Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kurcze kiedyś raz jeden wlałem STP do czyszczenia wtrysków, jedno opakowanie na caly bak paliwa i żadnych negatywnych skutków tego czynu nie odczułem.

Chyba nawet korekcje na dwóch wtryskach mi sie poprawiły, bo teraz są praktycznie zerowe. Ale to latem zalewałem, tylko czy to ma jakieś znaczenie?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

miałem kiedyś w ręku te specyfiki (można powiedzieć że je sprzedawałem) i robiłem mały rekonesans czy to wlewać czy nie. Po pierwsze trzeba się trzymać zasady określonej ilości na objętość paliwa, po 2 to pomaga jak powiedzmy kupujesz auto i nie wiesz kto tam co mu do baku wlewał to wtedy czyści z jakichś nagarów, usuwa wodę z układu itd. Natomiast jeżeli jeździsz już długo, znasz auto, tankujesz tylko dobrą ropę

verve, ultimate, vpower i nic się nie dzieje to nie należy kusić losu.

Moja rada jest taka, zobacz czy zrobiłeś wszystko tak jak napisali na opakowaniu ilość środka/ilość ropy ( z tego co pamiętam to butelkę się wlewa na pełny bak , jak wlałeś inaczej to po prostu środek może być za gęsty i gdzieś tam zostawać). Jak już odpalisz to dolej bak do pełna i powinno być ok.

...::: Banditen Motoren Werke :::...

Dlaczego BMW?? Bo przedni napęd jest dla małych dziewczynek ;P

Opublikowano

szukałem wczoraj własnie specyfiku dodatku do paliwa diesla aby nie zamarzał , dostałem dopiero na 3 stacji ale kupiłem inny , STP tylko dlatego nie kupiłem że pisało na nim że działa do -35 i był mniej wydajny , ja kupiłem do -40 0,5l dawka 50 ml na 60 l - ostatnią buteleczke, wlałem i do bety i do firmówki , wczoraj beta za 3 razem dopiero zaskoczyła , dzisiaj rano odpaliła za 1 razem :) firmówka też :)

wiec nie wiem ale na stacji STP było dużo , każdy brał co innego , co kupiłem to musiałbym zerknąć ale u mnie jest wszysko oki

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

może być tak że STP zblokowało filtr paliwa miałem tak w dostawczym NIE STOSUJĘ żadnych uszlachetniaczy

leję natomiast lepsze paliwo tak jak napisal kolega powyżej :roll:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
Ja dolewałem "STP z antyżelem" /przeciw zamarzaniu ropy/ 150ml na 1/2 baku i jest OK...(w baku było 1/4 stanu, ja kupiłem 15l ropy do kanistra, dolałem STP i dobrze zmieszałem - a następnie wlałem wszystko z kanistra do baku)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety stp mogło dobić pompę, najgorszy scenariusz to że w pompie były syfy a STP je ruszyło i wszystko poszło na wtryski, po co zalewałeś jak wszystko działało??

Podłącz aoto pod kompa, mam nadzieję że to tylko chwilowe niedomaganie,

jak masz gdzieś dostęp do garażu ogrzewanego to zaciągnij auto, może coś odmarznie.

Pozdrawiam
Opublikowano

ale wlałeś STP do czyszczenia wtrysków czy przeciw zamarzaniu ropy??

...jeśli STP "ruszył" brudy z baku to czy nie po to jest filtr paliwa aby je zatrzymać? najwyżej by się filtr zapchał...tak na logikę mi się wydaje... :?

Opublikowano

Ja natomiast STP lalem do czyszczenia wtryskow. Ze dwa razy. Od tego czasu zaczal mi bardziej kopcic.

A jesli chodzi o mrozy - to polecam Statoil Diesel Gold. Nie trzeba zadnych dodatkow lac - ladnie pali. Mam porownanie z BP.

Opublikowano

hej

a nie jest to tak ze na tych mrozach ci po prostu zamarzł filtr paliwa? - może to po prostu zbieg okoliczności ? nie sądzę żebyś tym STP narobił sobie takiej krzywdy chyba ze wlałeś przez pomyłkę np specyfik do czyszczenie wtryskiwaczy w PB :) jak przekręcisz kluczyk w stacyjce to ci pompuje paliwo w przewodach ?

Opublikowano

Kurde a ja miałem to lać u siebie właśnie... dobrze nie kupiłem :( No kolego ratuje Cię chyba tylko chol na serwis, ale polecam lepszy serwis z doświadczenia.... Koszty wiadomo, sam mam takie problemy :(

A co do korekcji na wtryskach - niewiem dokładnie o co chodzi itd ale u mnie jest prawie 7 a facet na stacji BOSH powiedział że powinno być max 3.... Co to oznacza dla mnie ?

E46 320D 136 KM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kurde a ja miałem to lać u siebie właśnie... dobrze nie kupiłem :( No kolego ratuje Cię chyba tylko chol na serwis, ale polecam lepszy serwis z doświadczenia.... Koszty wiadomo, sam mam takie problemy :(

A co do korekcji na wtryskach - niewiem dokładnie o co chodzi itd ale u mnie jest prawie 7 a facet na stacji BOSH powiedział że powinno być max 3.... Co to oznacza dla mnie ?

E46 320D 136 KM

Wartość 3 to jest koniec wtrysku, prawidłowe wartości to 0 , niestety 7 to masakra ,

Pozdrawiam
Opublikowano
w aucie mam jakby turbodziury ale słabo odczuwalne, ( wydaje się jakby przepływka) ale szczeże mówiąc auto pali na dotyk, pracuje równo itd... więc jeżeli to koniec wtrysków to jak to się objawia?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na zimnym go telepie , czsami falują obroty , trzymaj gaz tak na 1500 obr i dotaj gwałtownie , powinieneś poczuć takie zafalowanie, ale fakt jest taki że silnik będzie chodził na takich wtryskach jednak można wypalić dziurę w tłoku
Pozdrawiam
Opublikowano

Witam

Ja tylko dodam ze u mnie na wschodzie ;) mrozy do -30 zalana orlenowska verva i nic nie zamarza, pali bez większych problemów trzeba trochę go pokręcić ale podejrzewam że świece do wymiany. Więc żadnych specyfików nie polecam i sam nie leje.

pozdrawiam

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
Moim zdaniem przecholowałeś dawkę specyfiku co do ilości paliwa,rozpuściło cały syf w baku i nie tylko. W ogóle po co kombinowałeś jak paliła z dotyku wystarczy lać dobre paliwo polecam Statoil Diesel Gold.