Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam inny "problem". Odczyty z kompa.

Trasa 7.8L 120-130km,

cykl mieszany Max 8.5L

teraz zima Max 9.3L.

Wydaje mi sie ze to prawie niemozliwe. Co o tym myslicie? Teraz jezdze wolno wiadomo, ale latem nie oszczedzalem sie :) mimo to nie przekraczalem 9.0L.

Jak czytam spalanie innych (523) to nie moge w to uwierzyc. Co myslicie?

Może kolega ma coś nie tak z komputerem?? bo u mnie na kompie nie schodzi poniżej 16stu litrów a spalanie wychodzi teraz koło 20 litrów (tylko ze lubię wciskać głęboko gaz :mrgreen: )

Opublikowano

Nie wiem :) Ostatnio lukam na wskazowke stanu paliwa, ile robi KM miedzy 50L-30L i potwierdzało by to co podaje komp. Tylko teraz pytanie czy komp nie bierze odczytu właśnie z tego :P. Zostaje przejechać się na stację zalać do pełna i ... . Teraz mam spalanie 9.3 na kompie cykl 65 trasa 35% miasto.

Mi ciezko uwierzyć ze masz spalanie na poziomie 16-20. :shock:

Opublikowano
Nie wiem :) Ostatnio lukam na wskazowke stanu paliwa, ile robi KM miedzy 50L-30L i potwierdzało by to co podaje komp. Tylko teraz pytanie czy komp nie bierze odczytu właśnie z tego :P. Zostaje przejechać się na stację zalać do pełna i ... . Teraz mam spalanie 9.3 na kompie cykl 65 trasa 35% miasto.

Mi ciezko uwierzyć ze masz spalanie na poziomie 16-20. :shock:

ja piszę o gazie i wydaje mi się ze to jest normalne spalanie

Opublikowano

ja mam 528i touring manual DUAL VANOS

miasto w lecie 11,7 / 12,5

trasa w lecie do 120km/h - 7,4

miasto w zimie 14,5 / 15

trasa w zimie - nie sprawdzono

Miasto WROCŁAW do pracy mam 10/11 km

moj styl jazdy to nie Emeryt i nie FAST and the FURIOUS

a no i zauwazylem ze moje autko lubi szybko jezdzic bo kiedys sprawdzilem jezdzac 100km jak dziadek a pozniej 100km jak kacior i jazda w stylu emeryt wyszlo ze spalila wiecej/

P.S. jak jezdze na tempomacie nawet w miescie to potrafi spalic o 0,2 do 0,4 litra mniej

DLATEGO tez mnie dziwia spalania w 528 na poziomie 16l/100

a no i w zegarach mozna skalibrowac rozbieznosc miedzy wskazaniem kompa a real . jak ktos nie wie jak to na priv lub na maila moge powiedziec.

Opublikowano

a ..... zapomnialem to spalanie to oczywiscie benzynka . Gazu nie posiadam.

A jak opisujecie swoje spalanie to piszcie ktory rok autka bo moj brat ma tez 528i tylko w sedanie i na jednym vanosie i jemu o okolo 2 litry wiecej pali niz mi bo ma starszej generacji 528

inne spalanie bedzie na dual vanosie a inne na pojedynczym.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH uzytkownikow BMW

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam mam 523i.do pracy mam 1,5 km,spalanie 18 l. :mad2: zima latem jeszcze nie wiem bo niedawno kupilem

pozdrawiam

Opublikowano
witam mam 523i.do pracy mam 1,5 km,spalanie 18 l. :mad2: zima latem jeszcze nie wiem bo niedawno kupilem

pozdrawiam

poltora kilometra zimą na lodowatym silniku to wcale nie dziwne że masz takie spalanie

a tak przy okazji, 1.5 km to 15-minutowy spacer :) gdybym mial tak blisko do pracy to nawet by mi do glowy nie przyszlo samochodem jezdzic tylko piechotą/rowerem :)

Opublikowano

witam

moje 528i touring w automacie potrafi spalic do 26,9 (wskazania kompa) przy temperaturze w okolicach -20 -30 stopni w mieście, krótkie odcinki częste gaszenie i odpalanie - jeździłem po wszystkich aptekach w mieście szukając leków dla dziecka i się trochę śpieszyłem .

przy normalnej jeździe w cyklu mieszanym pali około 14-15 LPG a na trasie 100-130 km/h spalanie w granicach 11-12 LPG

przed założeniem gazu na trasie paliła ok.9-10 Pb w mieście 13-14 Pb.

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. mam silnik 2.0 m52 automat

miasto zima 14/5 do 16 trasa ok 7/5 a lato pojecia nie mam bo kupiłem w listopadzie ale mam nadzieje ze ze 2 literki zejdzie.

Opublikowano

pozdrawiam

poltora kilometra zimą na lodowatym silniku to wcale nie dziwne że masz takie spalanie

a tak przy okazji, 1.5 km to 15-minutowy spacer :) gdybym mial tak blisko do pracy to nawet by mi do glowy nie przyszlo samochodem jezdzic tylko piechotą/rowerem :)

ja do pracy mam 600 metrów ale i tak autem jadę :D

tylko jakimś dziwnym trafem po do jechaniu do pracy mam jakieś 20-30km na liczniku więcej a po pracy nawet nie patrzę.

po prostu kocham jeździć.

nawet jak w robocie zrobię 200km służbowym to i tak jeszcze mi się chce jeździć moim autem - czasami zrobię sobie stówkę bo mnie to relaksuje.

a spalanie jest wtedy dużo mniejsze bo nigdzie mi się nie śpieszy :lol:

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano
nawet jak w robocie zrobię 200km służbowym to i tak jeszcze mi się chce jeździć moim autem

moze slużbowe masz duzo nizszej klasy niż bmw 5 i dlatego odczuwasz po pracy potrzebe przejechania sie swoim samochodem, bo jest lepszy :)

Opublikowano
nowe Vivaro raczej trudno porównać klasę auta