Skocz do zawartości

320d - Problem z przyspieszeniem, mocą, obrotami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich, mój problem przedstawia się następująco.

Od paru dni coś się dzieje z moim autem. Generalnie problem sprowadza się do tego że auto nie chce się rozpędzić bardziej niż do 100-120 kilometrów na godzinę, a obroty na 3,4,5 przy wciśnięciu gazu na maxa dochodzą do blisko 2400 i stają. Moja wiedza motoryzacyjna jest nie wielka (ale cały czas się dokształcam dzięki forum :)) ale uczucie przy jeździe jest takiej jakby nie było turbo, jakbym miał krowe w bagażniku (wrażenia tonażowe nie zapachowe ;) ). Wcześniej było tak że jak obroty dochodziły gdzieś około 2400 to auto wyrywało do przodu a teraz nie. Ekonomizer przy pełnym gazie również się nie zamyka - pokazuje max 15l/100 i koniec.

Oczywiście opisując Swój problem przejrzałem forum dosyć dokładnie i dowiedziałem się że powodem może być popsuty przepływomierz (mógłby mi ktoś wyjaśnić jak go zlokalizować i i gdzie wyjąć z niego wtyczkę?) lub zabrudzone zaworki ERG. Jutro biorę się za ich czyszczenie wg tutoriala znalezionego na forum:).

W związku z zaistniałym problemem ( bo jak może mnie objechać jakiś francuski mały benzyniak, albo plastikowy Japończyk to jest to problem) proszę o rady. Głównie chodzi mi o to w jaki sposób można wykluczyć uszkodzenie turbosprężarki? Jakie rzeczy mogę wykonać sam żeby mieć jakieś nowe informacje?

Pozdrawiam i liczę na jakieś rady.

...::: Banditen Motoren Werke :::...

Dlaczego BMW?? Bo przedni napęd jest dla małych dziewczynek ;P

Opublikowano

jak na moje doświadczenie padł Ci zaworek przy turbo .... tylko ja bym go nie czyścił tylko wymienił na nowy ( koszt 120 zł szukaj na alledrogo pasuje od opla 1.7 ) , ta siateczka jest tak drobna że tego nie da się wyczyścić !

Przepływomierz też sprawdź musisz odkręcić osłonę silnika tę na dwa imbusy i zobaczysz po lewej stronie przepływomierz odepnij wtyczkę i zobacz czy jest poprawa!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
dzięki, na pewno to wszystko posprawdzam i dam znać jak poszło.

Opublikowano
Zobacz na filtr odmy , mało kto go zmienia a Bmw przewiduje takie opreracje!
Bez gazu nie ma JAZZU....
Opublikowano

ok, czyli:

przepływomierz,

okryte legendą zaworki i

filtr w odmie

Jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to prosze podać i tak mam jutro zaplanowany dzień na rozkręcenie połowy silnika :) więc musze mieć co robić. Pozdrawiam.

Opublikowano

no w sumie z tym świeżym użytkownikiem to jest trochę racji bo mam auto od sierpnia. Przed tym nazwijmy to defektem nie miałem zastrzeżeń do niczego, ale po jeździe któregoś razu ( niedawno ) odstawiłem auto, postało na mrozie ze3-4 dni bez jazdy i potem wsiadam a tu taka niemiła niespodzianka.

Twoja lista napraw wygląda imponująco. Jeśli to nie tajemnica to powiedz ile Cię to wszystko kosztowało i czy coś robiłeś sam czy wszystko mechanik??

Opublikowano
jak napisałem, tak zrobiłem. dokopałem się do tej przepływki, wtyczkę odpiąłem, ale nic to nie dało. po oględzinach naocznych mogłem tylko stwierdzić że przepływka była boscha, wyglądała ja nowa i była tak czysta że można było by z niej jeść. Do zaworków od turbo i erg się nie dokopałem - głownie z braku odpowiednich narzędzi. Więc muszę chyba zdać się na mechanika.

Opublikowano
hmmm, a mógłbyś może, jeśli to nie jest wielki problem dla Ciebie, wrzucić fotografię i łopatologicznie obkreślić mi kółkiem albo jakoś inaczej zaznaczyć, bo schemat z reaolem nic mi nie pomaga:)

Opublikowano
no zaworka, ani tego całego ERG ani od Turbo. Wiesz uczę się dopiero tego auta:)

Opublikowano

1. Ten przy turbo. Jets tam takie zbiorniczek czarny po stronie turbo. Idz po wezyku i trafisz do zaworka.

2. Do erg dochodzi tez wezyk idz po nim a trafisz do zaworka.

Jak chcesz wiedziec wiecej forum-> Sam napraweiam-> Spadek mocy w silnikach M47 tam amsz opisane i foty sa.

Czytania jest na 4 godzin ale bedziesz wiedzial duyzo wiecej o wszystkim.

Opublikowano
dzięki panowie oto właśnie mi chodziło:) Tobie yoshi w szczególności:) fota poprostu artyzm :cool2:

Opublikowano
hahaha, z cyklu "Adam Słodowy" albo "McGyver", Do it yourself :cool2: Poprawić po Monachium to trzena umieć:) SZACUN.

Opublikowano
hahaha, z cyklu "Adam Słodowy" albo "McGyver", Do it yourself :cool2: Poprawić po Monachium to trzena umieć:) SZACUN.

niektórzy nawet widziałem jak montują elektrozaworki od VW bo tamte nie mają filterków które się zapychają!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
kolego mialem podobnie pojechałem do mechanika podłaczył mi pod komputer i okazało sie ze mam niedobry wtryskiwacz wykasował mi ten bład kazał przejechać kilka km i mu troche pocisnac i znowu mi ten bład wyskoczył ja zrobiłem tak ze zalałem pełen bak paliwa i wlałem stp do czyszczenia wtryskiwaczy i mi pomogło jak narazie jest dobrze i poprawiła sie prace silnika a to ze nie chce ci jechać tez tak miałem wtedy załacza sie tryb awaryjny i auto nie chce jechać dzieje sie to wtedy jak silnik ma wieksze obciazenie to pokazze mu blad o przeskakuje na awaryjny. poprostu zjedz na bok zgaś auto wyjmij kluczyk ze stacyjki i włoz powinno sie poprawić jesli nie sproboj ponownie mi pomoglo polecam stp mi pomogł :D
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

A możne ktoś pomorze mi? Moje E 46 rozpędza sie do 180 km/h lecz odczuwam brak mocy na niskich obrotach. Czy to możliwe aby miał turbo dziurę? Ciągnie od ok 2000 obrotów. Czy to normalne?