Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie Panowie,

W dniu dzisiejszym zauważyłem, że mój samochód wpada w delikatne bujnięcia.

Jak się bardzo wczuję to potrafię to wyczuć.

Takie odczucie jakby drgało w bok całą kastą (w prawą stronę). Jakby uderzenia wiatru.

Nie wiem co to może być. Dodam tylko, że kilka dni temu wjechałem na średniej wielkości nieoświetlonego śpiącego policjanta z prędkością 60 km/h.

Była straszna mgła i nie zauważyłem. Niestety. Generalnie nic się nie stało, tylko czułem, że zawiecha dobiła ale ogólnie wydawało się ok.

Nie wiecie czy to mogło mieć coś z tym wspólnego ? Wcześniej na pewno nie było takich zachwiań budą.

Druga sprawa to jak rano odpalam auto to słyszę minimalne piszczenie jakiegoś paska. Tak jakby pasek klinowy. Spojrzałem na dwa paski pod maską, ale są naciągnięte.

Jeśli macie jakieś sugestię to proszę napisać.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez Mlodzik18

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to pewnie tłumik drgań lub poduszki pod silnikiem. poczytaj tematy na serii 1 tam jest na ten temat
Opublikowano
moze to byc tłumik drgan ale nie musi mozliwe ze sam pasek klinowy napiecie moze byc ok i wizualnie moze wygładac na ładny ale z doswiadczenia wiem ze kiedy sie powyciera powłoka którą jest pokyty pasek od wew (takie włoski) to zaczyna piszczec rownie dobrze moze to byc napinacz paska .a jesli chodzi o bujanie sprawdz stabilizator i łączniki
Opublikowano
moze to byc tłumik drgan ale nie musi mozliwe ze sam pasek klinowy napiecie moze byc ok i wizualnie moze wygładac na ładny ale z doswiadczenia wiem ze kiedy sie powyciera powłoka którą jest pokyty pasek od wew (takie włoski) to zaczyna piszczec rownie dobrze moze to byc napinacz paska .a jesli chodzi o bujanie sprawdz stabilizator i łączniki

Jaki stabilizator ?

Jaki łącznik ? Nierówna praca silnika na postoju, nie podczas jazdy.

Opublikowano

bujnięcia na postoju to może być koło dwumasowe (choć nie wiem jak to zweryfikowac) albo cosnie tak z wtryskami. MOżesz sprawdzić korekcje wtrysków po podłączeniu do komputera.

Natomiast co do koła pasowego? To daje to jaki dzwięk? Piszczenie? Jakby nienaciągnięty pasek klinowy? Telepanie sie? A moze jakby dzwięk przeciągającego sie rozrusznika?

Problem kola pasowego dzieje sie jak auto jest zimne? czy tylko zaraz po uruchomieniu?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

U mnie też coś popiskiwało zaraz po uruchomieniu,podczas przeglądu mechanik zauważył że napinacz paska minimalnie jest ustawiony

po kątem więc kazałem wymienić wymienili mi też rolkę która jest koło napinacza bo delikatnie szumiała po tej naprawie już popiskiwania

nie słyszałem.

- napinacz 270 zł

- rolka 100 zł

Orginały.

Opublikowano

Auto obroty trzyma idealnie równo - 830, sprawdzilem elektronicznym testem nr 7.

Koło dwumasowe raczej nie, ponieważ tak mi zaczelo bujac jak wjechałem na śpiacego policjanta 60 km/h.

Więc przypuszczalnie może to byc poducha pod silnikiem. Wczesniej na pewno tego nie bylo, tzn nie przed tym małym zdarzeniem.

Opublikowano

witam,

u mnie tez niestety to ostatnio wystąpiło

ja raczej stawiam na coś z układem wtryskowym lub sterowanie silnika

trzeba to zdiagnozować

Audi B2 4.2 V8 yeahh

BMW e91 2.0d

Opublikowano

Panowie, dzisiaj auto nie stało w garazu, rano odpalam i zapiszczał przez 0,5 s w trakcie odpalania (nie wiem co). Przejechałem 50 km, wróciłem i na postoju z zapalonym silnikiem słyszę pisk na zewnątrz jakiegoś paska. Popiskuje sobie co jeden obrót. Nie ciągły pisk.

Coś podejrzewam, że to kolo pasowe jednak. Czy ktos miał podobny objaw ? Oprócz tego słyszę jakby silnik tak czasem nierówno zapracował, słychać to na zewnątrz lepiej niż czuć w środku.

Proszę o jakieś sugestie. Dzięki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, przyczyną bujnięć nie jest jednak przewód doładowujący.

Dzisiaj byłem na kompie i gość znalazł błąd 4332 - Rail - zawór regulacji ciśnienia PRZERWA

Spotkaliście się z czymś takim ?

Teraz po rozgrzaniu mam delikatne bujnięcia prawie zawsze.

Gość do końca nie wiedział co będzie nie tak bo zajmuje się tylko elektroniką. Muszę teraz podjechać do kogoś kto robi tylko CR, bo to już sprawa mechaniczna.

Opublikowano
pewnie nie trzyma i masz spadki cisnienia na listwie (niestety tak sie zdarza w CR) ... podjedz na diagnostyke niech lukna live data i juz bedzie cos wiecej wiadomo.
Opublikowano
A czy ten zawór regulacji ciśnienia można kupić oddzielnie, czy tylko z pompą ?

Opublikowano
Niekoniecznie. Jak masz alarm czy odciecie zaplonu, ktore odcina ten zawor, to jak zakrecisz silnikiem z zazbrojonym odcieciem/alarmem to wyskoczy ten blad. Ja obstawialbym, ze za piski jest odpowiedzialne kolo pasowe a jesli chodzi o blad na CR, to zanim cos zaczniesz wymieniac przyjrzyj sie czy nie jest to wina alarmu. Sprawdz live data i bedziesz wiedzial.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
Niekoniecznie. Jak masz alarm czy odciecie zaplonu, ktore odcina ten zawor, to jak zakrecisz silnikiem z zazbrojonym odcieciem/alarmem to wyskoczy ten blad. Ja obstawialbym, ze za piski jest odpowiedzialne kolo pasowe a jesli chodzi o blad na CR, to zanim cos zaczniesz wymieniac przyjrzyj sie czy nie jest to wina alarmu. Sprawdz live data i bedziesz wiedzial.

Co macie na mysli po przez live data ? Pisków nie mam, koło pasowe sprawdzone, jest ok.

Jak auto było podłączone pod komputer i włączyłem silnik to wartość oczekiwana i wartość rzeczywista ciśnienia trochę się różniły i czasem były skoki. Alarmu w aucie nie mam. Najlepsze jeszcze jest to, ze na zimnym jest spoko, czasem po rozgrzaniu tez wszystko super, a czasem się buja minimalnie.

Aha i alarmu nie mam, ale mam odciecie zapłonu, z tym, że jest to immobilizer, który odcina również rozrusznik, więc nie da się zakręcić jeśli jest uzbrojony .

Opublikowano
Było zrobione. Są spadki ciśnienia na listwie. Jestem umówiony na czwartek z serwisem diesla. Mam nadzieję, że to nic poważnego :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

AndiT miał rację, powodem problemów był immobilizer, który został podpięty pod zawór regulacji ciśnienia. Dzisiaj odebrałem auto z serwisu i powiedzieli mi, że trzeba zdjąć go, zmienić miejsce zainstalowania odcięcia.

W czwartek oddaje auto do firmy, która mi to robiła. Powiedzieli, że poprawią to i umieszczą odcięcie gdzie indziej.