Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.Chłopaki padła mi stacyjka w e36 i jak mam ją wymienić?prosze o jakieś wskazówki?drugą bede miał od kumpla po dzwonie ale tez nie wiemy jak ja wykrecic :)
Opublikowano

Siema.Najpierw musisz kupić parę browarów następnym krokiem jest zdjęcie kierownicy potem plastikowe osłony stacyjki gdy je zdejmiesz będziesz miał stacyjkę na wierzchu.Od góry będziesz widział dwie śrubki bez łebka (patrz foto 1 )

FOTO1

http://images43.fotosik.pl/249/d29669bb3abda2c4m.jpeg

do odkręcenia będziesz potrzebował młotka i śrubokręta lub przecinaka ,uderzasz w śrubę za pomocą młotka i przecinaka w kierunku odkręcania (ja walnąłem parę razy i poszło palcami).

Trzeba jeszcze zdjąć zawleczkę (patrz foto 2)

FOTO2

http://images49.fotosik.pl/249/6c774c4cd27c09fdm.jpeg

Jak już wszystko zrobisz stacyjka powinna zejść leciutko (nieraz trzeba przekręcać na boki żeby zeszła)

Życzę miłego rozbierania :D

Bardzo Mafijny Wóz
Opublikowano

Pozwole ze wtrace dwa słowa.

zapewne zblokowala ci sie wkladka w stacyjce, dlatego chcesz wymianiac cala stacyjke, tez mi sie to przytrafilo kiedys, kluczyk nie chcial drgnac, kierownik nie byl zblokowany, wiec oskrecilem kostke i odpalalem srubokretem - tak udalo mi sie przejechac polpolski wracajac do domu. pojechalem do fachmena i ten za 70zl wymienil zapadki w starej wkladce (Poznan), calosc zalela mu 40min, dzieki temu nie musze nosic pieciu roznych kluczykow i pamietac ktory jest od czego. Dlatego polecam ci naprawe anizeli wymiane calej stacyjki.

Zrobisz jak bedziesz chcial

miało być bezawaryjne;]

http://i50.tinypic.com/2005nv5.jpg

Opublikowano

Zależy co uszkodzone - jeśli jakieś części ze środka można je przełożyć ze stacyjki znajomego a zostawić swój bębenek z kluczykiem...

I to wszystko bez odkręcania czegokolwiek w swoim aucie.... :cool2:

• 2 lata później...
Opublikowano
mam jeszcze jedno pytanie. kupilem cala stacyjke+komputer+ ews itp chodzi mi o to ze wiem gdzie komputer sie znajduje ale nie wiem gdzie jest to ews? orientuje sie ktos moze??
Opublikowano

Kolego musisz napisać co padło w twojej stacyjce. Najczęściej psuje się tylko wkładka a nie kostka czy sama obudowa, a w takim przypadku nie trzeba ściągać kierownicy, we wkładce w okolicy kluczyka jest otwór do którego wkładasz odpowiednio wygięty twardy drut przekręcasz i wyciągasz samą wkładkę wkładasz drugą i po całej zabawie, teraz zaczyna się mozolna praca bo wypada wymienić albo przerobić resztę zamków. instrukcje jak to zrobić znajdziesz na forum w googlach a na pewno to są filmy na youtube.

EWS znajduje się pod schowkiem