Skocz do zawartości

wahacze czy tuleje?

tomeek

Rekomendowane odpowiedzi

witam..nie wiem czy ten temat byl poruszany ale..mam e34 525i 12V rok 90..od pewnego czasu ze strony pasazera(przód) dochodzą stuki..diagnoza wahacze..pytanie:slyszalem ze zamiast wymiany wahaczy wystarczy wymienic tuleje..czy to prawda??a co z silentblokami??czy ktoś je wymieniał??z gory dziekuje za pomoc i opinie..
tomeek

Można wymienić same tuleje, jak masz duze imadło i porzadny młotek to zrobisz to sam ale...

Pewnie nie długo pojawia się luzy na sworzniach i klops, trzeba będzie wymieniać całość. Ja bym nie kombinował z wymiana tulei tylko od razu całe wahacze

Ja swoje regenerowałem w tamtym roku. Troche byłem poczatkowo nie przekonany :( Regeneracja :duh: No ale polecił mi ją znajomy mechanik

Polega to na tym że wymieniają nowy sworzeń pakują (maszynowo) nowy teflon no i :cool2:

Przekonała mnie cena 90zł z wymianą + rok gwarancji :shock:

Jak narazie :cool2: Zobaczymy jak długo (mija okres gwarancji) :twisted2:

co do regeneracji to jak bym mogl to pozamykal bym wszystkie warsztaty ktore sie tym trudnia

JAK MOZNA REGENEROWAC COS Z UKLADU JEZDNEGO

A co do ceny wachaczy panowie jezeli cena okolo140 zl jest dla was zbyt wielka to z ciekawosci spytajcie o cene wachaczy do autek np fiat albo fordzik

JA ZAWSZE UWAZALEM I UWAZAC BEDE ZE NA UKLADZIE JEZDNYM NIE NALEZY OSZCZEDZAC

Ja przez te wahacze to już prawie osiwiałem :oops: Najpierw pomimo stukania mechanicy twierdzili, że żadnych luzów nie ma jeśli już to może troche tuleje. Wymieniłem tuleje i niewiele się zmieniło szlag mnie wtedy trafił. Ponieważ tulejki były nowe zdecydowałem się na regenerację 60 zł za sztukę, zrobiłem jak narazie 7 tyś km i jest OK.

Co do wahaczy to na allegro jedna Pani sprzedaje wahacze firmy TEKNOROT z tuleją po 116 zł a więc cena dość atrakcyjna.

kiedyś

E32 730

E36 318

nie wiem co to za firma teknorot..w sklepach doradzają zeby nie kupowac tanich zamienników..podobni febi są bardzo dobre..ale....góra kosztuje 290pln a gół 230 + silentblok 90..nigdy nie bylem za regeneracją ale w tym wypadku bardzo sie zastanawiam..tylko czy sie oplaca??ile mozna przejechac na regenerowanych a ile na teknorocie a ile na febi??zeby sie nie chrzanic co kilka tysiency z tym wszystkim..przeciez są tez inne rzeczy do roboty heheh..

noo czyli komplet dobrych wahaczy na przód kosztuje tysiaka..ktos chce mi powiedziec ze do fiata sa drozsze??czy tam forda..

i jesli łaska to prosze o linka do tych wahaczy na allegro.

tomeek

Oto link http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59232997

Teknorot firma turecka co do jakości to nic mi nie wiadomo, ale są osoby na tym forum które kupowały te wahacze było o tym jak poszukasz to znajdziesz.

Jeśli zamierzasz trochę pojeździć tym autem to najlepiej kupić nowe porządne części i mieć spokój mnie to wszystko kosztowało sporo nerwów.

Co do firmy FEBI to zachęcony dobrą opinią kupiłem łaczniki stabilizatora i już po 19 tyś km jeden nadaje się do wymiany a jeżdżę raczej rozsądnie - jeśli to jest dobra jakość to dziękuję.

kiedyś

E32 730

E36 318

Tez kupilem laczniki stabilizatora firmy FEBI i niestety juz po 5tys.km szlag je trafil.Oslona gumowa miala mikropekniecia, napily sie wody i po lacznikach.Moze kupilem jakies zlezale,ale bez przesady :duh: .Na szczescie uznali reklamace i dali mi komplet nowych.Obejrzalem je z kazdej strony,guma byla OK,ale zajrzalem do srodka i .... jeden byl zlozony na sucho,zero smaru :shock: .BEZ KOMENTARZA.

co do regeneracji to jak bym mogl to pozamykal bym wszystkie warsztaty ktore sie tym trudnia

JAK MOZNA REGENEROWAC COS Z UKLADU JEZDNEGO

A co do ceny wachaczy panowie jezeli cena okolo140 zl jest dla was zbyt wielka to z ciekawosci spytajcie o cene wachaczy do autek np fiat albo fordzik

Nie bardzo sie moge zgodzic z ta opinią ,zrobiłem pare tysiecy po naszych drogach na regenerowanych i jest :cool2: A co do nowych to kumpel kupił do E21 (febi) i dwa dni pózniej nie przeszedł przeglądu bo tulejki mialy luz jak "wiadro w studni" :roll: takze nie wszystko takie piekne bo nowe :nienie: no a za 140 zł wahacz do E34 to bez urazy ale podejżewam nie jest to jakas rewelacja :twisted2:

ja ostatnio kupiłem dwa łączniki stabilizatora jeden z allegro drugi jakis inny z plastikową główką niby lepszej firmy bede miał porównanie ktory szybciej padnie :mrgreen: miały być oba z allegro ale zgubiłem gdzies jeden :mad2:
howgh!