Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem. Ostatnio przy dużym mrozie gdy zmiatałem z samochodu śnieg uderzyłem zmiotką w antenkę na tylnej szybie.

No i cała antenka wraz z podstawką odpadła. :mad2:

Żeby było ciekawie to wszystko na szczęście działa, radio, navi etc.

Jak przymocować ją z powrotem ? jak jest to mocowane fabrycznie ?

Niech moc (BMW) będzie z Wami :)

Szymon

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam kolego te antenke ulamana i rowniez wszystko dziala.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Antenka jest do telefonu. Dziala poprawnie? Nie gubi sygnalu?

Czasami, to co pozostanie po uszkodzonej antence jest wystarczajace do odbioru i wypromieniowania sygnalu w sytuacji, gdy znajdujesz sie w miescie, blisko BTS. Na prowincji moze byc jednak klapa.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czasami, to co pozostanie po uszkodzonej antence jest wystarczajace do odbioru i wypromieniowania sygnalu w sytuacji, gdy znajdujesz sie w miescie, blisko BTS. Na prowincji moze byc jednak klapa.

Zasiegu nie gubi, wyglada na to, ze wszystko jest ok. Wrecz niekiedy dziala lepiej niz zwykla komorka.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Zasiegu nie gubi, wyglada na to, ze wszystko jest ok. Wrecz niekiedy dziala lepiej niz zwykla komorka.

Bo, to co Ci pozostalo, ten "kikutek", wystarczy do w miare sprawnego dzialania na czestotliwosci 900MHz, gdzie dlugosc fali jest okolo 30cm i nawet 1-2 centymetrowy kawalek metalu spisuje sie juz dobrze. Inna sprawa jest to, ze antene recznego telefonu zwylke stanowi kawalek sciezki plytki obwodow drukowanych, zwykle przysloniety reka i glowa. Po za tym, maksymalna moc nadajnika recznego telefonu to 2W a mobilne moga rozwinac nawet 10W.

Podstawe antenki mozna przykleic do szyby "na Kropelke". Trzeba tylko dobrze oczyscic powierzchnie i w miare precyzyjnie ustalic polozenie tak, aby elementy z obu stron szyby pokrywaly sie. Nie istnieje zadne "drutowe" polaczenie tych elementow, sa sprzezone pojemnosciowo.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po za tym, maksymalna moc nadajnika recznego telefonu to 2W a mobilne moga rozwinac nawet 10W.

Inna bateria... Akumulator pewnie w kieszeni by ci sie nie zmiescil :wink:

Swoja droga telefon w aucie z karta SIM-tandem, jest swietnym rozwiazaniem, niezwykle wygodnym i goraco to polecam. Niestety w Plusie ciezko jest SIM-tandem zalatwic, ale w Erze czy Orange problemu nie ma.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Po za tym, maksymalna moc nadajnika recznego telefonu to 2W a mobilne moga rozwinac nawet 10W.

Inna bateria... Akumulator pewnie w kieszeni by ci sie nie zmiescil :wink:

Swoja droga telefon w aucie z karta SIM-tandem, jest swietnym rozwiazaniem, niezwykle wygodnym i goraco to polecam. Niestety w Plusie ciezko jest SIM-tandem zalatwic, ale w Erze czy Orange problemu nie ma.

A jeszcze przyjemniejszym rozwiązaniem jest wbudowany zestaw głośnomówiący z modułem BT :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Siemens Bit II ma :8)

Jak najbardziej racja :cool2:

edit: Czekaj czekaj, ty mowisz o zamienniku wanienki telefonu w podlokietniku na przyklad dla nokii, ktora nosisz w kieszeni tak?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Siemens Bit II ma :8)

Jak najbardziej racja :cool2:

edit: Czekaj czekaj, ty mowisz o zamienniku wanienki telefonu w podlokietniku na przyklad dla nokii, ktora nosisz w kieszeni tak?

Jeśli to pytanie skierowane odnośnie mojego postu to tak - chodzi o terminal wbudowany w podłokietnik na Nokię 6230i. Nawet dokupiłem taką bo była wyszabrowana jak auto brałem po sprowadzeniu z Niemiec. Ale obecnie używam swojego aktualnego telefonu poprzez łączność Bluetooth - Samsunga Omnię. Głównie też dlatego, że w fonie jest oryginalna Auto Mapa PL więc nie musiałem dodatkowego urządzenia kupować w postaci nawigacji samochodowej. A rozmowa się automatycznie przełącza na głośniki w aucie kiedy fona odbiorę więc rozwiązanie bardzo wygodne - jedno urządzenie a kilka funkcji :wink:

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tez jest to ciekawe rozwiazanie. Ale jesli ktos ma navi, karta SIM-tandem jest rozwiazaniem przyjemnym. Na wyswietlaczu wiesz kto do ciebie dzwoni, kto pisze, co pisze + system jest tak fajnie zrobiony, ze nawet jak rozmawiasz, navi dziala w sposob nie przeszkadzajacy w rozmowie. Tak na prawde to chetnie porownalbym kiedys te 2 metody.

Ciekawy jestem jak to wszystko synchronizuje sie z HUD'em w E60 czy E63...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Mam problem. Ostatnio przy dużym mrozie gdy zmiatałem z samochodu śnieg uderzyłem zmiotką w antenkę na tylnej szybie.

No i cała antenka wraz z podstawką odpadła. :mad2:

Żeby było ciekawie to wszystko na szczęście działa, radio, navi etc.

Jak przymocować ją z powrotem ? jak jest to mocowane fabrycznie ?

Możesz kupić w serwisie specjalne naklejki (klej z obu stron) do przytwierdzenia anteny. To jedyne sensowne wyjście. Z tego co pamiętam to kosztują 30zł (2 sztuki, na obie strony szyby). Numer części: 84549405538

W zestawie są nawet 2 ściereczki do wyczyszczenia szyby. Poniżej zamieszczam zdjęcie.

http://krzysiek90210.fm.interii.pl/e39_antena_naklejki/naklejka.jpg

Opublikowano
Dziękuję wszystkim za rady. Widzę, że chyba nie jest to aż taki duży problem jak się z początku wydawało ... ufff

Szymon

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Właśnie godzinkę temu również czyszcząc autko ze śniegu strąciłem antenkę z tylnej szyby.

Antenkę obejrzałem w domu. Jest w niej pod spodem taka mała okrągła blaszka (wygląda na bardzo delikatnie przylutowaną do części metalowej w antenie), którą oczywiście oderwałem przez moją ciekawość.

Zastanawiam się czy teraz koniecznie muszę ją przylutować i czy będzie miało to jakikolwiek wpływ na jej działanie.

Druga sprawa to na szybie została mi taka cienka jakby podstawka z tworzywa sztucznego.

Nie widziałem żadnej naklejki ani na antence, ani na tej podstawce (chyba, że ta podstawka to taka gruba naklejka, która jest bardzo twarda z powodu minusowej temperatury).

Przechodząc do meritum:

Czy tą naklejką przykleić antenkę do podstawki czy zdjąć podstawkę jakimś sposobem i przykleić antenkę bezpośrednio do szyby?

Chyba troszkę zamotałem.

Opublikowano

blaszka na pewno musi być, nie było by jej gdyby była nie potrzebna, no nie ? ;)

Mi lakiernik całą antenkę + podstawka plastikowa przykleił do szyby i jest ok,

takie rzeczy mogą się zdarzyć przy bardzo niskiej temp. Prawdopodobnie klej puszcza od szyby i tak to później wygląda.

Szymon