Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kolejny problem jaki mam z e46 2002 2.0d 150 jest taki, ze podczas przyspieszania mam takie wrażenie ze turbo wogóle nie pracuje, bardzo wolno wchodzi na obroty, żeby było normalnie muszę odpuścić gaz dodać i odpuścić i dopiero zaczyna normalnie jechać dodam ze na każdym biegu jest tak samo, porostu jak przestanie przyspieszacz musze powtórzyc tę czynność dwa trzy razy i później przyspiesza jakaś chwile bardzo ładnie. Co to może być, dodam ze nie dymie ani nic takiego.
Opublikowano
wiec, poczytałem trochę o tym na forum i wydaje mi się ze to będzie przepływa bo ekonomizer jak to sie zatnie nie dochodzi do 20l tylko tak na 16-18 się zatrzymyje, jutro odepnę przepływke i sprawdze. Takie pytanie jakiej firmy kupić jak by się okazało ze przepływka padnięta?? dobra i jakiejś normalnej cenie?? Jeszcze takie kolejne pytanie przy okazji ostatio dwa razy musiałem dolać płyny chłodniczego łącznie lolałem prawie litr koncentratu jest to możliwe ze jest to jakoś powiązane?? nie zauważyłem żeby wyciekał gdzieś aczkolwiek nie mam garażu i w taka pogodę trochę trudno to sprawdzić
Opublikowano
ok, dzięki odłączyłem przepływke i ekonomizer dochodził do końca, ale dymił na czarno i chodził lepiej ale nie idealnie mam pytanie czy po odłączeniu przepływki powinien przyśpieszać idealnie czy tez źle ale troche lepiej niz z zepsutą przepływka??
Opublikowano
ok, dzięki odłączyłem przepływke i ekonomizer dochodził do końca, ale dymił na czarno i chodził lepiej ale nie idealnie mam pytanie czy po odłączeniu przepływki powinien przyśpieszać idealnie czy tez źle ale troche lepiej niz z zepsutą przepływka??

to zależy czy winna złego przyspieszania jest tylko przepływka czy coś jeszcze!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ale mam do tego wątpliwość, ponieważ raz na jakis czas ta turbinka naprawde ladnie pracuje, czy moze to byc cos innego niz ta przepływka albo ten czujnik turbiny??
Opublikowano
znajomy miał podobną usterke, spróbuj wymienić filtry- w szczególności powietrza, jeżeli to nie to jeżeli masz czas to spróbuj pobawić się w czyszczenie tych częsci: dzwon ssący, rura dolotu + dolot odmy, odblokowane (czyste) kierowniczki zmiennej geometrii turbiny, rury Intercooler'a, inetrcooler, zawór EGR + recyrkulacja spali tj chłodniczka EGR i rury doprowadzania, czysty kolektor ssący, odblokowany czujnik ciśnienia doładowania (który współpracuje z przepływomierzem), niewiem dokładnie jaki w twojej e46 jest rodzaj turbiny, ale te wyżej wymienione rzeczy tyczą się turbiny z zmienną geometrią łopatek, w wersji przedliftingowej była ona, w wersji po liftingowej niewiem jaka jest dokładnie. pozdro
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
powracjac do tematu wymienilem turbinke na nowa i bylo troche lepiej ale nie perfecyjnie. Odłączylem ERG i jak narazie jest wszystko idealnie. Turbinka pracuje idealnie.