniechęciło do boksu. Trzeba będzie znaleźć jakiś złoty środek, wszystko okaże się w praniu, czyli na niemieckiej autostradzie :cool2: .
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Lepiej późno, niż wcale.

Obyło się bez boksu. Dwie pary nart z wiązaniami i trzy pary kijków zmieściliśmy w rękawie na narty, trzy pary butów i masę bagażu zmieściliśmy w bagażniku. Jedną parę nart wypożyczyliśmy na miejscu (i tak trzeba było pożyczyć, bo nart zainteresowana osoba nie posiada). Jechaliśmy prawie jak nie na narty, z zewnątrz i w środku nic nas nie zdradzało :). Okazało się, że można bez boksu.

Opublikowano
z tymi nartami bywa róznie, mi przez otwór na narty udało sie wsadzic 4 komplety nart

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv