Skocz do zawartości

jak działa wskaźnik spalania?

wawer886

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem gdy odpale bunie wskaźnik spalania idzie odrazu za 30 , i dopiero spada tak przy 95 km/h do ok. 22 ,czy niepowinien pokazywać spalania na biegu jałowym (luzie) i podaje chyba za dużą dawke paliwa bo jeszcze w kolektoże wydechowym wypala się paliwo :cry:

• Zasłużeni forumowicze
We wszystkich buńkach wskaznik idzie odrazu na max,dopiero jak jedziesz to wskazówka zaczyna się bujać.Ale 22l przy setce to o wiele za dużo powinno być tak koło 9-10l.Co tym steruje-sterownik, ale na jakiej zasadzie to chyba więdzą ci z bmw.Auto dobrze jezdzi?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Panowie ale przecież jak byk pisze tam l/Km to jakim cudem Ci pokarze spalanie na biegu jałowym jak pojazd się nie przemieszcza!A to że idzie poza skalę to jest normalne chociaż nie wiem dlaczego.A co do spalania na biegu jałowym to jest opcja podglądu l/h ale tylko jak masz rozbudowany komputer pokładowy 18przyciskowy.ja taki mam i jest tam podgląd bodajże w 3albo 4 teście nie pamiętam dokładnie ale jest on wiem w funkcjach zablokowanych,żeby mieć podgląd do tych funkcji musisz odblokować boardkomputer.A skąd wiesz że dostaje za dużą dawkę??I jakim cudem udało Ci się ustalić że kolektorze wydechowym wypala się paliwo??

Pozdrawiam emilo

• Zasłużeni forumowicze
Jak miałem uwaloną przepływke to ekonomizer pokazywał duże spalanie.Proponuje podpięcie pod kompa w jakimś solidnym warsztacie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

ja tak samo jak strzelil mi gaz i zablokowal przeplywke na 3/4 otwarcia to ciagle spalanie mialem ok 22 litrow i wiecej... wystarczylo tylko rozebrac przeplywke do tego podpilowac i wszystko zaczelo smigac jak nalezy... i klapka oczywiscie chodzi jak nalezy

• 2 tygodnie później...

u mnie wskaźnik na trasie wskazuje 12-14, a po przeliczeniu (np zalaniu 20l przejechałem 200km) wychodzi mniej. Ekonomizer wskazuje spalanie "chwilowe" więc przy ruszaniu czy przy wyprzedaniu nawet nie spoglądaj.

Co do tego, że na biegu jałowym wskazuje ponad 30L to jest to iż tam masz Litry/kilometry, a nie Litry/godzinę

pozdrawiam

"Mogę jeździć każdym autem, byle byłoby ze stajni BMW" :D

"W życiu piękne są tylko chwile..."