Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

czekam na odwilż aż mi combo odmrozi się :) dzisiaj przy -10 próbowałem i już prawie załapywał , ale nie chciałem go chetać bo zapowiadają ocieplenie na jutro :) , przepalam bete i ciesze się podgrzewanymi fotelami i ciepłem w środku i napędem 4x4

beta po verwie dzisiaj bez problemów odpaliła ale też tylko w nocy dzisiaj było -20

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

moj sztrucel, temperatura w dzień -24 stopni w nocy bylo -30, rano wstałem i na kompie w aucie pokazywało -24 stopnie, stał 3 dni bez odpalania i dopiero załapałał za trzecim razem. jak załapał to przez 5 sekund telepało silnikiem - chyba łapał nie na wszystkie garnki. po 2 minutach daję R i tu kupa, zgasł!!! pierwszy raz w życiu mi się to przytrafiło!!

znowu odpalam sztrucla, tym razem przygazówa do 2000obrotow i ruszył po bólach, wszystko przymarznięte: koła, hamulce itd.

oczywiście właczyłem ogrzewanie jajek na max. przy temperaturze zewnetrznej -24 stopnie wszystko ok!

chyba musze wymienic swiece zarowe bo od 200 tys km nie byly wymieniane. :cool2:

Opublikowano

witam koledzy

a ja wam opisze moją historię jaką miałem ze swoją Bunią 320d

mówię sobie tak idą mrozy wiec trzeba wlać na Statoilu dobrej ropki-golda (na rogu grochowskiej i jubilerskiej w wawie) zadowolony wracam sobie ja do domu zadowolony i ucieszony dobrym zakupem (tak wówczas myślałem) pojeździłem jeszcze kilka dni, aż przyszła sobota rano.(-20 st C), idę sobie ja do auta i nie zapaliła-fakt AQ może nie najnowszy. z pomocą kolegi odpaliłem później przy -18 st C, zapalił ale musiałem troszkę nim pokręcić. do końca dnia palił jak złoto. w niedzielę miał przerwę, a w poniedziałek szykuję sie do wyjazdu do pracy i znów lipa. wkurzony pojechałem MZK, w głowie burza o co kaman myślę? świece w tamtym roku wymieniane, jesienią auto było na kompie i były ok więc dalej dumam, może bezpiecznik, sterownik, dzwonię do ASO mają na zamówienie trzeba czekać 3-4 dni. nie pasi mi jak diabli. siedziałem przy kompie i czytam na forum co może być przyczyną, jak sprawdzić czy świece grzeją i takie tam. środa -12st C podładowałem AQ i idę palić, zapalił ale z trudem, cały czas myśląc dlaczego tak źle pali. i tu wpadłem na pomysł żeby dolać paliwa bo miałem już 1/4 baku, zalałem na SHELLU Vpower Diesla i jak ręką odjął. nawet bym nie pomyślał, że to może być przyczyną bo tamto miało być już gold a okazało się jakaś kaszana i proszę o omijanie tej stacji szerokim łukiem.

pozdrawiam i sorrki za tak długi wywód ale może komuś to pomoże jak ma podobną sytuację

Opublikowano
No widzisz a u mnie odwrotnie. Z reguly leje lepszego diesla na BP. Ale cos srednio palil przy pierwszych mrozach (AQ jest dobry a swiece przed sezonem wymienione). Przed najwiekszymi mrozami postanowilem zalac golda ze Statoila. I przy tych przymrozkach rzedu -27 palil mi bez problemu. Takze chyba wszystko zalezy od dostawy ale generalnie slabo u nas z paliwem.
Opublikowano

tzn ja mówiłem konkretnie o tej stacji gdzie chrzczą paliwko, na innych jest pewnie inaczej, przynajmniej chciałbym żeby tak było

pozdrawiam obsługę wszystkich stacji :)

Opublikowano

z swiecami to uwazaj :mrgreen:

zalej tym wd-40 i poczekaj 1 dzien, jak masz do odkrecania pistolet pneumatyczny to ustaw go na mała siłe i próbuj

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam Panowie,

dzisiaj postanowiłem wymienić świece no i wszystko super szło "do przodu", do momentu odkręcenia świec. Za cholerę nie idzie ich odkręcić!

Nie Ty pierwszy i nie ostatni masz problem ze świecami w dieslu. Nie ma metody 100%, w najgorszym przypadku urwiesz świece. Kiedyś czytałem, że można użyć klucza pneumatycznego z odpowiednim nastawem ciągu.

Opublikowano
teraz jadę w trasę długą, wiec pomyślałem żeby zalać LIQUI MOLY (Diesel Spulung) do czyszczenia wtryskiwaczy, ale na cały bak nie całą butelkę lecz pół tak żeby wszystkiego tak od razu nie wypłukało, czasem tak jak by klepały głośniej wtryski. I raz pracuje równo aksamitnie i cichutko, a czasem miewa gorsze chwile. tankuje cały czas na tej samej stacji na przemian Zwykły ON i Ultimate
Opublikowano

Stosowałem kiedys taka mieszanke jak kolega czyli V power + czarne stp. Nie odnotowałem zadnych problemów.

Co do błedów to obawiam sie ze bład który pozostał to cos jednak było z wtryskiwaczami

Xdrive

Koder

Opublikowano
kolego ten 2 błąd to needle motion sensor czyli masz uwalony wtryskiwacz sterujący ja mam to samo nowy orginał kosztuje 1200 zł
Opublikowano
dokładnie kolego na zimnym silniku nie zapala podobno można zregenerowac ja się dowiadywałem u siebie w łodzi to koszt tego to 300 zł ale ja po przemysleniu tematu zamówiłem nowy bo jeszcze troche pojeżdże tym autem a podobno te po regeneracji potrafia cieknąć
Opublikowano
Ja sie skusiłem i też wlałem do swojej STP czarne do wtryskiwaczy, zobaczymy pod koniec baku co się stanie :P Ryzyk fizyk.
Opublikowano
a może to tylko zbieg okoliczności z tym zalaniem STP...... ja zalałem jak kupiłem autko i już 7 miesięcy minęło i nic ... nawet nie miałem połowy zbiornika jak to wlałem..

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
no ja mam rzekomo wtryski na wykończeniu (choć tego zbytio nieodczuwam...) dlatego nie szkodzi mi zalać :)
Opublikowano
ja to miałem takiego pecha że kupiłem to autko i pojezdziłem nim 2 dni i na 3dzien wychodze z pracy a on nie chce zagadac kumpel mnie pociagnoł i zagadała potem juz zapalała oczywiscie jak była ciepła następnego dnia zimna znowu nie chciała zagadać zapaliłem ja z plaka i pjechałem na kompa i wyskoczył mi właśnie ten bląd .Żadnych specyfików nie lałem może ten koleś co od niego kupiłem ale nic mi o tym nie wiadomo,co do wymiany tego wtryskiwacza to robie to sam narazie wyjołem stary na nim jest numer katalogowy ktory musisz podać jeśli będziesz zamawiał nowy teraz czkam właśnie podobno mam go mieć jutro jak zamontuje to dam znać na forum w twoim temacie narazie dzida stoi w garażu rozebrana i czeka